27/2/09

Τι θα έπρεπε να συζητήσει στις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής.


Το ΠΑΣΟΚ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Τί θα ζητούσε και τί θα διεκδικούσε για τη χώρα και τους πολίτες μία κυβέρνηση προοδευτική, με σχέδιο, αξιοπιστία και κύρος στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς ατζέντα και σχέδιο ο σημερινός πρωθυπουργός...

Το ΠΑΣΟΚ θέτει μια σειρά από ζητήματα, που θεωρει ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι του Συμβουλίου Κορυφής.
Θέματα που θα έθετε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ:

Πρώτον το ζήτημα της μετεξέλιξης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεύτερον, την έκδοση ευρωομολόγου με ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουν χώρες όπως η Ελλάδα να δανειστούν με ευνοϊκότερα επιτόκια.

Τρίτον, την αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπάρξουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην οικονομική και κοινωνική συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών.

Τέταρτον, πρέπει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, κάτι που βέβαια αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, εξαιτίας και της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών στις χώρες αυτές.

Πέμπτον, πρέπει να θέσει η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και της πιο αποτελεσματικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των διασυνοριακών χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Έκτο, να ζητήσει την προώθηση μιας σειράς προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα 5 δις ευρώ για το ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης του περασμένου Νοεμβρίου, και το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων των 6 δις ευρώ, προγράμματα που πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Έβδομο, πρέπει η Ε.Ε. να δει μια σειρά από άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός, να αναληφθούν πρωτοβουλίες, αντίστοιχες με αυτές που ζητούν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, για τις δικές τους βαριές βιομηχανίες, που είναι τα αυτοκίνητα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν πρέπει να συμφωνήσει σε διμερείς διακανονισμούς ή διμερή επιτήρηση. Τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, στο πλαίσιο της Ε.Ε., και όχι με επιβλαβείς, για τα εθνικά μας συμφέροντα, διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη μέλη..

Δυστυχώς, δεν έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνήθως, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρίσταται ως θεατής, δεν συνεισφέρει, η ελληνική κυβέρνηση δεν προσέρχεται με θέσεις και προτάσεις.
Αυτό, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει συνολική άποψη ούτε για την Ε.Ε., ούτε για το που πρέπει να πάει η χώρα…

δελτίο11.Επιτέλους σοβαρές και ουσιαστικές προτάσεις.Η έξοδος από την κρίση θα γίνει με πολιτικές αποφάσεις και όχι με λογιστικά μέτρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο κύριε Χατζάρα για τις ενδελεχείς σας αναλύσεις τόσο από το ιστιολόγιο όσο και από την τηλεόραση.Χρειάζονται φωνές με κοινωνικές και πατριωτικές ευαισθησίες.Επιτέλους πρέπει να γκρεμίσουμε το μύθο των δήθεν τεχνοκρατών,που ουσιαστικά μας προτρέπουν σε όλο και περισσότερες νεοφιλελεύερες πρακτικές.Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι ορατά και από τους πλέον εύπιστους.Πάνω από όλα χρειάζεται πολιτικός έλεγχος όλων αυτών των δήθεν επαϊόντων (π.χ. τι σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και νομοθετεί; Ποιον εκπροσωπεί και ποιος την διόρισε; )Έπειτα πιστεύω πως χρειάζονται και οι απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες από όλο τον ευρωπαϊκό χώρο μεταξύ αυτών που αντιτίθενται στην ασυδοσία μιας θεοποιημένης Αγοράς και προκρίνουν κοινωνικές και πατριωτικές πολιτικές, π.χ. πριν από καιρό είχα διαβάσει το βιβλίο ενός γάλλου πολιτικού ,του Σεβενεμάν (Pour l'Europe voter non) που τόνιζε και εκείνος από την πλευρά του την ανάγκη ελέγχου πολιτικού των τεχνοκρατών και δημιουργίας μιας Ευρώπης που να είναι δημοκρατική έχοντας ως βάση της τα κράτη-έθνη ( τα οποία αποτελούν και τον μοναδική δυνατότητα αντίστασης στη λαίλαπα μιας Αγοράς που ρυθμίζει τα πάντα)