8/4/18

8 Απριλίου 1904, η «Εγκάρδια Συνεννόηση»

Η «Εγκάρδια Συνεννόηση», ή «Αντάντ», είναι η συλλογική ονομασία για τρεις συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1904, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Τα τρία ντοκουμέντα ήταν, η δήλωση σχετικά με την Αίγυπτο και το Μαρόκο με την οποία η Γαλλία σεβόταν τη βρετανική κυριαρχία στην Αίγυπτο, που επέτρεπε την ελευθερία της διέλευσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεχόταν τον έλεγχο της Γαλλίας στο Μαρόκο. Η δεύτερη συμφωνία καθόριζε τα όρια στην Νεα Γη, τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική και η Τρίτη ήταν η δήλωση για το Σιάμ, τη Μαδαγασκάρη και τις Νέες Εβρίδες. Η Βρετανία αναγνώριζε τη σφαίρα επιρροής της Γαλλίας στο Σιάμ ανατολικά του ποταμού Με Ναμ, ενώ η Γαλλία αναγνώριζε τη βρετανική σφαίρα δυτικά του ποταμού. Και οι δύο πλευρές εγκαταλείψαν κάθε ιδέα για προσάρτηση του Σιάμ.

Η Συμφωνία να αντιταχθούν στη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία, ήταν πολιτική και προφορική.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην αποικιακή πολιτική, η «Εγκάρδια Συνεννόηση» έθεσε τέλος σε 8 αιώνες αγγλογαλλικού ανταγωνισμού και έθεσε τις βάσεις για την αγγλογαλλική συνεργασία κατά τον 20ό αιώνα και αντικατέστησε το modus vivendi που είχε δημιουργηθεί από το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων το 1815, και τον πόλεμο της Κριμαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Η υποχώριση ήταν Επιτελικα΄σχεδιασμένη από τον Διάδοχο. 26 Απριλίου. Οι τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, κατέλαβαν το Βελεστίνο και τον Βόλο.

  Οι ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ  ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΟΙΚΟΘΕΝ. (Περίμεναν όμως να γυρίσει την Αθήνα από την Κρήτη ο Βάσος )  ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ Ο ΒΟΛΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕ...