26/5/17

To μυστήριο της Δουνκέρκης

Ο Χίτλερ πήγε αυτοπροσώπως στις 24 Μαΐου 1940 στο Επιτελείο του φον Ρούντστεντ στην Σαρλβίλ-Μεζιέρ και διέταξε την ανακοπή της Γερμανικής Επίθεσης στην Δουκέρκη όπου που είχε αιχμαλωτιστεί το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα.
Ο φον Ρούντστεντ ήδη είχε διατάξει 24ωρη ανασυγκρότηση και παγόρευσε στον Γκουντέριαν να συνεχίσει την επίθεση των αρμάτων του. Μια εξήγηση είναι ότι ο Χίτλερ έστελνε «μήνυμα» στο Λονδίνο για μια διπλωματική «Λύση». Στις 26 Μαΐου 1940, ο Άντονι Ήντεν διέταξε τον αρχιστράτηγο του Εκστρατευτικού Σώματος Λόρδο Γκορτ να προετοιμάσει σχέδια για την εκκένωση, αλλά χωρίς να ενημερώσει τους Γάλλους και τους Βέλγους.
Ο Γκορτ ενημέρωσε το Λονδίνο ότι ένα μεγάλο μέρος του Εκστρατευτικού Σώματος και όλος ο εξοπλισμός αναπόφευκτα θα χαθούν».
Ο Χίτλερ αφού έδωσε ζωτικό χρόνο τριών ημερών στο Βασιλικό Ναυτικό για να οργανώσει την εκκένωση των βρετανικών και συμμαχικών στρατευμάτων άλλαξε τη διαταγή του το απόγευμα της 26ης Μαΐου και οι Γερμανοί έκαναν αναγνωριστικές επιθέσεις κατά των βρετανικών θέσεων.
Στις 11 ημέρες που ακλούθησαν περίπου 338.000 άνδρες μεταφέρθηκαν στην Αγγλία με κάθε μέσο. Από αυτούς 215.000 Βρετανοί και 123.000 γάλλοι.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ενα αλλο ερωτημα ειναι γιατι οι γερμανοι δεν συμμαχησαν με τους ιαπωνες ωστε να επιτεθουν ταυτοχρονα σε διμετωπο κατα της σοβιετικης ενωσης.

αντι αυτου επελεξαν να ανοιξουν μετωπο με τις ηπα

αν οι γερμανοι ειχαν επιτεθει ταυτοχρονα στην σοβιετκη ενωση με τους ιαπωνες στην ανατολη θα ειχε ενδιαφερον η εξελιξη των μαχων

και ασφαλως δεν θα μπορουσαν σε διμετωπο οι σοβιετικοι να μαζεψουν ολη τη δυναμη στα δυτικα και να κανουν υποχωρηση και μαζικη αντεπιθεση αν ειχαν φτασει οι γερμανοι με ανοιχτο ιαπωνικο ανατολικο μετωπο ,στα πετρελαια του αζερμπαιτζαν και τους εκοβαν τροφοδοσια και ενεργεια

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά θα ήθελα να είχε νικήσει ο Χίτλερ και το ιδανικό θα ήταν πριν χρειαστεί να κατέβει στην Ελλάδα. Έπρεπε να βοηθήσουμε ώστε να εισβάλει το γρηγορότερο στην Σοβιετία για να πάρουμε το αίμα μας πίσω για το 1922. Τελικά όπως πάντα βγήκαμε παντελώς ηττημένοι, πρώτα από τον Χίτλερ και ύστερα από τους συμμάχους που παρόλο που ήμασταν από την αρχή εναντίον του Χίτλερ ενώ όλοι οι γείτονές μας μαζί με τον Χίτλερ τελικά δεν πήραμε ούτε βόρειο Ήπειρο, ούτε Βόρεια Μακεδονία, ούτε Βόρεια και Ανατολική Θράκη ούτε Κύπρο.

soulis είπε...

O Παγκοσμιος εβραισμος ειχε κηρυξει τον πολεμο στην Γερμανια απο το 1933 ρε φιλε.
Ανελεητο οικονομικο αρχικα πολεμο αλλα και κτριολεκτικα πολεμο με στρατο και οπλα μεσω των ισχυρων χωρων που ηλεγχε και ελεγψει απολυτα οπως οι ΗΠΑ.
Οποτε ο λακες του Μπερναρντ Μπαρουχ ο Ρουσβελτ ετσι κι αλλιως θα εβαζε τις ΗΠΑ στον πολεμο κατα της Γερμανιας με καποιο προσχημα ακομη και αν δεν ειχε υπαρξει το Περλ Χαρμπορ η οποιαδηποτε επιθετικη ενεργεια των γερμανων.
Η αποφαση ηταν ειλλημενη απο το 1933 οπως ειπα και οι εβραιοι το ειχαν ανακοινωσει επισημα.
Judea declares war on Germany ηταν το πρωτοσελιδο οκταστηλο της μεγαλυτερης σε κυκλοφορια αγγλικης εφγμεριδας τον Μαρτιο του 33 οπου Judea ηταν οχι βεβαια το κρατος του Ισραηλ που δεν υπηρχε αλλα η παγκοσμια εβραιλα του χρηματος.

Ανώνυμος είπε...

Για την Δουνκερκη εχω σχολιασει στις 11 Δεκεμβριου 2016 στο post "Τα γερμανικα αινιγματα"(9 σχολια).Οποιος θελει ας ανατρεξει (deltio11.blogspot.gr/2016/12/blog-post_31.html)

Αλλα ας το αναλυσουμε διαφορετικα.Δεν υπαρχει κανενα μυστηριο,παρα μονο λαθος τακτικης,το οποιο ομως αποδειχτηκε ως τετοιο εκ των υστερων.Η δικη μου εκτιμηση ειναι οτι την ωρα που παρθηκε η αποφαση,ο Χιτλερ επραξε συμφωνα "με το βιβλιο"(αν μπορω να το θεσω ετσι).

Στις 20 Μαϊου,οι Γερμανοι κυριευσαν την Αμπεβιλ,στα παραλια της Μαγχης και αρχιζουν να πιεζουν τον μυχο του θυλακα,μεσα στον οποιο συστρεφονταν 46 συμμαχικες μεραρχιες-1.000.000 ανδρες και αλλο 1.000.000 προσφυγες.
Οι 10 μεραρχιες παντσερ βρισκονταν στο νοτιο πλευρο του θυλακος,(19ο και 41ο ΤΘ ΣΣ,6 Μεράρχιες ΤΘ-στρατηγος φον Κλαϊστ,16ο και 39ο ΤΘ ΣΣ,4 μεραρχιες ΤΘ-στρατηγος Χοτ).Αναμεσα στα τανκς και στις μεραρχιες ΠΖ που ακολουθουσαν ασθμαινοντας,υπηρχε ενα χασμα σχεδον 100 χλμ.Εαν σε αυτο το κενο ριχνονταν οι αποκομμενες συμμαχικες δυναμεις του Βορρα(οι οποιες ηταν και οι ισχυροτερες μοναδες τους,διαθετοντας ΤΘ και βαρυ πυροβολικο),οχι μονο θα διεφευγαν απο τον κλοιο,αλλα θα απεκοπταν και τα γερμανικα ΤΘ ΣΣ.Οι πολιορκητες θα μετατρεπονταν σε πολιορκουμενους!
Για τις εφημεριδες,που στα πρωτοσελιδα ειχαν χαρτες με τα βελη της γερμανικης προελασης,για τους ρ/δ σχολιαστες σε ολον τον κοσμο αλλα και για τους "στρατιωτικους εμπειρογνωμονες",η μικρη αποσταση "στον χαρτη",εδειχνε οτι οι Συμμαχοι ηταν καταδικασμενοι.Ομως για τους υπευθυνους διοικητες,που ειχαν αμεση γνωση της καταστασης,τα πραγματα ηταν διαφορετικα.Πρωτος απ'ολους αρχισε να ανησυχει ο Χιτλερ.Διοτι το εδαφος πανω στο οποιο τωρα πολεμουν τα παντσερ,επαψε να ειναι καταληλλο γιαυτα.Ο ιδιος,στις 9 Οκτωβριου ειχε συνταξει μια συνετη εκθεση για την χρησημοποιηση των αρματων.Συγκεκριμενα ελεγε,"...να αποφευγουν να τα ριξουν στον ατελειωτο λαβυρινθο των βελγικων πολεων".
Στη Φλανδρα προστιθεται και ενας λαβυρινθος διωρυγων,καναλιων και πλημμυρων.Πηγαινει λοιπον στις 24 Μαϊου στο στρατηγειο της Ομαδας Στρατιων Α,κατα πρωτον να "φρεναρει" τα ΤΘ ΣΣ,εως οτου καταφθασουν περισσοτερες ΜΠΖ,για να "γεμισουν" την γραμμη του κλοιου.Κατα δευτερον,ο διοικητης της ΟΣ Α',φον Ρουνστεντ,ειχε ηδη δεχτει το αιτημα του διοικητη της 4ης Στρατιας,φον Κλουγκε,να παραχωρηθει μια ημερα αναπαευσεως στις ΤΘ μοναδες,οι οποιες μαχονταν ανελλιπως απο τις 10 Μαϊου.Η διαταγη δοθηκε την προηγουμενη,23/5,στις 6.10 μ.μ. Ο Χιτλερ συμφωνησε."Να μη φθειρονται χωρις λογο οι ΤΘ μεραρχιες.Η Luftwaffe θα κανονισει οπως πρεπει τους Αγγλους".Διοτι για τον Χιτλερ,οι Συμμαχοι με το 1.000.000 στρατου που διεθεταν,δεν θα παραδιδονταν,αλλα θα κρατουσαν τον κλοιο ως προγεφυρωμα στο Ευρωπαϊκο εδαφος,στηριζομενοι στο βρετανικο ναυτικο,το οποιο απο τις κοντινες βασεις του θα μπορουσε να εφοδιαζει και να ενισχυει αυτον τον στρατο.Επομενως,η Βερμαχτ θα αφιερωνε τις περισσοτερες δυναμεις της στο να αποτελειωσει τον υπολοιπο γαλλικο στρατο,στην ολοσχερη εισβολη στην Γαλλια,στην καταληψη του Παρισιου,οποτε να τελειωσει τον πολεμο με μια συντριπτικη νικη,με "χειρουργικα" χτυπηματα,χωρις μεγαλη αιματοχυσια και καταστροφες οπως αυτες του Α'ΠΠ.Οι συμμαχικες δυναμεις μεσα στον κλοιο,θα υφισταντο απωλειες απο την αεροπορια,ενω το πεζικο απλως θα τις κρατουσε "φυλακισμενες".Οι ΜΤΘ,θα αποσυρονταν και θα χρησημοποιουνταν στην επιθεση στα Νοτια,προς την κατευθυνση των ποταμων Αιν και Σομ,για να συντριψουν το ανασυγκροτημενο μετωπο και να χτυπησουν απο τα νωτα τις ανεπαφες ακομη γαλλικες στρατιες της γραμμης Μαζινο.
Αλλα τα πραγματα δεν ηρθαν ετσι οπως τα ειχε τακτοποιησει στο μυαλο του ο Χιτλερ...


Ανώνυμος είπε...

Ο συμμαχικος θυλακας στηριζε το αριστερο πλευρο του στον Βελγικο Στρατο.Αλλα για τον Βασιλια του Βελγιου,Λεοπολδο,οι Συμμαχοι "ειχαν χασει το παιχνιδι".Εκτος των αλλων,η μαχη διεξαγοταν μεσα στη χωρα του,με τις καταστροφες τις οποιες συνεπαγοταν.Αποφασε να συνθηκολογησει." Ο ρολος του Βελγιου εχει πλέον ληξει.Δεν θα αφησω να καταστραφη η χωρα στο ονομα της συμμαχικης αλληλεγγυης...".Η συνθηκολογηση εγινε στις 27 Μαϊου.Το βρετανικο εκστρατευτικο σωμα αρχισε να επιβιβαζεται στα πλοια την ιδια μερα.Ετσι τουλαχιστον γραφει η επισημη ιστορια του Βρετανικου Στρατου.Αλλα η αποφαση να εγκαταλειψουν τους εν οπλοις συμμαχους τους,παρθηκε το βραδυ της 25ης.Πριν την βελγικη συνθηκολογηση.Θα αποχωρουσαν ουτως ή αλλως...
Με την συνθηκολογηση των Βελγων,ανοιξε ο δρομος προς τις γερμανικες 6η και 16η Στρατιες να φτασουν στη Μαγχη και να σφιξουν περαιτερω τον θανασιμο κλοιο των αγγλογαλλικων δυναμεων.
Ετσι,ενω οι γερμανικες ΤΘΜ αναπαυονταν προ της Δουνκερκης,αρχισαν να γινονται μαρτυρες "αθροων επιβιβασεων".Το 41ο ΤΘ ΣΣ του στρ.Γκουντεριαν αρχισε να βαλει κατα των πλοιων και ανεφερε σχετικα στην ΑΔΣ.Ο αρχηγος της,στρ.Μπραουχιτς ειπε στον Χιτλερ οτι ο εχθρος αρχιζει να διαφευγει:"...να ασκηθει οσο το δυνατο πιο ισχυρη πιεση στο νοτιο πλευρο του θυλακα για να αιχμαλωτιστει ο εχθρος,με την καταληψη το ταχυτερο της Δουνκερκης". Αλλα και ο Γκουντεριαν," ...ζηταω την αδεια να ενσκηψω καταμεσις της απιστευτης αταξιας που βασιλευει στις ταξεις του εχθρου".Αλλα ο Χιτλερ δεν εδωσε την αδεια,διοτι ειχε παρεμβει ο Γκαιρινγκ...

Ανώνυμος είπε...

Τι ειχε συμβει; " Ο στραταρχης Γκαιρινγκ εφτασε στο στρατηγειο του Χιτλερ.Ειχε καθε λογο να θριαμβολογει.Η αεροπορια,περισσοτερο ακομη και απο τα αρματα,σταθηκε το αποφασιστικο οπλο στις συνταρακτικες μαχες που διεξαγονται απο τις 10 Μαϊου.Και ομως-παραξενο φιλοτιμο!-ο Γκαιρινγκ παραπονειται.Η Λουφτβαφε του δεν παιζει-κατ'αυτον-αξιολογο ρολο στη νικη.Τις δαφνες τις κλεβει ο στρατος,ο αντιδραστικος αυτος στρατος,που οι αρχηγοι του μισουν την εθνικοσισιαλιστικη επανασταση.Αυτος,ο Γκαιρινγκ,ζητει δικαιοσυνη!Συγκεκριμενα,θελει να τον αφησουν να αποτελειωσει με την αεροπορια του τον βρετανικο στρατο,που εχει πιαστει στην παγιδα της Φλανδρας.Αναλαμβανει να τον αναγκασει να συνθηκολογησει καταστρεφοντας τα λιμανια του".(Ρεημον Καρτιε,Ιστορια του ΒΠΠ).
Πραγματι,η αεροπορικη επιθεση ειναι τρομερη."Οι απωλειες ειναι βαριες.Οι ορμισκοι και η παραλια εχουν γεμισει απο ξεκοιλιασμενα σκαρια.Απο τα 693 αγγλικα πλοια καθε εκτοπισματος που θα συνεργαστουν στην εκκενωση,226 θα καταστραφουν,αναμεσα τους το μεγαλο Κουην οφ δε Τσανελ και 6 αντιτορπιλικα.Αλλα η επιβιβαση συνεχιζεται μερα-νυχτα.Η θαλλασσα ειναι ηρεμη.Στην παραμικρη τρικυμια,η κατασταση θα γινοταν τραγικη...[...]Ο Γκαιρινγκ αναγκαστηκε να ομολογησει:η Λουφτβαφε αποδεικνυεται ανικανη να αιχμαλωτισει μια στρατια".
Ο Χιτλερ τωρα,βλεποντας ταυτοχρονα οτι οι ΜΠΖ αργοπορουν("η παραλυτικη σαραντοποδαρουσα του πεζικου"),ανακαλει την διαταγη της 24ης Μαϊου που καθηλωσε τα αρματα μαχης.Διαταζει τα παντσερ να καταφερουν ενα τελευταιο πληγμα,πριν στραφουν προς τον Σομ και τον Αιν.Αλλα προς δυσαρεστη εκπληξη των γερμανων,η 68η γαλλικη μεραρχια που εφραζε τον δρομο προς την Δουνκερκη πολεμαει με λυσσα,δεν διασπαται και την νυχτα της 28/29 υποχωρει και ταμπουρωνεται στο καναλι Μαρτυκ.Εμποδιζομενος και απο τις πλημμυρες,ο Γκουντεριαν φτανει παρ αυτα σε αποσταση 8 χλμ απο την Δουνκερκη. Το πυροβολικο του βαλλει κατα της πολεως,προσφεροντας την συμβολη του στα σμηνη των αεροπλανων του Γκαιρινγκ."Το Δημαρχειο,το Ταχυδρομικο Μεγαρο,οι προκυμαιες εχουν καταστραφει.Οι δεξαμενες του πετρελαιου φλεγονται,σκορπιζοντας τον αποπνικτικο καπνο σε ολη την πολη.Το λιμανι εχει υποστει τετοιες ζημιες που θεωρουν πια περιττο να κλεινουν τους υδατοφρακτες την ωρα της παλιρροιας.Το πλοιο Μονας Αίλ κανονιοβολειται και 100 απο τους 1.400 επιβατες του σκοτωνονται...".Η επεμβαση της ΡΑΦ αποβαινει σωτηρια.Θα χασει 133 πολυτιμα αεροσκαφη,αλλα θα εμποδισει τα Στουκας να εκτελεσουν την θανατηφορα αποστολη τους.
Τελικα ο κυριος ογκος των Βρετανων καταφερε να διαφυγει.Στις 4 Ιουνιου τελειωσαν ολα.Η συμμαχικη προπαγανδα διασαλπιζει τον αθλο της Δουνκερκης,που χρησιμοποιειται για να αντισταθμισει την ηττα,την συντριβη,την εκμηδενιση,μεσα σε 24 μερες τριων γαλλικων στρατιων,και του βρετανικου,του βελγικου και του ολλανδικου στρατου.Ο Χιτλερ διατασσει τριημερες εορταστικες κωδωνοκρουσιες στο Ραϊχ.Η ΑΔΕΔ ανακοινωνει την καταστροφη 75 μεραρχιων,με τις απωλειες των Συμμαχων σε νεκρους,τραυματιες και αιχμαλωτους να φτανουν το 1.200.000.Και ολα αυτα με την ασημαντη απωλεια 10.255 νεκρων,42.523 τραυματιων και 8.643 αγνοουμενων.

Ανώνυμος είπε...

Συμπερασμα

Ο Χιτλερ δεν εκανε καμμια χειρονομια καλης θελησης προς τους Αγγλους. Ουτε σκοτιστηκε επειδη διεφυγαν 215.000 αοπλοι βρετανοι.Ζει μια στιγμη αποθεωσεως.Η νικη του ειναι πληρης,πρωτα απ ολα πανω στη μισοπεθαμενη-λογω της...δημοκρατιας-Γαλλια,ο στρατος της οποιας θα συνθηκολογησει οριστικα στις 21 Ιουνιου 1940(αλλες 60 μεραρχιες!).Επειτα πανω στους στρατηγους του,που ολοι του ειχαν μιλησει για εναν φοβερα ισχυρο αντιπαλο,για εναν μακροχρονιο πολεμο,για μια τεραστια σπαταλη αιματος.
Ειναι σιγουρος-οπως και οι Γαλλοι,οπως και ολος ο κοσμος-οτι η Αγγλια θα ζητησει διαπραγματευσεις.Δεν εχει καμμια αμφιβολια.Οι Αγγλοι ειναι ρεαλιστες.Εχασαν το ηπειρωτικο τους ξιφος που ηταν ο γαλλικος στρατος.Δεν εχουν να περιμενουν τιποτα απο την Αμερικη,που ο προηγουμενος πολεμος ειχε κανει την κοινη της γνωμη να αντιπαθει καθε ειδους επεμβαση στην Ευρωπη.Δεν εχουν να περιμενουν τιποτα απο την ΕΣΣΔ:"Η Ρωσια βλεπει με δακρυα στα ματια τις μεγαλες μας νικες",ομως η δυναμη της δεν της επιτρεπει να κτυπησει την Γερμανια και ο Μολοτωφ εσπευσε να συγχαρει τον Φυρερ για τη νικη του εναντιον της Γαλλιας.Η Αγγλια ειναι μονη της και μονο παραφρονες πολιτικοι της, θα ηθελαν να συνεχισουν εναν πολεμο,που θα την κατεστρεφε υλικα,οικονομικα και που στο τελος-τελος θα εχανε και την Αυτοκρατορια της ."Η Αγγλια θα εχει ειρηνη οποτε το ζητησει,εγω ειμαι ετοιμος..."(Γιοντλ,Νυρεμβεργη).Ολοκληρο τον Ιουνιο ουτε μια βομβα δεν επεσε στα βρετανικα νησια.Στις αρχες Ιουλιου ο Χιτλερ αναγγελει μερικη αποστρστευση του γερμανικου στρατου,με την διαλυση 35 μεραρχιων,και οι συζητησεις με το φιλικο του περιβαλλον περιστρεφονται ολες γυρω απο το ιδιο θεμα:οι Αγγλοι θα διαπραγματευτουν,ο πολεμος τελειωσε.

Οι Γερμανοι δεν καταφεραν να αιχμαλωτισουν τον κυριο ογκο του ΒEF στη Δουνκερκη, αιχμαλωτησαν ομως ολοκληρη την βρετανικη 51η μεραρχια των Χαϊλαντερς,στο λιμανι του Σεν Βαλερι αν Κο,μαζι με τον διοικητη της υποστρατηγο Φορτσιουν.Επισεις η Λουφτβαφε βυθισε αυτανδρο το υπερωκεανιο "Λανκαστρια",την ωρα που εβγαινε απο το στομιο του ποταμου Λειγηρα,στο οποιο ειχαν επιβιβαστει 5.800 αγγλοι στρατιωτες.Επι εβδομαδες οι παλιρροιες θα ξεβραζουν στην ακτη τα πτωματα των ατυχων αγγλων.

Η Δουνκερκη δεν βαρυνε στην πλαστιγγα του ΒΠΠ.Οι Γερμανοι θα βρεθουν τελικα αντιμετωποι με τους Ρωσους και αργοτερα με τους Αμερικανους.Η Μ Βρετανια,απο τον Ιουνιο του 41' θα βρεθει στη θεση του θεατη του πολεμου,και απο τοτε μεχρι τελους θα παιξει το δευτερο βιολι.Στο τελος του πολεμου ηταν χρεοκοπημενη,εχασε την Αυτοκρατορια της,εγινε ουσιατικα δορυφορος των ΗΠΑ και αργα αλλα σταθερα κατηντησε αυτο που ειναι σημερα:μια χωρα ανευ επιρροης στην ευρωπαικη ηπειρο.

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ Leon, μόνο "Χάιλ Χίτλερ" δεν μας είπες... Μιλάμε για μεγάλο κόλλημα...

Ανώνυμος είπε...

Question: Was Joseph Stalin more of a positive or negative figure? Is it true that he took initiation from Russian Magi, which helped him to revive Russia and win the war against Hitler?

Stalin was a Jesuit and one of the darkest figures of Russian history. He is responsible for deaths of many millions of people in Siberian death camps.
Stalin and Hilter were both working for the same master, the Jesuit supreme general Ledochowski, organizing the great holocaust:
https://missiongalacticfreedom.wordpress.com/2013/01/30/one-evil-the-vatican-holocaust-the-mass-sacrifice-of-over-eighteen-million-innocent-people-1939-to-1945/

Ανώνυμος είπε...

Θα χρειαστούμε τις γνώσεις στρατιωτικής τακτικής του γκουντεριαν για να λύσουμε το μυστήριο της δουνκερκης. Και ίσως καμποση γνώση του νςνταπ απο μεσα για τα παραπολιτικά κίνητρα της ηγεσίας του. Λογικό. Είναι τοσο μεγαλης σημασιας το ζήτημα ώστε από αυτό να αποδεικνύεται η υποταγή των ναζί στους άρχοντες της γουολ στρητ.
Το γύρισε και το Χόλιγουντ πρόσφατα σε ταινία, ίσως αυτό να αποτελεί πλέον την καθεστωτική οπτική του θεματος.

Ανώνυμος είπε...

Ο χιτλερ παντα προσπαθουσε να τα βρει με τους αγγλους, δεν ηθελε ολοκληρωτικο πολεμο, θεωρουσε ενα κομματι τους γερμανικο φυλο. Βεβαια τα στρατευματα αυτα πολεμησαν αργοτερα στην βορειο αφρικη. Μεγαλυτερη σημασια τελικα ειχε η αρνηση του φρανκο να παραδωσει το γιβραλταρ και να παραδωσει την μεσογειο στους ναζι παρα τα διαφυγοντα αγγλικα σωματα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΡΑΗΛ

H Ντονέτσκο-Κριβοροζσκαγια Σοβιετική Δημοκρατία   ήταν μια πολιτική οντότητα , στο έδαφος των λεκανών Ντονέτσ  και Krivoy Rog  .  Ανακηρυχ...