27/2/09

Σαν σήμερα-27 Φεβρουαρίου.

το 1943... Εκπνέει ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του έγινε την επομένη και με την συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων, μετατράπηκε σε μεγαλειώδες αντικατοχικό συλλαλητήριο της εθνικής αντίστασης, παρά την ισχυρή παρουσία των κατοχικών δυνάμεων. Ο Άγγελος Σικελιανός απαγγέλλει ,«Ηχήστε οι σάλπιγγες» και ο λαός ψάλλει με ενθουσιασμό τον Εθνικό Ύμνο.
το 1995... στη Βρετανία, ο τραπεζικός οίκος Μπάρινγκς, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της χώρας καταρρέει, εξαιτίας των ασύμφορων οικονομικών συμφωνιών, που συνήψε στη Σιγκαπούρη, ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Έπαιξε και έχασε 500 εκατομμύρια στερλίνες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μέσα σε τρεις βδομάδες.

το 280... γεννιέται ο Μέγας Κωνσταντίνος
το 1594... ο Ερρίκος Δ' στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.
το 1844... η Δομινικανή Δημοκρατία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αϊτή
το 1861... στη Βαρσοβία βάφονται με αίμα , οι διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Πολωνίας από τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων και σκοτώνει πέντε διαδηλωτές.
το 1897... η Βρετανία αναγνωρίζει την εξουσία των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο, καθώς αποδέχεται την επιδιαιτησία τους στη διαμάχη με τη Βενεζουέλα.
το 1900... ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν Μονάχου από τον Φραντς Τζον και άλλους 17 νεαρούς στο εστιατόριο "Gisela" του Μονάχου.
το 1900... στη Νότια Αφρική, ο λόρδος Ρόμπερτς δέχεται την άνευ όρων παράδοση του στρατηγού των Μπόερς.
το 1901... οι σοσιαλεπαναστάτες στην τσαρική Ρωσία, οργισμένοι από την καταπίεση στα σχολεία δολοφονούν τον υπουργό Παιδείας Μπογκολέποφ.
το 1905... ο Μαξίμ Γκόρκι απελευθερώνεται με εγγύηση και εξορίζεται στη Ρίγα της Λετονίας.
το 1911... στη Γαλλία, παραιτείται η κυβέρνηση Μπριάν
το 1920... μετά την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, επιβεβαιώνεται το ουσιαστικό ναυάγιο της Διάσκεψης του Λονδίνου, εφόσον δεν έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις.
το 1922... το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει ομόφωνα την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
το 1929... καταρρέει στην Αθήνα το εστιατόριο "Πανελλήνιον", με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
το 1932... στο Λονδίνο, ο Τζέιμς Τσάντουικ ανακοινώνει, ότι ανακάλυψε το νετρόνιο.
το 1933... πυρκαγιά, που εκδηλώνεται στο κτίριο Ράιχσταγκ, στη γερμανική Βουλή, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές και η οποία "φορτώθηκε" από τους Ναζί στους κομμουνιστές, και αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για τον Χίτλερ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα, να κλείσει τον αντιπολιτευτικό Τύπο και να θέσει εκτός νόμου τα πολιτικά κόμματα.
το 1936... συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου.
το 1939... η Γαλλία και η Βρετανία αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.
το 1939... το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικηρύσσει τις απεργίες
το 1941... το Καστελόριζο καταλαμβάνεται από αγγλικά αγήματα, γεγονός, που θεωρείται ως προοίμιο απαλλαγής της Δωδεκανήσου από τον ιταλικό ζυγό.
το 1943... Εκπνέει ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του έγινε την επομένη και με την συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατράπηκε σε μεγαλειώδες αντικατοχικό συλλαλητήριο της εθνικής αντίστασης, παρά την ισχυρή παρουσία των κατοχικών δυνάμεων. Ο Άγγελος Σικελιανός απαγγέλλει ,«Ηχήστε οι σάλπιγγες» και ο λαός ψάλλει με ενθουσιασμό τον Εθνικό Ύμνο.
το 1949... στις Βρυξέλλες, οι κομμουνιστές διακόπτουν την αγόρευση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν μιλά υπέρ της ενωμένης Ευρώπης.
το 1952... ο ΟΗΕ πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίαση στο νέο του κτίριο στη Νέα Υόρκη.
το 1952... πεθαίνει ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.
το 1953... συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη "Θάντερμπερντ" πραγματοποιούν επιδρομή στη βορειοκορεατική βάση στον ποταμό Γιαλού.
το 1959... θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο "Χίλτον".
το 1963... η ΕΣΣΔ ανακοινώνει ότι, 10.000 στρατιώτες θα παραμείνουν στην Κούβα.
το 1964... η ιταλική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, θα δεχτεί προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα σωθεί ο Πύργος της Πίζας από την κατάρρευση.
το 1969... στη Ρώμη, χιλιάδες αριστεροί φοιτητές διαμαρτύρονται για την άφιξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.
το 1970... στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, ένοπλοι σκοτώνουν δύο αστυνομικούς και τραυματίζουν άλλους τέσσερις.
το 1973... το αμερικανικό κίνημα Ινδιάνων Ιθαγενών καταλαμβάνει την πόλη Wounded Knee στη Νότια Ντακότα

το 1976... το εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο Πολισάριο κηρύσσει την Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.
το 1982... στην Πολωνία, η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου.
το 1990... η εταιρεία πετρελαιοειδών Exxon Mobil Corporation (διεθνής ονομασία Esso) κατηγορείται για την τεράστια οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο της Exxon Valdez το 1989 στην Αλάσκα.
το 1991... ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ανακοινώνει ότι, "το Κουβέιτ απελευθερώθηκε".
το 1992... ολοκληρώνεται στην Ακρόπολη η μετακίνηση του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, που είχε καταστραφεί εν μέρει από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι, το 1687.
το 1994... στην Αυστραλία, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο της ομογένειας για το Σκοπιανό.
το 1994... στο Λίβανο, δέκα άνθρωποι σκοτώνονται και 60 τραυματίζονται από ισχυρή έκρηξη βόμβας σε γεμάτη κόσμο χριστιανική εκκλησία Μαρονιτών, βόρεια της Βηρυτού.
το 1995... στη Βρετανία, ο τραπεζικός οίκος Μπάρινγκς, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της χώρας καταρρέει, εξαιτίας των ασύμφορων οικονομικών συμφωνιών, που συνήψε στη Σιγκαπούρη, ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Έπαιξε και έχασε 500 εκατομμύρια στερλίνες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μέσα σε τρεις βδομάδες.
το 1996... το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει να άρει τις κυρώσεις, που είχαν επιβληθεί στους Σέρβους της Βοσνίας.
το 1997... ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει και επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...