15/5/17

Τίμησαν στην Κρανιά τα 103 χρόνια του ξεσηκωμού των Βορειοηπειρωτών

Με την συμμετοχή των Ελλήνων  κατοίκων της Κρανιάς, μαθητών σχολείων, αντιπροσωπειών από την Σ.Φ.Ε.Β.Α. και ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, και με διοργανωτή τον Εθνικό Σύλλογο «Βόρειος Ήπειρος 1914»,
στο κέντρο της Κρανιάς εκεί που υψώνεται το μνημείο του καπετάνιου Θύμιου Λιώλη, υπενθυμίστηκε η 103η επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
Μετά από το τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής των αγωνιστών και πρωτεργατών του ηρωικού αυτού έπους, από τον πατήρ Χαράλαμπο, ακολούθησε ομιλία από τον κ. Βασίλη Καλυβά για το ιστορικό του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914 που έφερε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος μίλησε για την σημερινή κατάσταση στη Βόρεια Ήπειρο, τονίζονταν πως όχι μόνον δεν υλοποιήθηκε το Πρωτόκολλο αυτό, αλλά παραβιάστηκαν και παραβιάζονται συστηματικά τα διεθνώς αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.
Ο κ. Μόντης Κολίλιας παρουσίασε την επίκαιρη τοποθέτηση του Εθνικού Συλλόγου «Βόρειος Ήπειρος 1914», τις προσπάθειες του Συλλόγου για να φέρει στο προσκήνιο το θέμα αυτό, ιδίως στα Διεθνές Φόρουμ.
Εκ μέρους της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης χαιρέτησε ο Πρόεδρός της κ. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ένα λεπτό σιγή για τους εκλιπόντες. Η εκδήλωση έκλεισε  με  τον εθνικό μας ύμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: