10/5/17

10 Μαΐου 1956: Οι Άγγλοι απαγχόνισαν τον Μιχαλάκη Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου

Νωρίς την Αυγή της 10ης Μαΐου 1956 απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας οι πατριώτες και αγωνιστές για την απελευθέρωση της Κύπρου από το αγγλικό Στεμμα και την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.
Ο Καραολής και ο Δημητρίου εντάχθηκαν από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και αγωνίστηκαν ηρωικά για την απελευθέρωση.
Ο Μιχαήλ Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα των Αγγλων και κατηγορήθηκε ότι μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν στις 28 Αυγούστου 1955, έναν συνεργάτη των Άγγλων από το ΑΚΕΛ.
Ο Ανδρέας Δημητρίου συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ, στις 28 Νοεμβρίου 1955.
Οι δύο αγωνιστές φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Δεν αποκάλυψαν τίποτα στους ανακριτές, καταδικάσθηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956.
Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν μαζί με άλλους 11 στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα», ένα κοιμητήριο που είχαν κατασκευάσει οι Άγγλοι στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας και το οποίο βρισκόταν δίπλα από τα κελιά των μελλοθάνατων και την αγχόνη.

Το πλήρες και αξιόπιστο χρονολόγιο των γεγονότων στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10/22 Μαίου θα το βρείτε εδώ….
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/05/1166.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΡΑΗΛ

H Ντονέτσκο-Κριβοροζσκαγια Σοβιετική Δημοκρατία   ήταν μια πολιτική οντότητα , στο έδαφος των λεκανών Ντονέτσ  και Krivoy Rog  .  Ανακηρυχ...