24/2/09

Λονδίνο καλεί Αθήνα στο περιθώριο τού τουρκικού «Κυρίαρχου».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας http://www.tanea.gr/

ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ μίνι στρατιωτικής δράσης Ελλάδας-Βρετανίας έχει ζητήσει το Λονδίνο, με την ευκαιρία της παρουσίας των αεροναυτικών του δυνάμεων στο Αιγαίο προκειμένου να λάβουν μέρος στην τουρκική άσκηση- πρόκληση «Ηγεμών» στην οποία έχει προσκληθεί!
Το ελληνικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν έχει απαντήσει ακόμα επισήμως στη Βρετανία αν θα αποδεχθεί ή όχι την πρόσκληση.
Ωστόσο οι περισσότερες εισηγήσεις από επιτελείς είναι να απορριφθεί:
«Τυχόν αποδοχή θα νομιμοποιούσε και τις υπόλοιπες δράσεις με τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο τη διχοτόμηση του Αιγαίου», λένε υποστηρικτές της άποψης αυτής.
Στην τουρκική άσκηση, που σχεδιάζεται για το διάστημα 13-29 Μαρτίου, έχουν κληθεί να πάρουν μέρος δυνάμεις από τις νατοϊκές χώρες ΗΠΑ, Ολλανδία, Βέλγιο και Βρετανία.
Η παρουσία των Βρετανών στην περιοχή και η συμμετοχή τους στην τουρκική άσκηση που περιέχει πακέτο όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις οφείλεται στην διεξαγωγή της ευρείας αεροναυτικής άσκησης «Τaurus»:
Η βρετανική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν και οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ξεκινά από το Πλίμουθ, εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και φτάνει μέσω Σουέζ μέχρι την Ανατολική Ασία!
Αυτός είναι και ο λόγος που η Βρετανία αναζητεί μια μεσοβέζικη λύση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τουρκικό σκέλος της άσκησης («Ηγεμών») με τις διεθνείς συμμετοχές, χωρίς όμως τις φάσεις που ενοχλούν την Ελλάδα.
Παρ΄ όλο που στο Πεντάγωνο έχει σημάνει σιωπητήριο για το θέμα, την εμπλοκή του Λονδίνου επιβεβαίωσε πηγή της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με αυτήν, «υπάρχουν συνεχιζόμενες συνομιλίες που συμπεριλαμβάνουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε όλες τις ασκήσεις που συμμετέχουν βρετανικές δυνάμεις, τόσο στο Αιγαίο όσο και οπουδήποτε αλλού, αυτό γίνεται σε απόλυτη εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.
Στο μεταξύ εξεδόθησαν από τις τουρκικές αρχές διεθνείς αναγγελίες (ΝΟΤΑΜ) για 4 περιοχές στο Αιγαίο στις οποίες η Άγκυρα θέλει να διεξαγάγει αεροπορικές δράσεις στο πλαίσιο της άσκησης «Ηγεμών».
Οι αναγγελίες έχουν φτάσει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και θα εξεταστούν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγ. Μεϊμαράκης έθεσε το ζήτημα σε ομολόγους του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ αναμένεται να το θέσει κατά τις επαφές της στην Ουάσιγκτον και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Το ζήτημα είναι τεράστιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Άμυνας κ. Βάσω Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: