24/2/09

Σερβία: Κλείνουν 60.000 επιχειρήσεις, ανεργία, έλλειμμα στο 3%, και νέα δάνεια 2,5 δις ευρώ.


Το μόνο θετικό στοιχείο για τη σερβική οικονομία είναι η κληρονομιά του πολέμου. Το «μέρισμα του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου», άφησε στο Βελιγράδι εξωτερικό χρέος 28 δις δολ., από τα οποία μόνο τα 10, (6,5 δις ευρώ) είναι δημόσιο χρέος.
Το «δόγμα» των «φιλελεύθερων» οικονομολόγων, της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και οι κατευθύνσεις του ΔΝΤ έχουν οδηγήσει την σερβική οικονομία, σε αδιέξοδα.
Ο κόσμος ζούσε καλύτερα την εποχή του εμπάργκο, και του πολέμου, γιατί πλήρωνε ελάχιστους φόρους, το δηνάριο ήταν σταθερό, και το κοινωνικό κράτος, που χρηματοδοτούσε το δημόσιο έλλειμμα, καλύπτεται το κόστος της εκπαίδευσης και της υγείας.
Περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις, έχουν κάνει στάση πληρωμών, αφού έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί τους λόγω χρεών. Οι άνεργοι, (επισήμως) θα φτάσουν τις 750.000.

Η κυβέρνηση συνασπισμού, αντιμετωπίζει και τις εσωτερικές έριδες.
Ο «Αλογοσκούφης» της Σερβίας, κ Τζέλιτς, του οποίου όλοι οι υπολογισμοί, έχουν πέσει έξω, αντιμετωπίζει τις επιθέσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, και οι ηγέτη του Γ17, Μλάτζεν Ντίνκιτς, ο οποίος λέει ότι ο προϋπολογισμός είναι για πέταμα, και ότι το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου θα είναι πάνω από 3%, και όχι 1,5 που υπολογίζει κ Τζέλιτς.

Για να τα βγάλει πέρα η κυβέρνηση του κ. Τσετκοβιτς, που έχει ήδη λάβει 1 δίς δολ από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, θα ζητήσει επιπλέον πιστώσεις από το ΔΝΤ, ( μέχρι 1,5 δίς) , και ελπίζει σε πρόσθετη χρηματοδότηση , 300 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα, και 400 εκ ευρώ από την Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς, παραδέχτηκε (24.02.2009) , ότι η Σερβία θα αντιμετωπίσει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2009, που θα είναι πολύ κάτω από την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό (+ 3,5 %) , αλλά δεv θα μπει σε ύφεση, kαι τόνισε ότι θα εξασφαλιστεί, "χάρη στην υπεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης, μακροοικονομική σταθερότητα στη Σερβία' .
Επομένως υπάρχουν «υπεύθυνοι» και «ανεύθυνοι» και στο Βελιγράδι. (και επικοινωνιολόγοι επίσης)

Ο κ. Τσβέτκοβιτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του, για «λόγους πρόνοιας» , θα κάνει νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την υποστήριξη των αποθεμάτων συναλλάγματος της χώρας και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα εξασφαλίσει την προσέγγιση στα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια μακροοικονομική υποστήριξη ύψους 400ων εκ. ευρώ παράλληλα με την βοήθεια 100 εκ. ευρώ, που προβλέπεται από τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης.

(Μέσω Βελιγραδίου αντιλαμβανόμεθα και το ακριβές νόημα των αποφάσεων του Βερολίνου, και των ελληνικών εκδοτικών μεταφράσεων (η παραφράσεων;)
Ο κ.Τσβέτκοβιτς εξέφρασε την ελπίδα, ότι μέσω της καινούριας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διευκρινιστεί και το ύψος του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού .
( Εμείς θα το μάθουμε μέσω Αλμούνια. Αλλά ο άξονας είναι σταθερός!)
Τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά εάν δοθούν εγκαίρως οι «ενέσεις» , των 2 δις ευρώ, στη Σερβία τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί.
ΥΓ. Στην Ελλάδα;
Σπ.Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...