25/2/09

Υποβάθμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Moody's


Η συντονισμένη επίθεση των κερδοσκόπων συνεχίζεται.

Σε υποβάθμιση της προοπτικής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από θετική σε σταθερή προέβη σήμερα ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, συμπράττοντας με την Morgan Stanley. Η εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης που επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση με συνέπεια την ανακοπή της αναπτυξιακής της πορείας και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, επαναφέρει στο προσκήνιο τα ερωτηματικά για την "διαφάνεια "και τη διαχείριση της "σύγκρουσης συμφερόντων" από τις εταιρείες αυτές.

«Η αλλαγή της προοπτικής ,υποδηλώνει την άποψη της Moody's ότι η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης δικαίως αξιολογείται με τη βαθμολογία A1 και ότι το ενδεχόμενο αναβάθμισης της στο Aa είναι μάλλον απίθανο εντός των επόμενων 12-18 μηνών», επισημαίνει στέλεχος του οίκου.

Η Moody's αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη διεθνής κρίση υπογραμμίζει την περιορισμένη δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων στην ελληνική οικονομία και το κράτος γενικότερα, που αποτελούν τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα της αξιολόγησης του ελληνικού κράτους υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
"Σε συγκριτική βάση, ωστόσο, η Ελλάδα πλήττεται σε πολύ μικρότερο βαθμό από τις υπόλοιπες χώρες αντίστοιχης αξιολόγησης», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας με το εξωτερικό, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον ανασχεδιασμό της δυναμικής ανάπτυξης και για το λόγο αυτό η ελληνική οικονομία είναι, κατά τη Moody's, απίθανο να επιστρέψει άμεσα στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών
------------------
Από http://axinosp.blogspot.com/

Οι οίκοι αξιολόγησης είναι... γυμνοί

Η εποχή μας είναι εποχή που οι μάσκες πέφτουν: σχεδόν όλοι οι παλιοί βασιλιάδες είναι γυμνοί. Στην ίδια μοίρα έχουν «πέσει» και οι τρεις κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης, των οποίων οι αξιολογήσεις αποδείχτηκαν απόλυτα λανθασμένες μόλις «έσκασε» η φούσκα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων...
..Οι οίκοι αξιολόγησης πληρώνονται από τους εκδότες μετοχών και όχι από αυτούς που επενδύουν σε μετοχές. Εκμεταλλεύτηκαν σε επίπεδο αγοράς την ανεξαρτησία τους, καθώς «κυνηγούσαν» τις αξιολογήσεις για τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.
Για παράδειγμα, τα κέρδη της Moody’s είχαν αυξηθεί τόσο πολύ ώστε ξεπέρασαν τα αντίστοιχα απ’ όλες τις άλλες εταιρίες που είναι εισηγμένες στον S&P 500....
Το να κατηγορήσεις τους επενδυτές για τυφλή εμπιστοσύνη στους οίκους αξιολόγησης είναι κάτι εύκολο.
Αρκετοί άφησαν την απληστία ή την αφέλειά τους να τους «νικήσουν». Αλλά ακόμη και οι πιο έμπειροι, οι επενδυτές με την καλύτερη πληροφόρηση, δεν μπορούσαν να «αποφύγουν» τους οίκους.
Οι αρχές ελέγχου οφείλουν να θέσουν τέλος στον βλαβερό συνδυασμό προνομιακού καθεστώτος λειτουργίας και σύγκρουσης συμφερόντων που υπάρχει στους οίκους.
Το να υπάρξει χαλάρωση των όρων για δημιουργία νέων οίκων αξιολόγησης πιθανώς να ήταν μία υγιής κίνηση: η ενίσχυση του ανταγωνισμού μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη μεθοδολογία δράσης.
Βέβαια οι κανόνες για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης δεν μπορούν να χαλαρώσουν υπερβολικά, καθώς θα είχαν οδυνηρά αποτελέσματα.
Η παροχή άδειας από τις αρχές, προκειμένου να διασφαλιστούν η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Παράλληλα θα πρέπει να απαγορευτεί στους οίκους να συνεργάζονται με εταιρίες που προχωρούν σε έκδοση μετοχών.
Η σύγκρουση συμφερόντων δεν πρόκειται να χαθεί όσο οι οίκοι πληρώνονται από τις εταιρίες τις οποίες καλούνται να αξιολογήσουν.
Όμως το βασικό πρόβλημα έγκειται στην ίδια τη φύση της διαχείρισης ρίσκου.
Εάν το φιάσκο των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων μας έμαθε κάτι, είναι ότι το ρίσκο δεν μπορεί να καταμετρηθεί εύκολα, ούτε να καταμετρηθεί με έναν μόνο τρόπο.
Οι οίκοι «επέτρεψαν» στις τράπεζες να δημιουργήσουν τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, στα οποία πρόσφεραν αξιολόγηση «AAA».
Τόσο οι οίκοι όσο και οι ίδιοι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί στη διαχείριση ρίσκου.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν πρέπει να καταστούν περισσότεροι υπεύθυνοι.
ΠΗΓΗ: FT.com

Σημ.axinosp:Ορίστε τι Sakis και κουραφέξαλα πληρώνεις τη Moody’s και σου κάνει μια διαφήμηση για την Ελλάδα και την οικονομία της μούρλια !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...