28/9/19

Η φωτογραφία του απαγχονισμού του Μακεδονομάχου Κώττα Χρήστου

Στο http://makpress.blogspot.com αναρτήθηκε φωτογραφία από τον απαγχονισμό στο Μοναστήρι του Μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα που πέθανε κραυγάζοντας Ντα ζίβε Γκρτσια!.
 O Κωνσταντίνος Χρήστου, γεννήθηκε από οικογένεια Μακεδόνων της Φλώρινας, που αρχικά είχαν το επώνυμο Ρουσάνης. Έμεινε γνωστός ως Κώττας Ρούλιας, από ... το όνομα του χωριού του, Ρούλια. 
Στις 9 Ιουνίου του 1904, οθωμανικό απόσπασμα οδηγούμενο από Κομιτατζήδες συνέλαβε τον καπετάν Κώττα στο κρησφύγετο του στη Ρούλια όπου βρισκόταν με τρεις συναγωνιστές του. Μετά τη σύλληψή ο Κώττας , μεταφέρθηκε αρχικά στις φυλακές Καστοριάς, στη συνέχεια στις φυλακές Κορυτσάς και τελικά στις φυλακές Μοναστηρίου. Η σύζυγός του, Ζωή, για λόγους ασφαλείας εγκαταστάθηκε με τα παιδιά της στην Καστοριά και επανήλθε στη Ρούλια το φθινόπωρο του 1904. 
Τον Αύγουστο του 1905 ο κομιταζής Μήτρο Βλάχο εισέβαλε με το πολυπληθές σώμα του στη Ρούλια, και έκαψε την οικία του Κώττα και έβαλε φωτιά. 
Ο απαγχονισμός του Καπετάν Κώττα ορίστηκε για το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου του 1905. 
Απαίτησε να του φέρουν Έλληνα ορθόδοξο ιερέα που τον μετάλαβε και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην πλατεία Ατ Παζάρ της πόλης του Μοναστηρίου. Κατά τη διαδρομή έως την πλατεία ο Κώττας Χρήστου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, ξέφυγε από τους φρουρούς του και διέφυγε στα στενά σοκάκια της πόλης. Ακολούθησε τεράστια κινητοποίηση των Οθωμανικών δυνάμεων και ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της πόλης και τελικά συνελήφθη. Οδηγήθηκε τελικά στην πλατεία Ατ Παζάρ και εκεί ο Κώττας απαίτησε να του λύσουν τα χέρια. 
Ανέβηκε μόνος του στο ικρίωμα και, αφού φώναξε για τελευταία φορά Ντα ζίβε Γκρτσια! (Ζήτω η Ελλάς), κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο της κρεμάλας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στον Καπεταν-Κωττα είχε αναφερθεί κι ο Αντώνης Σαμαράς σε μία ομιλία του στη Βουλή!Το αναφέρω διότι κάποιοι έλεγαν τον Σαμαρά δήθεν "μακεδονομαχο", κ. Χατζαρα! Αλλά ανεξαρτήτως των όποιων άλλων λαθών του, στο Μακεδονικό είχε σωστές θέσεις! Θυμήθηκα εκείνη την ομιλία του κ.Σαμαρά με αφορμή την δική σας ανάρτηση για τον Καπεταν-Κωττα!

Ανώνυμος είπε...

Ο Σαμαράς δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, αφού ο παππούς του από τη μητέρα του ήταν Μακεδονομάχος.