4/4/23

Ο Αποκεφαλισμός του Κωνσταντίνου Μουρούζη. Η 4η Απριλίου, του 1821 ήταν Μεγάλη Δευτέρα. (Με το Ιουλιανό)

Τη Μεγάλη Δευτέρα του 1821, στην Κωνσταντινούπολη αποκεφαλίστηκε ο μέγας διερμηνέας Κωνσταντίνος Μουρούζης που είχε διοριστεί τον Φεβρουάριο του 1821.  Ήταν 32 ετών. Ήταν γιος του ηγεμόνα Αλέξανδρου Μουρούζη. Τον Διαδέχθηκε κάποιος Γιάγκος Σταυράκογλου. 

Την ίδια μέρα απαγχονίστηκαν έξω από τα σπίτια τους οι Πελοποννήσιοι, Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος και ο Αντώνιος Τσουράς μαζί με τον γιό του Στέφανο. 

Η Πόρτα, που υποψιαζόταν ότι οι Χριστιανοί διπλωμάτες μετείχαν στη συνομωσία, αποφάσισε την ανάκληση όλων των Ελλήνων Οθωμανών διπλωματικών αντιπροσώπων, με αφορμή την αποβίβαση στην Τήνο του Θεόδωρου Νέγρη, που βρισκόταν εν πλω προς τη Μασσαλία για να πάει στο Παρίσι όπου είχε τοποθετηθεί. 

Στην Αργολίδα, ο Αρχηγός των Επαναστατικών δυνάμεων Αργολίδας Αρχιμανδρίτη Αρσένιος Κρέστας και ο Στάικος Σταϊκόπουλος ξεκίνησαν την πολιορκία του Ναυπλίου του οποίου τον αποκλεισμό από την θάλασσα είχαν αναλάβει τα πλοία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και ο Μανώλης Ορλώφ.

 Στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μαρτίου/4 Απριλίου, στο διοικητήριο και στο προαύλιο του μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά σφαγιάστηκαν 3.000 Χριστιανοί Θεσσαλονικείς, μαζί με τους πρόκριτους της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...