11/4/23

Η 11η Απριλίου στην Ιστορία

Η 11 Απριλίου κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, είναι η 101η ημέρα του έτους. Υπολείπονται 264 ημέρες. 

 491. Ο Φλάβιος Αναστάσιος έγινε Βυζαντινός αυτοκράτορας με το όνομα Αναστάσιος Α´.

1034. Δολοφονήθηκε στο Λουτρό από την 54χρονη Αυτοκρατηρα Ζωή και τον εραστή της Μιχαήλ ο αυτοκράτορας Ρωμανός Γ΄ ο Αργυρόπουλος. Την ίδια μέρα η Ζωή παντρευτηκε τον Μιχαήλ που τον ανέβασε στο θρόνο ως Μιχαήλ Δ' Παφλαγώνα.
1079. Με εντολή του πολωνού βασιλιά Βόλεσλαβ Β, εκτελέστηκε ο επίσκοπος της Κρακοβίας Στάνισλας, που αργότερα αγιοποιήθηκε και έγινε ο προστάτης Άγιος της Πολωνίας.
1241 . Ο Μπατού Χαν νίκησε τον Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας στη μάχη του Μόχι. 1512. Στην πολύνεκρη μάχη της Ραβέννας ο διοικητής του γαλλικού στρατού Γκαστόν ντι Φουά νίκησε μεν τους Ισπανούς και τον στρατό του Παπά αλλά σκοτώθηκε στη μάχη. Τον διαδέχτηκε ο Ζακ ντε Λα Παλίς. Οι Ισπανοί είχαν 9.000 νεκρούς και οι Γάλλοι 3.000.
1713 . Η Συνθήκη της Ουτρέχτης κατά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. 

 1775. Η τελευταία εκτέλεση μάγισσας στη Γερμανία. 

1796. Ο Ναπολέων νίκησε τους Αυστριακούς στη διήμερη μάχη του Μοντενότε. (11-12 Απριλίου). Οι αυστριακοί έχασαν 2500 άνδρες και οι Γάλλοι 800.

1801. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α! σχημάτισε τη «Μυστική Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας») από τους φίλους και συμμαθητές του , τον Κόμη Στρογκανόφ, τον πρίγκιπα Κοτσούμπεη, τον Κόμη Νοβοσίλτσεβ και τον πρίγκηπα Τσαρτορούσκι ως συμβουλευτικό όργανο για να τον βοηθήσει «στη συστηματική εργασία για τη μεταρρύθμιση της κρατικής διοίκησης». Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε στις 24 Ιουνίου/6 Ιουλίου 1801 παρουσία του Αλεξάνδρου του Α , και λειτούργησε για δύο χρόνια. 

 1803. Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, ο μαρκήσιος Μπαρμπέ ντε Μαρμπουά, (ο πατέρας της «Δούκισσας της Πλακεντίας», και ο Ταλεϋράνδος, πρότειναν επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν τη Λουϊζιάνα. 

 1805. Στην Αγία Πετρούπολη, η Ρωσία και τη Βρετανία υπέγραψαν τη Συνθήκη για τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό εναντίον του Ναπολέοντα, στον οποίο αργότερα μπήκε και η Αυστρία. 

 1809 . H ναυμαχία της νήσου Αιξ μεταξύ της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 
1814.Υπογράφηκε από τους πληρεξούσιους των Συμμάχων και της Γαλλίας η συνθήκη του Φοντενεμπλώ . Την υπέγραψαν ο δούκας της Βιτσέντζα , ο στρατάρχης Μακ Ντόναλντ, ο Δούκας του Τάραντα, ο στρατάρχης Νέυ, ο πρίγκιπας Μέτερνιχ, ο Κόμης φον Νέσελροντ, και ο Βαρώνος φον Χάρντενμπερχ. Ο Ναπολέων την επικύρωσε στις 13 Απριλίου. Η Συνθήκη του Φονταινεμπλώ, προέβλεπε την άνευ όρων παραίτηση του Ναπολέοντα από το γαλλικό θρόνο. Στην συνέχεια τον εξόρισαν στην Έλβα. 

 1821. Οκτώ σπετσιώτικα πλοία αιχμαλώτισαν τρία τουρκικά στη Μήλο. Επικεφαλής του στολίσκου ήταν ο Νικόλαος Ράπτης και καπετάνιοι οι Νικόλαος και Βασίλειος Ορλόφ, Αναγνώστης και Παύλος Ανάργυρος, Γεώργιος Κούτσης και Αναστάσιος Ανδρούτσος. Τα τουρκικά πλοία , μία κορβέτα με 26 κανόνια, ένα μπρίκι με 16 κανόνια κι ένα μεταγωγικό με πολεμικό υλικό, ήταν προσωρμισμένα στον κόλπο της Μήλου. Το μπρίκι και το μεταγωγικό, παραδόθηκαν ενώ η κορβέτα προέβαλε αντίσταση και κατελήφθη με ρεσάλτο 26 Ελλήνων. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν 7. Από τους 90 Τούρκους οι 76. 

 1822. 30 Μαρτίου/11 Απριλίου . Η καταστροφή της Χίου. 

 1847. Η πρώτη συνεδρίαση της Πρωσικής Βουλής. (Landtag). 

 1848. Κατά τον πρώτο πόλεμο της ιταλικής ανεξαρτησίας 3000 Αυστριακοί αντιμετώπισαν 400 εθελοντές του «Corpo Volontari της Λομβαρδίας, στο χωριό Castelnuovo του Βενετο. Οι αυστριακοί έκαψαν ολοσχερώς το χωριό και εκτέλεσαν σε αντίποινα 89 κατοίκους. (46 γυναίκες και παιδιά). 

 1856. Η μάχη του Ρίβας στην Κόστα Ρίκα μεταξύ των Αμερικανών πειρατών του τυχοδιώκτη Γουώκερ και Ισπανών εθελοντών, υπό τον Σάντα Μαρία, έληξε με την πυρπόληση του σπιτιού που είχαν καταφύγει οι Αμερικανοί. 

1857. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β ενέκρινε ως εθνόσημο της Ρωσίας το δικέφαλο αετό. 

1868. Στην Ιαπωνία, ο τελευταίος Σ'όουγκουν , ο ανώτατος αρχηγός των σαμουράι. Τοκουγκάβα Γιοσινόμπου, παρέδωσε το Φρούριο Έντο στον Αυτοκρατορικό Στρατό και παραιτήθηκε από το αξίωμα , που έπαψε πια να υπάρχει.
1877 . Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β' έφτασε στο Κισινάου της Βεσσαραβίας και ο Ρωσικός στρατός διέσχισε τα ρουμανικά σύνορα, με κατεύθυνση προς το Βαλκανικό μέτωπο με την Τουρκία. 

1879. Στη Βουλγαρία ξεκίνησε η οργανωμένη ταχυδρομική Υπηρεσία.

 1894. Το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε την Ουγκάντα, υπό την προστασία της. 
1890. Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους. 

 1897. Κατά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο η 4η Ελληνική Ταξιαρχία, που ήταν αναπτυγμένη στα Δελέρια Λάρισσας, αναγκάστηκε μετά από σφοδρότατη επίθεση δυο τουρκικών Μεραρχιών (της 5ης και 6ης), να συμπτυχθεί προς τον Αμπελώνα Τυρνάβου. 

1899.Η Ισπανία παραχώρησε το Πουέρτο Ρίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

1912. Ο Τιτανικός κατέπλευσε στο Κουίνσταουν (σήμερα Κοβ) στην Ιρλανδία, πριν ξεκινήσει για τη Νέα Υόρκη. 

 1914. Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαίτησαν από την Ελλάδα να εκκενώσει και την υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο μεταξύ Κακαβιάς και Δελβινακίου. Επίσης, απαίτησαν να αποδώσει στην Τουρκία την Ίμβρο, την Τένεδο και το Καστελόριζο και να ψηφίσει τον νόμο για την παραχώρηση της νήσου Σάσωνος στην Αλβανία.

1919. Ιδρύθηκε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ( ILO), ως παράρτημα της ΚΤΕ. 

 1921. Δημιουργήθηκε το Εμιράτο της Υπεριορδανίας με τον Εμίρη Αμπντουλάχ. 

 1929. Η Γερμανία αρνήθηκε να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Λέοντα Τρότσκι. 

 1941. Οι Γερμανοί μπήκαν στα Γιαννιτσά. Η μάχη της Βεύης. Οι Βρετανοί υποχώρησαν στον Πλαταμώνα. Η Λουφτβάφε βύθισε κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας το πλωτό νοσοκομείο «Αττική», που μετέφερε τραυματίες από τα οχυρά. Από τους 166 επιβαίνοντες, οι 50 θα χάθηκαν. Σφοδρός βομβαρδισμός του Κόβεντρυ από την Λουφτβάφε. 

 1944. Η βρετανική Αεροπορία κατέστρεψε το αρχηγείο της Γκεστάπο στη Χάγη. Οι Σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Κερτς. 

 1945. Οι Αμερικανοί μπήκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. Στη Μόσχα υπογράφηκε η Συνθήκη Φιλίας, αμοιβαίας συνδρομής και συνεργασίας Γιουγκοσλαβίας –Σοβιετικής Ένωσης που θα είχε διάρκεια 20 ετών. Αυτή η Συνθήκη καταγγέλθηκε από τη Σοβιετική πλευρά το Σεπτεμβρίου του 1949. 

 1947. Περί ώραν 06,ΟΟ' 100μελής συμμορία υπό Κονταλώνην και Μπασακίδην επετέθη κατά του χωρίου Αναβρυτή Σπάρτης και του εκεί Σταθμού Χωροφυλακής. Η δύναμις του Σταθμού και η Διμοιρία ΜΑΥ μετά ολιγόωρον αντίσταση εκάμφθη και εισελθόντες οι συμμορίτες εις τό χωρίον έξετέλεσαν τρεις άνδρας ΜΑΥ και μία γυναίκα. Λεηλάτησαν τον Σταθμόν Χωροφυλακής και τας οικίας των εθνικοφρόνων, αποκομίσαντες 50 φορτία τροφίμων και ειδών ιματισμού και απήγαγον τους Χωροφύλακας Βάλταν Άλέξανδρον καί Σπυράτο Σταυρο. Περί ώρα 23,30' πολυμελής συμμορία επετέθη κατά Σταθμού Χωροφυλακής στο Λάδι Διδυμοτείχου και του Λόχου Κυνηγών. Κατά την επακολουθήσασα συμπλοκή μέχρι της 01,30' ώρας της έπομένης εφονεύθη ό Χωροφύλαξ Ταμπουράζος Ανέστης καί έτραυματίσθησαν οί Χωροφύλακες Λαζίδης Χρίστος καί Βούλγαρης Βασίλειος. Απώλειες συμμορίας 5 νεκροί . Οι συμμορίτες λεηλάτησαν δύο παντοπωλεία.

1948. Στη Γιουγκοσλαβία άρχισαν οι εργασίες οικοδόμησης στην αριστερή όχθη του Σάβα, του νέου Βελιγραδίου . Κατά τον Συμμοριτοπόλεμο, περί ώραν 04.45' 1000 περίπου συμμορίτες. προσέβαλον τη φρουρά της πόλεως Καλαβρύτων μέ βαρύ οπλισμό. Η μάχη σκληρά και άνισσος περιωρίσθη πέριξ του οικήματος του Τάγματος και της Χωρ]κής. Την 18.50' ώραν έξεράγη πυρκαϊά είς το οίκημα τής Χωροφυλακής έξ εμπρηστικού βλήματος. Ή δύναμις τής Χωροφυλακής έγκατέλειψε το φλεγόμενον οίκημα διασπάσασα τόν κλοιόν τών συμμοριτών. Οί συμμορίτες πυρπόλησαν τήν Έθνικήν και Άγροτικήν Τράπεζαν, Τηλεγραφείο, Ταχυδρομείον, Άστυν. Κατάστημα, μέρος του Άστυν. Σταθμού, μίαν ατμομηχανήν, δύο βαγόνια και 3 ίδιωτικάς οικίας, στρατολόγησαν 30 κατοίκους και προέβησαν είς γενικήν λεηλασίαν καταστημάτων και οικιών φορτόσαντες τά διαρπαγέντα επί 150 υποζυγίων. Ό Δ]τής του Τάγματος Εθνοφρουράς Άντ]ρχης Άρβανιτάκης, τραυματίας ον, αυτοκτόνησε ίνα μή περιέλθη.είς χείρας τών συμμοριτών. Ό Ύποδ]τής του Τάγματος Ταγματάρχης Παγκράτης επεσε μαχόμενος. Έκ τών άνδρών τής Χωροφυλακής εφονεύθησαν 9 και άγνοούνται 3. Έκ του άμάχου πληθυσμοΰ έφονεύθησαν 3, έξ ών 1 γυνή. Τμήματα Στρατού και Χωροφυλακής συνεπλάκησαν μετά συμμοριτών αγνώστου αριθμού εις την περιφέρειαν του χωρίου Δουμπιά Γαλατίστης. Εφονεύθησαν 11 συμμορίται, και συνελήφθησαν 3 .Κυριέυθησαν εν πολυβόλο Μπρέν, και εις όλμος. 

 1949. Κατά τον Συμμοριτοπόλεμο. Υπό του αποσπάσματος Ασσέας Μαντινείας εφονεύθησαν κατόπιν συμπλοκής οι Άρχικομ]ρίται Γεωργακόπουλος Αλέξανδρος του Γεωργίου και Καραλέκας Ιωάννης του Εύαγγέλου. Ο τελευταίος έτύγχανεν άρχηγός στρατολόγος περιοχής Μεγαλουπόλεως. Εις χείρας ημετέρων περιήλθον εν οπλοπολυβόλον Μπρέν και τρία ατομικά όπλα. 

 1951 .Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν απάλλαξε από τη διοίκηση των στρατευμάτων στην Κορέα τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ, 

 1952. Πραξικόπημα στη Βολιβία. 

 1957 . Στην Κύπρο επικυρώθηκε από το ποινικό Εφετείο των αποικιοκρατών η καταδίκη εις θάνατον του 18ετους αγωνιστή της ΕΟΚΑ Χρήστου Κυριάκου για μεταφορά βομβών και φυσιγγίων. 

 1961. Άρχισε η δίκη του Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ. 

 1964 . Στην Αθήνα, παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στο εργο του ανακριτή της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, Χρήστου Σαρτζετάκη .Η κυβέρνηση της Ένωση Κέντρου ανακοίνωσε ότι η παρακολουθηση του Δημοτικού ήταν υποχρεωτική για όλα τα παιδιά. Επίσης ανακοινώθηκε η καθιέρωση της δημοτικής , η κατάργηση των λατινικών, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και η εφαρμογή από το 1965 του «ακαδημαϊκού απολυτηρίου», για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. 

 1966 . Κρίση στην κυβέρνηση των αποστατών .Παραιτήθηκε υπουργός Εξωτερικών Ηλίας Τσιριμώκος λόγω της σύγκρουσης Μακάριου-Γρίβα, στην Κύπρο. Το υπουργείο Εξωτερικών ανάλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Στέφανος Χ. Στεφανόπουλος.

 1968 . Απόπειρα δολοφονίας του Κόκκινου Ρούντι (Ντούτσκε) , του ηγέτη της εξέγερσης των φοιτητών στο Βερολίνο. 

 1973. Ο Μάρτιν Μπόρμαν ανακηρύχθηκε επίσημα νεκρός. Η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ενα κρανίο που βρέθηκε το 1972, ανήκε σίγουρα στο στενό συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν. 

 1979 . Ο δικτάτορας της Ουγκάντα, Ιντί Αμίν Νταντά καθώς πλησίαζε στην πρωτεύουσα ο στρατός της Τανζανίας, δραπέτευσε και βγήκε καταφύγιο στη Λιβύη. 

 1984. Ο Κονσταντίν Τσερνιένκο εξελέγη Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. 

1985.Στα Τίρανα, πέθανε ο Αλβανός δικτάτορας Ενβέρ Χότζα, επικεφαλής του κυβερνώντος Αλβανικού Εργατικού Κόμματος από το 1948. 

1990. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός. «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου». 

 1994. Στο Γκοράζντε, στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τα αεροσκάφη του του ΝΑΤΟ επανέλαβαν τις επιθέσεις κατά του Στρατού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. 

 1996 . Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στον δραματικό τελικό στο Παρίσι νίκησε την Μπαρτσελόνα 67-66, χάρη στο κόψιμο του Βράνκοβιτς πάνω στο καλάθι. 

 1997. Στο Βελιγράδι, στο ιταλικό εστιατόριο «Μάμα μία», δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ράντοβαν Στόισιτς (Μπάτζα). Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Στην Κόρινθο κρίθηκαν Αθώοι 17 ακτιβιστές της Greenpeace, για τη δράση τους στις εγκαταστάσεις της «Μότορ Όιλ» το 1996. Το πράσινο δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των πολιτών στην ενεργό περιβαλλοντική δράση. 
 
1999. Την Κυριακή του Πάσχα στο Βελιγράδι οι Κροατικές μυστικές  εκτέλεσαν το δημοσιογράφο Σλάβκο Τσουρούβια ιδιοκτήτη της καθημερινής εφημερίδας «Ντνέβνι Τέλεγκραφ» και συνιδιοκτήτη του «Ευρωπαίου». Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Αναστάσεως, η πολεμική αεροπορία του ΝΑΤΟ βομβάρδισε με σφοδρότητα την Πρίστινα και την Τζιάκοβα . Οι ζημιές ηταν τεράστιες. Στην περιοχή της Πρίστινα κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν περισσότεροι από 50 πύραυλοι . Αλλεπάλληλα κύματα χτύπησαν την αεροπορική βάση Σλάτινα κοντά στην Πρίστινα. Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν στο χωριό Μερντάρε. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν η οικογένεια Τόσεβιτς. Ο πατέρας Μπόζιτς, η έγκυος μητέρα Μαρία και το 11 μηνών μωρό τους Μπογιάνα. Βομβαρδίστηκε ξανά η περιοχή γύρω από το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα. Στην Κόζαρε κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασαν ενισχύσεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού .Μια ομάδα του UCK κατάφερε να καταστρέψει ένα ΤΟΜΑ. Η Αλβανία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τις θέσεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο UCK επιτέθηκε στις θέσεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στην κορυφή Οπλιάζου αλλά όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με μεγάλες απώλειες για τους επιτιθέμενους. Επεσε μαχόμενος ο ανθυπολοχαγός των διαβιβάσεων Ιβάν Βασόγιεβιτς , Ηταν επικεφαλής 12 στρατιωτών που αντιμετώπισαν 300 Αλβανούς.Οι αρχές ασφαλείας της ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον απόστρατο Αυστραλό Στιβ Πράτ , ο οποίος εργαζόταν για αυστραλιανή ανθρωπιστική οργάνωση με την υποψία ότι συμμετείχε σε επιχείρηση κατασκοπείας. 

 2002. Πραξικόπημα που υποστηριζόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στοϊλκοβιτς αυτοκτόνησε στην είσοδο του σερβικού Κοινοβουλίου. 

 2006. Συνελήφθη στο Κορλεόνε, στην Ιταλία, ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο. Ο δήμαρχος της πόλης ονόμασε ένα δρόμο με την ημερομηνία αυτή. Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε πως η χώρα του εμπλούτισε με επιτυχία πλουτώνιο.

 2010. Στην Ουγγαρία, έπειτα από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο Ορμπάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή εξασφαλίζοντας 119 έδρες. Οι υπουργοί Οικονομικών του Γιουρογκρούπ συμφώνησαν η Ελλάδα θα λάβει, εάν χρειαστεί, διμερή δάνεια από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ για το έτος 2010 με επιτόκιο περίπου 5% για χρονική περίοδο 3 ετών. 

 2012. Ο δοτός Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμιος παραιτήθηκε και προκηρύχθηκαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 6 Μαΐου. 

 2014. Η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Ισλανδία και η Νορβηγία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας , όπως έκανε και η ΕΕ λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διορίστηκε πρώτος Γραμματέας του Κόμματος των Εργατών της Βόρειας Κορέας, διαδεχόμενος τον αποβιώσαντα πατέρα του. 

 2015. Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε . Στο Μπανγκλαντές εκτελέστηκε ο ηγέτης της οργάνωσης Τζαμάατ αλ Ισλαμίγια Μουχάμαντ Καμαρουζαμάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των αμερικανικών Κρατών στον Παναμά. 

 2018. Στο Αζερμπαϊτζάν , ο Ιλχάμ Αλίεφ επανεκλέχτηκε Πρόεδρος με ποσοστό 86% για νέα επταετή θητεία Το δικαστήριο της Χάγης, μετά από έφεση της εισαγγελίας καταδίκασε τον Βόισλαβ Σέσελι σε κάθειρξη 10 ετών. 

 2019. Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο μετά την απόφαση του προέδρου του Ισημερινού να επιτρέψει την είσοδο της Αστυνομίας στην Πρεσβεία της χώρας του. Ο στρατός του Σουδάν περικύκλωσε το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ .Ο πρόεδρος Ομάρ αλ Μπεσίρ, παραιτήθηκε και σχηματίστηκε Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο, με τον πρώτο αντιπρόεδρο της χώρας, στρατηγό Αχμέτ Αβάντ Ιμπν Αούφ

2020. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καi Κονίτσης κύριος Ανδρέας κατήγγειλε την Αλβανική Τρομοκρατία στην Χειμάρρα .

2022. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε ότι η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία,  σχεδιάστηκε  για να θέσει τέλος στην απερίσκεπτη επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών και στην πορεία τους προς την κυριαρχία στον κόσμο. Νωρίτερα, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους της ειδικής επιχείρησης είναι  η αποκατάσταση της κρατικής υπόστασης τόσο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ όσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ εντός των ορίων που καθορίζονται στα σύνταγματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: