18/12/23

52η ημέρα του Ελληνοϊταλικού πολέμου . Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου1940. Ο Μεταξάς με τους Αγρότες. Ειδήσεις για επιτυχία στην Κλεισούρα. Οι Ιταλοί ανακοίνωσαν σφοδρές μάχες αλλά ο Διαγγελέας ανακοίνωσε «τοπικές συγκρούσεις» που απέφεραν αιχμαλώτους και υλικό. Οι εφημερίδες δημοσίευσαν και φωτογραφίες από τα λάφυρα

Στο Μέτωπο πολύ χιόνι. Κλειστοί οι δρόμοι. Δεν έφθαναν ούτε τα τρόφιμα. Οι στρατιώτες ξεπάγιαζαν και πεινούσαν.
 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του έγραψε: «Με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας θα τα υπερβούμε Όλα»






Τη νύκτα της 18ης Δεκεμβρίου,(52η ημέρα του ελληνο-ιταλικού πολέμου, το Απόσπασμα Τσακαλώτου, εξαπέλυσε αιφνιδιαστική νυκτερινή επίθεση προς κατάληψη του αυχένα Κούτσι .
Ο αιφνιδιασμός πέτυχε απόλυτα, δεδομένου ότι το σύστημα πυρός του αντιπάλου δε λειτούργησε αφού οι πολυβολητές «συνελήφθησαν κοιμώμενοι». 
Ακολούθησε σκληρός αγώνας στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας, ο οποίος διήρκεσε όλη τη επόμενη ημέρα.
Η 4η Μεραρχία συνέχισε την επίθεση της στο Τεπελένι.
 Ιταλικά αντιτορπιλικά βομβάρδισαν στις 18 Δεκεμβρίου τις παράκτιες ελληνικές θέσεις στην Αλβανία.
Το Γενικό Στρατηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 18 Δεκεμβρίου 1940 στο Ανακοινωθέν No. 194 αναφέρθηκε στην ένατη ημέρα της μεγάλης μάχης στο μέτωπο της Κυρηναϊκής. "Στο ελληνικό μέτωπο, στον τομέα της 11ης Στρατιάς, έγιναν σφοδρές μάχες. Οι μαχητικοί σχηματισμοί μας πραγματοποίησαν αποτελεσματικές επιθέσεις σε συγκεντρώσεις εχθρικών στρατευμάτων. Στο Αιγαίο, εχθρικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες στη Ρόδο και την Αστυπάλαια. "
Στην Ανατολική Αφρική, η Ιταλική αεροπορία πραγματοποίησε νυχτερινούς βομβαρδισμούς στις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις αποθήκες πετρελαίου του Πορτ Σουδάν. 
Ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε την Ανώτατο Διοίκηση της Βέρμαχτ να προετοιμάσει την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απειλή των Αφών κατά της ζωής του Γιαννακόπουλου.

  Τον απειλούν ότι «θα τον εκλείψουν».     «Τέτοια φαινόμενα θα εκλείψουν», είπαν.  Και ο λόγος τους «Συμβόλαιο».