11/4/23

Ημερολόγιο του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.11 Απριλίου 1999. Κυριακή της Ανάστασης στο Βελιγράδι .Χριστός Ανέστη με τις σειρήνες της αεράμυνας . Η εκτέλεση του Σλάβκο Τσουρούβια

 

Στην πρεσβευτική κατοικία ψήναμε με τον αείμνηστο Βλασσόπουλο το αρνί, με καλεσμένους τους Έλληνες πολεμικούς ανταποκριτές. Είχα προσκαλέσει και τους φίλους μου  δημοσιογράφους Αλεξάντερ Τίανιτς και Σλάβκο Τσουρούβια.

Ο Σλάβκο Τσουρούβια δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της καθημερινής εφημερίδας «Ντνέβνι Τέλεγκραφ» και του περιοδικού "Εβρόπλιανιν" δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, στην οδό Αγίου Όρους 35, (Svetogorska), από δύο εκτελεστές της Κροατικής μυστικής υπηρεσίας , την ωρα που εβγαιναν για να έρθουν στην πρεσβευτική κατοικία


Δέχθηκε 17 σφαίρες και μία χαριστική βολή στο κεφάλι.

Δίπλα του,  ήταν η σύντροφός του, (επίσης πράκτορας της Κροατίας ιστορικός Μπράνκα Πρπα, που δεν την πείραξαν).

Ενώ ήταν νεκρός τον καλούσα στο κινητό του να τον ρωτήσω εάν θα ερχόταν στο πασχαλινό τραπέζι στην πρεσβευτική κατοικία. 

Μόλις έκλεισα με πήρε ο Τίανιτς και μου είπε την είδηση. Ο Τίανιτς ήταν ο πρώτος που το έμαθε από την Πρπα.

Ο Σλάβκο Τσουρούβια, ήταν ο δημοσιογράφος της Μπόρμπα που δημιούργησε το μύθο του Μιλόσεβιτς στο Κόσσοβο Πόλιε, με τη φράση που είπε στους Σέρβους, στις 25 Απριλίου 1987: «Κανείς δεν θα σας δέρνει».

Έγραψα στο Δελτίο των 11, ρεπορτάζ για την σκηνοθετημένη «Δίκη» του 2016 για την υπόθεση Τσουρούβια,  και τις τότε αποφάσεις.

 Τους «μάρτυρες» που «τα είπαν όλα» δεν τους ήξερα. Όταν έμαθα ότι «χάθηκαν» γιατί μπήκαν στο πρόγραμμα του FBI κατάλαβα.

Ότι ο Κροάτης Τσουρούβια, «δούλευε για τους Κροάτες», και τους «φίλους» το ήξερα από το Βελιγράδι.

Το ότι η λεγόμενη «σύντροφος» ήταν η προϊστάμενη του δεν το ήξερα. Την είχα συλλυπηθεί στην κηδεία αφού καθόταν δίπλα στην νόμιμη σύζυγο   και την κόρη  του νεκρού.

Το ότι ήταν  υψηλόβαθμη πράκτωρ τω ν Κροατικών μυστικών υπηρεσιώντο έμαθα το 2020 , και αμέσως κατάλαβα ότι οι εκτελεστές , που δεν την πείραξαν, μπορεί και να την γνώριζαν «πολύ καλά».

Ο Σλάβκο ήταν περισσότερο χρήσιμος σαν νεκρός παρά σαν ζωντανόες και για αυτό τον εκτέλεσαν και κατυηγόρησαν τον Μιλόσεβιτς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Αναστάσεως, η πολεμική αεροπορία του ΝΑΤΟ βομβάρδισε με σφοδρότητα την Πρίστινα και την Τζιάκοβα . Οι ζημιές ηταν τεράστιες. 

Στην περιοχή της Πρίστινα κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν περισσότεροι από 50 πύραυλοι . Αλλεπάλληλα κύματα χτύπησαν την αεροπορική βάση Σλάτινα κοντά στην Πρίστινα. Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν στο χωριό Μερντάρε. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν η οικογένεια Τόσεβιτς. Ο πατέρας Μπόζιτς, η έγκυος μητέρα Μαρία και το 11 μηνών μωρό τους Μπογιάνα. 

Βομβαρδίστηκε ξανά η περιοχή γύρω από το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα.

 Στην Κόζαρε κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασαν ενισχύσεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού .Μια ομάδα του UCK κατάφερε να καταστρέψει ένα ΤΟΜΑ. Η Αλβανία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τις θέσεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο UCK επιτέθηκε στις θέσεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στην κορυφή Οπλιάζου αλλά όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με μεγάλες απώλειες για τους επιτιθέμενους. Επεσε μαχόμενος ο ανθυπολοχαγός των διαβιβάσεων Ιβάν Βασόγιεβιτς .Ηταν επικεφαλής 12 στρατιωτών που αντιμετώπισαν 300 Αλβανούς.

Οι αρχές ασφαλείας της ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον απόστρατο Αυστραλό Στιβ Πράτ , ο οποίος εργαζόταν για αυστραλιανή ανθρωπιστική οργάνωση με την υποψία ότι συμμετείχε σε επιχείρηση κατασκοπείας.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί να μην τον καθάρισαν οι Σέρβοι, μιας και ήταν γνωστό, όπως λες, ότι δούλευε για τους Κροατο-ναζί;