14/5/21

Η 14η Μαΐου στην Ιστορία

Η 14η Μαΐου είναι η 134η ημέρα του έτους Απομένουν 231 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου .

1097. Κατά την πρώτη σταυροφορία οι Σταυροφόροι άρχισαν την πολιορκία της Νίκαιας που από το 1077 ήταν πρωτεύουσα του σουλτανάτου των Σελτζούκων.
Η πολιορκία έληξε μετά από σχεδόν ένα μήνα και η πόλη παραδόθηκε στους Βυζαντινούς.

1147. Ο Κονράδος Γ και οι Γερμανοί Σταυροφόροι αναχώρησαν από το Ρέγκενσμπουργκ για τη 2η Σταυροφορία.

1264. Στη μάχη του Λεβές αιχμαλωτίστηκε ο Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας και ο Σιμόν ντε Μονφόρ έγινε ντε φάκτο κυβερνήτης της Αγγλίας.
1389. Στη Γερμανία οι Ιππότες του Κρόνμπεργκ νίκησαν στη μάχη του Έσμπορν τους βούργισεους της Φραγκφούρτης και συνέλαβαν 602 αιχμαλώτους.1509. Στην Μάχη του Ανιαντέλο στη βόρεια Ιταλία οι δυνάμεις του Λουδοβίκου ΙΒ΄ της Γαλλίας, που μετείχε στη Συμμαχία του Καμπρέ εναντίον της Βενετίας, κατήγαγαν αποφασιστική νίκη επί των στρατευμάτων της Δημοκρατίας της Βενετίας.

1560. Έληξε η πενθήμερη ναυμαχία της Τζέρμπα στην Τύνιδα. Η χριστιανική συμμαχία υπό την ηγεσία του Αντρέα Ντόρια υπέστη συντριπτική ήττα χάνοντας 60 γαλέρες και περίπου 20.000 στρατιώτες.


1608. Ιδρύθηκε στο Αουχάουζεν ο συνασπισμός των προτεσταντικών γερμανικών κρατών, η «Προτεσταντική Ένωση», από τον Εκλέκτορα του Παλατινάτου Φρειδερίκος Δ΄.

1610 .Δολοφονήθηκε στο Παρίσι , ενώ βρισκόταν μέσα στην άμαξά του ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας
και της Ναβάρας.
Εν όψει της αναχώρησης του Ερρίκου για το μέτωπο είχε οριστεί στις 13 Μαΐου ως αντιβασίλισσα Μαρία των Μεδίκων,
Το πρωί της 14ης Μαΐου τον ειδοποίησαν ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι επρόκειτο να δολοφονηθεί και δεν έπρεπε να βγει απ’ το παλάτι. Αποφάσισε να αγνοήσει τις συμβουλές και βγήκε το απόγευμα με την άμαξα για να επισκεφθεί τον πολυτιμότερο συνεργάτη του Δούκας ντε Σουλλύ που ήταν άρρωστος .
Κράτησε λίγους συνοδούς για να μη κινήσει την προσοχή και ξεκίνησε.
Σε ένα σημείο του δρόμου η άμαξα σταμάτησε λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης και τότε
ο εκτελεστής Φρανσουά Ραβαγιάκ που τον παρακολουθούσε από όταν βγήκε από το Λούβρο, πήδησε στο σκαλοπάτι της άμαξας και τον μαχαίρωσε.
Ο Ερρίκος πέθανε σχεδόν αμέσως.
Ο Φρανσουά Ραβαγιάκ εκτελέστηκε στις 27 Μαΐου δια διαμελισμού.
Τον Ερρίκο διαδέχτηκε ο Λουδοβίκος ΙΓ'.

1643. Ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ απέθανε και νέος βασιλιάς της Γαλλίας έγινε σε ηλικία 5 ετών, ο Λουδοβίκος ΙΔ'. 1692. Καθελκύστηκε στην λίμνη στην λίμνη Πλεσέγιεβο του Γιάροσλαβ το πρώτο εκπαιδευτικό πλοίο της Ρωσίας, που ονομάστηκε «Άρης» και ναυπηγήθηκε από τον ίδιο τον εικοσάχρονο Μεγάλο Πέτρο.

1706. Στο πλαίσιο του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής άρχισε η πολιορκία του Τορίνο
1747. Στις 3/14 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής έγινε η πρώτη ναυμαχία του Ακρωτήριου Φινιστέρε στη βορειοδυτική Ισπανία. 1
4 βρετανικά πλοία της γραμμής υπό τον Ναύαρχο Τζωρτζ Άνσον επιτέθηκαν σε 16 γαλλικά που συνόδευαν 30 εμπορικά πλοία. Οι Άγγλοι κατέλαβαν 4 πλοία της γραμμής, 2 φρεγάτες και τα εμπορικά.

1770. Κατά τα Ορλωφικά στις 14//25 Μαΐου σώμα 400 Μανιατών υπό τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη (ή Σκυλογιάννη) έδωσε γενναία αλλά άνιση μάχη στο Ριζόμυλο, νότια της Μεσσήνης, προσπαθώντας να ανακόψει πολυπληθέστερη δύναμη Αλβανών, προερχόμενων από τη Μεθώνη. Μόλις 24 με τον αρχηγό τους επέζησαν από τη μάχη αυτή οχυρώθηκαν σε σπίτια του Νησιού. Στην μάχη εφονεύθη και ο Γεώργιος Φλέσσας, παππούς του Παπαφλέσσα.

1783. Η Αικατερίνη Β εξέδωσε ουκάζιο σχετικά με τους αγρότες στη Νοβορωσία.

1801. Στη Λιβύη, ο σουλτάνος Γιουσούφ Καραμανλή υπέστειλε τη σημαία του αμερικανικού Προξενείου στην Τρίπολη.

1811. Η Παραγουάη κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1824.Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ εμφανίστηκε έξω από την Κάσο
Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσέκρουσε σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία αποχώρησαν για την Σούδα της Κρήτης.

1854. Μετά τη κατάληψη του Πειραιώς από τους Γάλλους ο Οθων διεταξε την ανάκληση των ανταρτικών σωμάτων από την Ήπειρο και την Θεσσαλία.


1900. Άρχισαν στο Παρίσι οι 2οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

1909. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση απαγόρευσε στους δημοσίους υπαλλήλους να απεργούν.

1912. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ενέκρινε το ναυτικό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την κατασκευή 41 πολεμικών πλοίων.
br />

.
1914. Σαν σήμερα, αλλά με το παλιό, στις 14/27 Μαΐου 1914 με διαταγή της , της Οθωμανικής Κυβέρνησης προς το νομάρχη Σμύρνης, που υπέγραφε ο Υπουργός Εσωτερικών Ταλαάτ Μπέης ξεκινήστε το ελληνικό Ολοκαύτωμα, και ο διωγμός των 120.000 Ελλήνων από τα παράλια προς την Ανατολία.


1920. Στις 14/27 Μαΐου η μεραρχία Σερρών προέλαυσε και μπήκε στις 09.00 το πρωί στην Κομοτηνή .Παράλληλα το 15ο σύνταγμα πεζικού της μεραρχίας Ξάνθης αποβιβάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, καταλαμβάνοντας τις πόλεις που κατείχε προσωρινώς ο γαλλικός στρατός.

1921. Αιματηρά επεισόδια σε βάρος Ελλήνων στην Αίγυπτο. Οι νεκροί ήταν πάνω από 50 .

1928. Άρχισε τις εργασίες της η Τράπεζα της Ελλάδος, με πρώτο διοικητή τον Αλέξανδρο Διομήδη.
1931. Στη Βουλγαρία έληξε η μακρά κυβερνητική κρίση, με την προκήρυξη εκλογών. Πρωθυπουργός παράμεινε ο Αντρέι Λιάπτσεφ. Στο Παρίσι, ο Αριστείδης Μπριάν πρότεινε την τελωνειακή ένωση όλων των χωρών της Ευρώπης.

1935. Με απόφαση δικαστηρίου της Βέρνης τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών χαρακτηρίστηκαν «πλαστά» και προϊόν του «αντισημιτισμού».
1940. Στην Ολλανδία τα δύο τρίτα της πόλης του Ρότερνταμ καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς της Λουφτβάφε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χίλιοι άνθρωποι και άλλοι 80.000 να μείνουν άστεγοι. Η Ολλανδία παραδόθηκε.

1941. Η γερμανική αεροπορία άρχισε σφοδρούς βομβαρδισμούς, της Κρήτης με
κύριους στόχους το αεροδρόμιο στο Μάλεμε και τους λιμένες Ηρακλείου και Σούδας. Από την δράση της παρεμποδίστηκε η αποστολή από τους Άγγλους του πολεμικού υλικού, που προοριζόταν για την άμυνα της Κρήτης.

1944
.Τρεις μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου του Λιβάνου, η επταμελής αντιπροσωπεία του ΕΑΜ αποκήρυξε το κίνημα του Ναυτικού που οργάνωσε το ΚΚΕ και από την Βηρυτό έστειλε τηλεγραφήματα προς τον Τσώρτσιλ και προς πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούζβελτ και τους διαβεβαίωνε για την προσήλωση του ΚΚΕ στο Κοινό αγώνα. Τα τηλεγραφήματα που υπέγραψαν οι Α. Σβώλος,
Μ. Πορφυρογένης και Π. Ρούσος μεταξύ άλλων διακήρυσσε ανέφεραν:
«..Η ανεύθυνη δράση αφρόνων προσώπων, που αν και πηγάζει από την επιθυμία της εθνικής ενότητας, οδήγησε σε αποδοκιμαστέα και καταστροφικά αποτελέσματα, που πρέπει να καταδικασθούν απ΄ όλους...».
Στο σχολείο του χωριού Κορυσχάδες ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις του Σοβιέτ των Βουνών, που είχε 184 κομισάριους και 22 «ρετάλια» της βουλής του 1936.
Ο Ιερός Λόχος, μαζί με Βρετανούς καταδρομείς, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, στο αεροδρόμιο της Πάρου.

1945. Στη Γιουγκοσλαβία στο Μιλτζεβίνι, στη Φότσα, οι Παρτιζάνοι ξεκίνησαν την σφαγή των Τσετνικς. Οι περισσότεροι από αυτούς ρίχτηκαν στο λάκκο του Πονόρι. περίπου 2.000 άτομα Συνολικά σε επτά ημέρες εκτελέστηκαν από 9.300 έως 22.000 Σέρβοι Πατριώτες.

1946. Παραιτήθηκε από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη ο υπουργός Εσωτερικών Τζον Θεοτόκης και διορίστηκαν οι: Κωνσταντίνος Καλκάνης υπουργός Εσωτερικών, και Γεώργιος Τζηρίδης υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας.


1948. Το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του, θέτοντας τέρμα στη βρετανική εντολή για την Παλαιστίνη.
Ο τελευταίος Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Άλαν Κάνινγκαμ εγκατέλειψε την Παλαιστίνη την ίδια ημέρα.
Η κήρυξη πολέμου κατά των Αράβων γειτόνων από το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ έγινε το ίδιο βράδυ.
1950. Στην Τουρκία το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζελάλ Μπαγιάρ και του Μεντερές κέρδισε με 53,3% τις εκλογές , τερματίζοντας την 27ετή θητεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των «Κεμαλιστών» του Ισμέτ Ινονού.

1955. Στην Βαρσοβία 8 χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, η ΕΣΣΔ η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Αλβανία και η Βουλγαρία υπέγραψαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως απάντηση στο ΝΑΤΟ.
1960. Ναυάγησε η Διάσκεψη των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία) με το όνομα «Διάσκεψη κορυφής» που συνήλθε στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης.
1961. Η Ελλάδα απέρριψε κάθε τροποποίηση της συμφωνίας εντάξεως της στην Ε.Ο.Κ.,

1962. Στην Αθήνα έγιναν οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας και του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.
Στο Βελιγράδι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 χρόνων ο σ. Μίλοβαν Τζίλας.
1963. Μοίρα της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας είχε εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς σε πυρηνικούς βομβαρδισμούς.

1964. O Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ εγκαινίασαν την εκτροπή του Νείλου με την οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο οικοδόμησης του φράγματος του Ασουάν που εγκαινιάστηκε επτά χρόνια μετά.


1968 . Η επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Στρατηγού Κάρολο Ντε Γκώλ. Ξεκίνησε η «Άνοιξη της Πράγας».
Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ανακοίνωσε την έναρξη ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων.


1970. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της τρομοκρατικής RAF, (Φράξια Κόκκινος Στρατός) στη Γερμανία. Η Ουλρίκε Μάινχοφ και άλλοι απελευθέρωσαν με τη βία τον Αντρέας Μπάαντερ.
.

1982. Κηδεύτηκε με στρατιωτικές με τιμές στο Καστελόριζο η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή ως η Κυρά της Ρω, που για 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924. Η σορός της μεταφέρθηκε στη Ρω και τάφηκε κάτω από τον ιστό, όπου ύψωνε τη σημαία.

1989. Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή αναδείχθηκε ο Κάρλος Σαούλ Μένεμ .Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο εκδικάστηκε η υπόθεση της διάθεσης γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού ως ελληνικό στην ΕΟΚ, μέσω της κρατικής εταιρίας ΙΤCΟ.


1990 . Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπέγραψε διάταγμα που ακύρωνε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Στην Κροατία ο Φράνιο Τούτσμαν και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση κατέλαβαν τη Εξουσία.

1991. Μετά την αποφυλάκιση της αυτοκτόνησε η Χήρα του Μάο και μέλος της συμμορίας των τεσσάρων.


1992 . Στο Βελιγράδι η κεντρική Λεωφόρος Τίτο μετονομάστηκε σε λεωφόρο «Σέρβων Ηγετών».

1994. Η εφημερίδα «Μεσημβρινή», ανέστειλε την έκδοση της.

1998. Εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή η συμφωνία για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή της Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας.

1999.Τριμερής σύσκεψη στη Σόφια Βουλγαρίας, Ελλάδας, και Ρουμανίας για το Γιουγκοσλαβικό.Κατά την 52η ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ο στόχος ήταν το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και χρησιμοποιήθηκαν και πάλι βόμβες Γραφίτη. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παρέμεινε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Σερβίας, Πόλη της Νις, το Πίροτ, το Αλέξινατς, η Προκούπλιε και το Λέσκοβατς. Βόμβες γραφίτη έπεσαν και στον τομέα της Κόστολατς Kostolac και έγινε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Σάμπατς και σε περιοχές του Νόβι Σαντ. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν και μερικοί δήμοι και τα προάστια του Βελιγραδίου όπως η Τσουκαρίτσα, ένα τμήμα του Νέου Βελιγραδίου, και το Ομπρένοβατς.
Η διακοπή ρεύματος προκάλεσε και διακοπή της υδροδότησης στα υψηλά, και στους υψηλούς ορόφους διότι δεν λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία, και ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς δήλωσε ότι να υπάρξει απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να διακοπούν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και να αποσυρθούν τα στρατεύματά του από τις γειτονικές χώρες


2005. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας υπέγραψε την πράξη έκπτωσης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από το αξίωμά του.

2011. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης, έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση .

2015 .Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου αποκατέστησε τον στρατηγό Ντράγκολιουμπ Μιχαΐλοβιτς και του επέστρεψε ,μετά θάνατον, τα πολιτικά του δικαιώματα που του είχαν αφαιρεθεί, από το στρατοδικείο των Παρτιζάνων.

2017. Ο Εμανουέλ Πουστρόν εκλέχτηκε 25ος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ηλικία 39 ετών, ο νεότερος Γάλλος πρόεδρος που εξελέγη μετά από τον Λουδοβίκο-Ναπολέοντα Βοναπάρτη που εξελέγη σε ηλικία 40 ετών. 

2018 .Στο Ισραήλ, στην 70ή επέτειο της ανεξαρτησίας, η Αμερικανική Πρεσβεία μεταφέρθηκε από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας κατακραυγή στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Τουλάχιστον πενήντα εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: