18/12/23

Σερβικές εκλογές. Βούλιαξαν οι Ευρωατλαντιστές. Εκτός Βουλής τα Μπατριωτάκια που χρηματοδοτούσε η Πρεσβεία Πολιτικός θρίαμβος του (τέως) Νίκολιτςκαι του Μίλοραντ Ντόντικ. Ελλείψει άλλου πανηγυρίζει ο Βούτσιτς

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Παρά την σχεδιασμένη σφαγή των μαθητών στο Γυμνάσιο «Ρίμπνικαρ», που ήταν το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την δημιουργία του (Ευρωατλαντικού) Κινήματος «Η Σερβία κατά της Βίας», παρά τα πολλά χρήματα που επενδύθηκαν  και παρά τα πολλά ψέματα που έγιναν είδηση, οι Σέρβοι ψήφισαν κατά τρόπο που κανείς από τους «Γκαλοπατζήδες» δεν ανέμενε. 

Με καταμετρημένο το 88,4% των ψήφων, εκτός των ψήφων από το Κόσσοβο και το Μετόχι , σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα SNS, και το ψηφοδέλτιο, «Αλέξανδρος Βούτσιτς- Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει» συγκεντρώνει το 46,2% των ψήφων και θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία με 128 έδρες στην Νέα Βουλή. Από τους ψηφοφόρους από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, το ψηφοδέλτιο, «Αλέξανδρος Βούτσιτς- Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει» κέρδισε το 74,2% των ψήφων και η λίστα «Η Σερβία κατά της βίας» λίγο περισσότερο από 5% .

 Ο Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου στα Κεντρικά Γραφεία του SNS είπε  ότι « αυτό το 5% των ψήφων των πολιτών από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι δεν πρέπει να υποτιμάται επειδή, είπε, αυτές είναι οι φωνές σοβαρών ανθρώπων που έδωσαν σε κάποιον την εμπιστοσύνη τους».

Παρά την βεβαιότητα της «Ευρωατλαντικής Αντιπολίτευσης»για Νίκη στο Βελιγράδι, ο Συνασπισμός τον οποίο υποστήριζε ο Αλέξανδρος Βούτσιτς προηγείται με 38,8% έναντι 34,5% των Ευρωατλαντιστών. 

Ο Συνασπισμός του Βούτσιτς εκλέγει στο Βελιγράδι 48 από τους 110 συμβούλους και οι Σοσιαλιστές 6.  Η «(Ευρωατλαντική) Σερβία κατά της Βίας» θα έχει 43. Οι Υπόλοιποι 13 εκλέγονται από δυο Συνασπισμούς. Το κλειδί της πλειοψηφίας ανήκει στον γεννημένο στο Βελιγράδι 70 χρόνο παιδίατρο πνευμονολόγο  Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς που σε αυτές τις εκλογές εισέπραξε την αντίθεση του στους ειδικούς του Π.Ο.Υ. για τον ΚΟΒΙΝΤ19,  και μπήκε και στην Βουλή και στον Δήμο του Βελιγραδίου. Ο Βούτσιτς στην συνέντευξη Τύπου  είπε: «Πρέπει να περιμένουμε με ποιον θα σχηματίσει πλειοψηφία ο Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς, επειδή αυτή τη στιγμή έχει έξι έδρες και αν πάει μαζί μας θα έχουμε 59 έδρες, ενώ αν πάει με άλλους θα έχουν  57 έδρες, οπότε εξαρτάται από αυτόν». Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «όποιος σχηματίσει την δημοτική Αρχή στο Βελιγράδι, το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να ενώσει τον λαό και τη χώρα».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (RS), Μίλοραντ Ντόντικ, τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας και ιδρυτή του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς αλλά και τους πολίτες του Μαυροβουνίου που έδωσαν την υποστήριξή τους στο ψηφοδέλτιο, «Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει». Ο Βούτσιτς στην συνέντευξη Τύπου είπε ότι «πληγώθηκε ιδιαίτερα» από τα ψέματα που αφορούσαν στους πολίτες με καταγωγή από τη Ρεπούμπλίκα  Σέρπσκα.

 Η απόλυτη πλειοψηφία απέναντι στην Ευρωατλαντική Αντιπολίτευση  δεν δόθηκε από τους Πολίτες στον Βούτσιτς και την Μπρνάμπιτς, αλλά προήλθε από την αποφασιστική στάση του Ντόντικ, που επιτέθηκε στους «προδότες» αλλά και στον Αγώνα του Νίκολιτς να μαζέψει τους «παλιούς» που είχαν «χαιρετήσει» το Βούτσιτς και την Μπρνάμπιτς.

Ο  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία έχει μπροστά της μια δύσκολη περίοδο και διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, αλλά ότι «η Σερβία θα φυλάει πάντα το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια ως μέρος της επικράτειάς της» και τόνισε: «Θα ακολουθήσουμε μια πολιτική σταθερότητας, μια πολιτική σοβαρότητας, μια πολιτική ευθύνης και μια πολιτική περαιτέρω προόδου της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος του SPS Ίβιτσα Ντάτσιτς συνεχάρη το SNS τον Πρόεδρο Βούτσιτς  και τον Πρόεδρο του SNS Βούτσεβιτς για την πειστική νίκη τους δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί νέος ηγέτης του SPS.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι το καλό αλλά το κακό. Και το δείχνουν

 Πέρασε ο πανδαμάτωρ χρόνος και ξεχάσαμε τι έκαναν οι διαιτητές στα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αλλά, οι Αφοί...