Οργανωτές του μνημόσυνου ήταν η Ένωση Αποστράτων Αστυνομίας Πόλεων Πατρών και η Ένωση Αποστράτων Αστυνομίας Πόλεων Αθηνών.
Την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στη θέση Σουληνάρι,
στην βόρεια πλαγιά του Αφροδισίου Όρους κοντά στο νέο χωριό Πάος*, (τότε Δεχουνιό), τέλεσε ο π. Αθανασιος Ασημακόπουλου εφημέριος του χωριού. Συμμετείχαν απόστρατοι της Α.Π φίλοι και συγγενείς των οικογενειών των δολοφονηθέντων και πλήθος κόσμου.
Από την ένωση Πατρών συμμετείχε σύσσωμο το ΔΣ με τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, τον αντιπρόεδρο
κ. Κωστα Κορκότζιλα και το μέλος κυρία Μαρία Κατσιμακλή.
Δυναμική και πολυπληθείς η αντιπροσωπεία της Αθήνας με επικεφαλείς τους προέδρους των αντίστοιχων ενώσεων κ. Γεωργιο Τσέλιο και Άγγελο Λιόντα.
Στο ιστορικό της εκτέλεσης των 37 αιχμαλώτων την Κυριακή των Βαΐων του 1944, αναφέρθηκε διεξοδικά με μια συγκινητική ομιλία ο κ. Σπύρος Σιδέρης από την Πατρα και ακολούθως κατατέθηκαν στέφανοι. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Υμνο.
Οι 37 εκτελεσθέντες ήσαν: Αγγελόπουλος Α. αστυφύλακας, Αδαμόπουλος Λάμπρος αστυφύλακας, Αθανασόπουλος Ιωάννης αστυφύλακας, Ανδρεόπουλος Ανδρέας αστυφύλακας, , Βάρκας Χρήστος αστυφύλακας, Βλάχος Ιωάννης αρχιφύλακας, Γκρούτσης Βασίλειος αστυφύλακας, Γυφτάκης Ιωάννης αστυφύλακας, Δημητρόπουλος Αν. αρχιφύλακας, Ευσταθίου Αλέξανδρος αστυφύλακας, Ευσταθόπουλος Π. αστυφύλακας, Ζάχος Σπυρίδων αστυφύλακας, Ζησιμόπουλος Γεώργιος αστυφύλακας, Καραγιάννης Νικόλαος αστυφύλακας, Καραπαναγιώτης Ασημάκης αστυφύλακας, Καρβούνης Κωνσταντίνος αστυφύλακας, Καφέζας Ιωάννης αρχιφύλακας, Κουλάκος Νικόλαος αστυφύλακας, Κουτσογιάννης Δημήτριος αστυφύλακας, Κωνσταντινίδης Γεώργιος αστυφύλακας, Μουδάκης Κυριάκος αρχιφύλακας, Μπιρμπίλης Αντώνης αστυφύλακας, Μπολέτσης Σπυρίδων υπαστυνόμος Β,΄ Παναγέας Νικόλαος αστυφύλακας, Παπαδάκης Γεώργιος αστυφύλακας, Παπαδοπετράκης Ευθύμιος αστυφύλακας, Πετρινιώτης Ευάγγελος αστυφύλακας, Ρακάκης Κωνσταντίνος αστυφύλακας, Ρέκος Γεώργιος αστυφύλακας, Σταυρόπουλος Αλκιβιάδης αστυφύλακας, Ταμπουρατζής Παναγιώτης αστυφύλακας, Τομαράς Κωνσταντίνος αστυφύλακας, από τον Άμμο Μεσσηνίας ,Τραυλός Κωνσταντίνος αστυφύλακας ,Φειδάς Βασίλειος αστυφύλακας, Φωτόπουλος Αντώνης αστυφύλακας, Χολέβας Κωνσταντίνος αστυφύλακας και ο υπενωμοτάρχης Χωροφυλακής Αυλίχος Ανδρέας του Ιωάννη.
Από την ομαδική εκτέλεση στο Δεχούνι Αχαΐας, σώθηκε μόνο ο αστυφύλακας Μιχάλης Παπαδάς, ο οποίος με τη βοήθεια χωρικών κατάφερε να φτάσει από χωριό σε χωριό, μετά από μία εβδομάδα στην Πάτρα και να ενημερώσει για την τύχη των συναδέλφων του.
*Το Δεχούνι εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τους κατοίκους του, που, μαζί με τους κατοίκους των γειτονικών χωριών Βεσίνι και Σκούπι, εγκαταστάθηκαν στον νεόδμητο οικισμό της Πάου (πρώην: Νέος Πάος) που φτιάχτηκε γι' αυτούς από το κράτος στη θέση "Χαλιάδες".
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Έφυγε ΞΑΦΝΙΚΑ από τη ζωή 48χρονη διασώστης του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων. ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΙ ΚΝΟΥΔΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. ΜΗΤΣΟΤΑ...
-
Τελικά οι αμερικανοί είχαν δίκιο. Ο στρατός του Ιράν παραδέχτηκε ότι κατέρριψε «από ανθρώπινο λάθος» το Ουκαρνικό Μπόινγκ 737 το οποίο συνετ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου