16/5/17

Η δολοφονία του Πολκ από το ΚΚΕ

Στις 16 Μαΐου 1948, ένας βαρκάρης της Θεσσαλονίκης ο Λάμπρος Αντώναρος βρήκε το πτώμα του απεσταλμένου του δικτύου CBS, Ήταν δεμένος χειροπόδαρα και τον είχαν σκοτώσει με μια σφαίρα στο κρανίο. Οι δολοφόνοι ήθελαν και να βρεθεί το πτώμα και να δείχνει «σύλληψη».
Ο Τζώρτζ Πόλκ δεν ήταν φρέσκος στην Ελλάδα. Παλιά καραβάνα του ρεπορτάζ σε Κάιρο, Παλαιστίνη, Κωνσταντινούπολη, και Ελλάδα, ξέρει τους πράκτορες, τις υπηρεσίες και είχε « πηγές».
Η βάση του είχε γίνει η Αθήνα λόγω του εμφυλίου και του δόγματος Τρούμαν. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1947, παντρεύτηκε την αεροσυνοδό Ρέα Κοκκώνη.
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1947 γύρισε στην Αθήνα από το Κάιρο. Στις 24 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η ίδρυση κυβέρνησης στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, που ονομάστηκε Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Πρόεδρός της ανέλαβε ο Μάρκος Βαφειάδης, που ανέλαβε και τη θέση του υπουργού στρατιωτικών. Την επόμενη μέρα ο ΔΣΕ εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της Κόνιτσας.
Στις 27 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση αντέδρασε και εξέδωσε τον Αναγκαστικό Νόμο 509 «Περί μέτρων ασφαλείας του Κράτους, του Πολιτεύματος, και του Κοινωνικού Καθεστώτος και έθεσε εκτός νόμου το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την «Εθνική Αλληλεγγύη». Στις 6 Ιανουαρίου 1948 τερματίστηκε, η μάχη της Κόνιτσας. 
Τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Φεβρουαρίου 1948 ο ΔΣΕ βομβάρδισε την Θεσσαλονίκη από τη θέση Δερβένι – Λεμπέτ 8 χλμ. από την πόλη. Τον Φεβρουάριο ο Πόλκ ανέβηκε στο «μέτωπο». Πήγε στην Κοζάνη και τη Φλώρινα.  Στις 27 Φεβρουαρίου πήγε στην Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου.
Στις 16 Μαρτίου ξαναέφυγε για το Κάιρο. Την Πρωτομαγιά του ’48 η ΟΠΛΑ δολοφόνησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χρήστο Λαδά. Στις 3 Μαΐου το ζεύγος Πολκ βρισκόταν στο μπαρ του «Μεγάλη Βρετανία» με παρέα διπλωματών και δημοσιογράφων.
Οι συνομιλητές του θυμόντουσαν και κατέθεσαν ότι σκεπτόταν να κάνει συνέντευξη με το «Μάρκο».

Στο σημείο αυτό , παρεμβαίνουν στην ιστορία οι χαφιέδες της αριστεράς, που εμφανίζουν τον Πόλκ να θέλει να ανέβει στο «βουνό», ενώ γνώριζε άριστα ότι η κυβέρνηση του «βουνού» βρισκόταν στην Πρέσπα και ότι ο δρόμος για το «βουνό» περνούσε από το Βελιγράδι. Ο Πόλκ που δεν ήταν ούτε «τζόβενο» ούτε «στραβάδι» του ρεπορτάζ για να αναζητά «επαφή για το βουνό» στη Θεσσαλονίκη.
Πάντως, η τύχη του, ούτε αποφασίστηκε ούτε κρίθηκε στην Αθήνα και το ταξίδι του στα Θεσσαλονίκη δεν συνδεόταν με τη συνέντευξη του Μάρκου.

Την Πέμπτη 6 Μαΐου , ο Πολκ συναντήθηκε με τον κομμουνιστή συνεργάτη του Κώστα Χατζηαργύρη στην οδό Ασκληπιού 35 . Την επομένη , Παρασκευή 7 Μαΐου, γύρω στο μεσημέρι μπήκε στο αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο για το Βορρά. Μεταφέρθηκε στη Πόλη με το υπηρεσιακό τζιπ του στρατιωτικού ακόλουθου της αμερικανικής πρεσβείας, Χάρβεϊ Σμιθ, και με παρότρυνση εκείνου άλλαξε ξενοδοχείο και από το «Κοσμοπολίτ» πήγε στο ασφαλέστερο «Αστόρια». Στη συνέχεια πήγε στο αμερικανικό προξενείο στη Λεωφόρο Νίκης και μετα άρχισε επαφές. Μίλησε με τον συνταγματάρχη Άις Μίλερ, σύνδεσμο με τον ελληνικό στρατό, τον Ράντολφ Κόουτς, προϊστάμενο του αγγλικού Γραφείου Πληροφοριών στη Θεσσαλονίκη, και με τον διπλωματικό υπάλληλο Ρόμπερτ Προμ. Συνάντησε και τον Στακτόπουλο, με τον οποίο είχε συναντηθεί και στη Μεγάλη Βρετανία.
Το Σάββατο το βράδυ, στις 8 Μαΐου, έφαγε Αστακό με μπιζέλια στην ταβέρνα «το Λουξεμβούργο» στην παραλία της Θεσσαλονίκης , επέστρεψε στις 11:00 μ.μ. στο δωμάτιό του και σύμφωνα με την κατάθεση του υπάλληλου της ρεσεψιόν ξαναβγήκε 10 λεπτά αργότερα.
Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Στις 13 Μαΐου ταχυδρομήθηκε στο Γ' Αστυνομικό Τμήμα Θεσσαλονίκης η ταυτότητα του Πολκ, και όπως απέδειξε η γραφολογική έρευνα ο ταχυδρομικός φάκελος ήταν γραμμένος δια χειρός της μητέρας του Στακτόπουλου.
Στις 16 Μαΐου βρέθηκε να επιπλέει το πτώμα.
Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι τον πέταξαν στη Θάλασσα ενώ ακόμα δεν είχε πεθάνει. Ο θάνατός του προηλθε από πνιγμό. Τον είχαν πυροβολήσει μία φορά, σχεδόν εξ επαφής, με μακρύκαννο όπλο, στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Οι δολοφόνοι του έδεσαν στη συνέχεια του εδεσαν τα χέρια και τα πόδια του με σχοινί . Καρποί δεμένοι με σχοινί μήκους 5 μέτρων και ανάμεσά τους 25 εκατοστά σκοινιού. Αστράγαλοι δεμένοι ξεχωριστά, με 5 μέτρα σχοινιού και πάλι 25 εκατοστά ανάμεσά τους. Μόλις βρέθηκε το πτώμα , σαν να έλαβαν σύνθημα , όλοι οι κομμουνιστικοί ραδιοσταθμοί του παραπετάσματος και οι κύκλοι των «συνοδοιπόρων», άρχισαν μία πρωτοφανή συκοφαντική εκστρατεία κατά της Ελλάδος , αποδίδοντες το έγκλημα στις ελληνικές αρχές που, «ήθελαν να εμποδίσουν τον Μάρκο να μιλήσει».
Η ίδια εκστρατεία «ενημέρωσης» συνεχίζεται και σήμερα 70 χρόνια μετά.
Ο κύκλος του ψέματος δεν τελειώνει.
Οι δολοφόνοι είχαν καιρό από τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου μέχρι την επομένη να βάλουν στο δωμάτιο του Πολκ την επιστολή που υποτίθεται ότι έστελνε στο CBS, και η οποία μιλούσε για τη συνέντευξη με τον Μάρκο.
Οι «αριστεροί υπερασπιστές» της αλήθειας που γνώριζαν ότι η επιστολή ήταν πλαστή απέδειξαν μετά από χρόνια ότι το γράμμα είχε γραφεί σε γερμανική γραφομηχανή και όχι με τη μηχανή του Πόλκ.
Αυτή ήταν μια από τις παραλήψεις της ασφάλειας που πίστευε ότι το «Αστόρια» ήταν ασφαλές και δεν προσδιόρισε ποτέ τους ρουφιάνους του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο ούτε βρέθηκε ο «σύντροφος» που μπήκε στο δωμάτιο του Πόλκ.
Η θεωρία ότι «το Κράτος της δεξιάς» σκότωσε τον Πολκ για να εμποδιστεί , τάχα , η μετάβαση του στο αρχηγείο του Μάρκου, και να αποτραπεί ο «θετικός» επηρεασμός της Αμερικανικής Κοινής Γνώμης , υπέρ του δημοκρατικού λαού που θα επέφερε διακοπή της οικονομικής βοηθείας προς την διεφθαρμένη κυβέρνηση των Αθηνων. Η αναταραχή στην Αμερική από το, « σκοτώνουν τους αμερικανούς στην Ελλάδα », υπήρξε μεγίστη .
Συμφέρον εκ της δολοφονίας του Πολκ μόνον οι συμμορίτες μπορούσαν να προσδοκούν και όχι η Ελληνικη Κυβέρνση , η οποία για να αποκρούσει τη συντονισμένη επίθεση του κομμουνιστικού μπλοκ είχε ανάγκην της βοηθείας όλου του Ελευθέρου Κόσμου και ιδίως της Αμερικής .
Το γεγονός άλλωστε της αποστολής εντός φακέλλου της ταυτότητος του δολοφονηθέντος στις Αστυνομικές Αρχές φώναζε ότι οι δολοφόνοι ήθελαν να δείξουν ότι η δολοφονία έγινε στη Θεσσαλονίκη και άρα δεν την έκαναν οι συμμορίτες προς τους οποίους επρόκειτο να μεταβεί .
Όπως έγραψε ο καθηγητής δικαστικής γραφολογίας Αριστείδης Πουλατζάς το 1957 που εξιχνίασε την υπόθεση, «Αν , τουναντίον , η δολοφονία του Πολκ εξετελείτο υπό οιωνδήποτε αντικομμουνιστών , τότε , ως ευνόητον , αφ ' ενός μεν ούτοι θα είχον όλον τον προς τούτο αναγκαίον χρόνον δια να θάψουν το πτώμα του δολοφονηθέντος εις μέρος ασφαλές και δεν θα ερρίπτετο εις την θάλασσαν διά ν ' αναδυθή μεθ ' ημέρας τινάς , αφ ' έτερου δε , δεν θα εστέλλετο το δελτίον ταυτότητος εντός φακέλλου εις τας Αστυνομικάς Αρχάς , της οποίας η αποστολή εδείκνυεν ότι η δολοφονία εγένετο εις Θεσσαλονίκην . Η εξαφάνισις του Πολκ θα απεδίδετο τότε ευθέως και αμέσως εις τους συμμορίτας , εις το αρχηγείον των οποίων , ως ήτο γνωστόν , εσκόπει να μεταβεί . Προς αποφυγήν τούτου και προς επίτευξιν του επιδιωκομένου σκοπού , ήτοι της αποδόσεως της δολοφονίας εις τας Αρχάς του Ελληνικού Κράτους η κομμουνιστική ηγεσία διέταξε τον Στακτόπουλον να στείλη αμέσως την ταυτότητα του δολοφονηθέντος , διά να κάμη πιστευτόν ότι η δολοφονία έλαβε χώραν εντός της πόλεως της Θεσσαλονίκης και ότι αύτη άρα εξετελέσθη υπό προσώπων ενεργούντων κατ ' εντολήν αυτών . Και ο Στακτόπουλος , εκτελών την ληφθείσαν διαταγήν , έβαλε την μητέρα του να γράψη την διεύθυνσιν διά ν ' αποφευχθή η άφεσις οιουδήποτε ιδικού του ίχνους».

Η δολοφονία του Πόλκ αποφασίστηκε στο Βουνό, πριν εκεινος φυγει από την Αθήνα και την ανέλαβε κλιμάκιο εκτελεστών. Μπορεί να ήταν οι Μουζενίδης Βασβανάς μπορεί και όχι. Και ο Στακτόπουλος ήταν ένοχος μέχρι τα μπούνια.

Σπύρος Χατζάρας

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, απουσιάζει το κίνητρο... Το ΚΚΕ δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον Πολκ...

Ανώνυμος είπε...

Η κατρακυλα ξεκινησε δεκαετιες πριν...

ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΛΑΒΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΗΤΤΗΜΕΝΟΝ !

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΛΥΠΑΤΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΚΑΡΔΙΣΕ!

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΝ ΧΟΤΖΑ ΝΑ ΣΤΑΝΙΑΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ

ΑΥΤΟΣ ΕΔΩ Ο ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ... ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΣ !!!!!!!!!!

Marko Vafiadis - Macedonia and Macedonians VIDEO 70S

https://www.youtube.com/watch?v=GviIfU7l2dw


ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ TOY ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΞΕΦΤΥΛΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΑ ΑΠΛΩΣ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΑΕΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΣ ΜΕ ΕΠΙΧΡΥΣΜΑ,

Τον Μάιο του 1984 μετείχε ως τιμητικός προσκεκλημένος στο πρώτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (αργότερα έγινε και επίσημα μέλος του κινήματος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής), όπου το χειροκρότημα που έλαβε από τους συνέδρους ήταν τόσο ενθουσιώδες όσο αυτό για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σε επίσημη εκδήλωση στο Πεντάγωνο του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιστρατήγου του Ελληνικού Στρατού, κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ακροδεξιούς κύκλους.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου 1989-1990 διοριστηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ !

Τον Αύγουστο του 1989 όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε την καταστροφή των φακέλων της Ασφάλειας για τα Αριστερα εγκληματα-φρονηματα (ειχε προηγηθει η καταστροφη το 1976 απο την ροζαλια των αρχειων του ΓΕΣ που κατεγραφαν την πραγματικη ιστορια και εμποδιζαν την επαναγραφη της...) , ο Μάρκο Βαφειάδης υποστήριξε πως με το κάψιμο των φακέλων.... η Δεξιά προσπαθεί να εξαφανίσει τις ενοχές της !

Ανώνυμος είπε...

Όπως έχω ξανασχολιάσει στο μπλογκ σου Σπύρο:
Ο Πολκ δούλευε για τους Εγγλέζους. Τον έστειλαν, για να φροντίσει για την επανανομιμοποίηση, του ελεγχόμενου από αυτούς Κ.Κ.Ε. Σαν κίνηση εξισορρόπησης στις Αμερικανοσοβιετικές υπόγειες συμφωνίες, που εκτός των άλλων, παρέδιδαν την Ελλάδα στα χέρια των Αμερικανών και πέταγαν τους Εγγλέζους απ' έξω.
Την εφαρμογή του σχεδίου εγκαινίασε το '47 ο αγγλόφιλος Τσαλδάρης, με ομιλίες και συνεντεύξεις υπέρ της συνδιαλλαγής.
Στις αρχές του '48, ο αρχιπράκτορας Φίλμπυ θα αποκαταστήσει επαφή, μεταξύ της KGB και της SIS.
Σε συνέχεια αυτών των προεργασιών, ο Πολκ έρχεται στην Ελλάδα, για να δημιουργήσει εκ νέου σύνδεσμο, μεταξύ των Βρεττανών και του Μ. Βαφειάδη.
Δεν θα προλάβει, γιατί θα δολοφονηθεί στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως θα αφιχθεί ο στρατηγός Ντόνοβαν, για να σιγουρευτεί για το κουκούλωμα της υπόθεσης. Είναι ο ίδιος που είχε μιλήσει με τον Μεταξά, την παραμονή του θανάτου του.
Ότι άλλο διαβάζουμε, είναι παπάτζα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.truth-out.org/news/item/29827-the-first-casualty-of-the-cold-war-journalist-kati-marton-on-the-polk-conspiracy

Η δημοσιογραφος Kati Marton εγραψε ενα αξιολογο βιβλιο γυρω απο την ενδελεχη ερευνα της για την υποθεση Polk..αξιζει να την διαβασετε..παραθετω ανωτερω μια συνεντευξη της στον Μιχαλη Νευραδακη (δυστυχως μονο για αγγλομαθεις)

Ανώνυμος είπε...

Ναι, όλα τα άλλα είναι παπάτζα... Μόνο εσύ κι ο Χατζάρας είστε οι αυθεντίες στο θέμα αυτό...

Ανώνυμος είπε...

Ενώ κάτι σαν και σένα θα ήθελαν να είναι αυθεντίες, αλλά δεν μπορούν επειδή δεν έχουν να πουν τίποτα, οπότε ασχολούνται με το τι λένε οι άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς δεν γνωρίζεις τι σημαίνει οίηση, οπότε κάθε συζήτηση μαζί σου είναι περιττή...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Ντ. Αϊιζενχάουερ θα εγκαταλείψει την Ερυθρά Θάλασσα

Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Dwight Eisenhower, το οποίο συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι στην Υεμένη, εγκαταλείπει την Ερυθρά Θά...