28/4/18

Ο αρχιεπίσκοπος του λαού, το Έπος της Λεωφόρου και η επιθυμία της Φρειδερίκης

28 Απριλίου 1998. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Μητρόπολη των Αθηνών, μετά από σκληρή μάχη με τον Θηβών Ιερώνυμο, που υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ, εξέλεξε ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο, κατά κόσμο, Χρήστο Παρασκευαΐδη.

28 Απριλίου 1963. Αποφασίστηκε το στραπατσάρισμα του Γρηγόρη Λαμπράκη που έγινε 24 ημέρες μετά. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης έκανε το λάθος να πάει στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στη «Μάχη» της Αμπατιέλου με τη Φρειδερίκη. Σαν σήμερα, 28/4 / 1963 ήταν Κυριακή.

Ο Λαμπράκης πήγε μαζί με την Μπέτυ Αμπατιέλου στο ξενοδοχείο Κλάριτζες και ζήτησε ως βουλευτής ακρόαση από τη βασίλισσα η οποία δεν γίνεται δεκτή, όπως του ανακοινώσε ο «άνδρας» των ανακτόρων και υπασπιστής του διαδόχου, ταγματάρχης Αρναούτης. Η Φρειδερίκη «ενοχλήθηκε τρομερά» από την παρέμβαση του Λαμπράκη, ο οποίος σε συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, είπε ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς αλλά η βασίλισσα. Η δυσαρέσκεια της Φρειδερίκης, που κυβερνούσε, έφτασε μέσω του Αρναούτη και στην «Καρφίτσα».


Ο τότε γραμματέας των ανακτόρων Γεράσιμος Τσιγάντες, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», (το 2006), ανέφερε ότι τότε η Φρειδερίκη αναφώνησε, «δεν θα με απαλλάξει κανείς από αυτόν τον άνθρωπο;».


24 ημέρες μετά, στις 22 Μαΐου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει η «Επιτροπή δια την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη», στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του , ο βουλευτής της ΕΔΑ φώναξε από το μικρόφωνο: «Προσοχή, προσοχή! Εδώ βουλευτής Λαμπράκης.
Σαν εκπρόσωπος του Έθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου», και ξεκίνησε για να πάει απέναντι στο ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ.
Παρουσιάστηκε ο μοίραρχος Παπατριανταφύλλου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η περιοχή είχε εκκαθαριστεί . Βγαίνοντας ο Λαμπράκης συνάντησε και τον συνταγματάρχη Καμουτσή. Βλέποντας να εκκαθαρίζεται ο χώρος μπροστά στο κτίριο, ο Λαμπράκης μαζί με αρκετά άτομα ξεκίνησαν να περάσουν απέναντι για το ξενοδοχείο. Καθώς διέσχιζαν το δρόμο, ακούστηκε ο θόρυβος από την τρίκυκλη μοτοσυκλέτα, του Γκοτζαμάνη, που έπεσε με ταχύτητα πάνω στην ομάδα του βουλευτή , ενώ "κάποιος" που ήταν ανεβασμένος στην καρότσα, χτύπησε με λοστό τον Λαμπράκη στο κεφάλι.

-Η επιθυμία της Φρειδερίκης είχε υλοποιηθεί, αν και ο τότε αρχηγός της Χωροφυλακής Γεώργιος Βαρδουλάκης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, επέμενε σε συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ότι "ουδέποτε δόθηκε εντολή δολοφονίας στην «Καρφίτσα»", ότι, «μπορεί να είχε λεχθεί να τον στραπατσάρουν...», και ότι, «ο Λαμπράκης σκοτώθηκε από λάθος», των αυτουργών.





28 Απριλίου 1971. Η Εποποιία της Λεωφόρου. Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0. Τα θηρία του Πούσκας ανέτρεψαν το 4-1 του Βελιγραδίου. Δυο γκολ ο Αντώνης και το τρίτο ο Καμάρας, που έπαιξε στα χαφ, στο 63.
Η ενδεκάδα: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καψής, Βλάχος, Καμάρας, Δομάζος, Φυλακούρης, Χατζηανδρέου (90'), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54').
(Στο Βελιγράδι ήμουν. Στη Λεωφόρο το είδα από την τηλεόραση. Δεν βρήκαμε εισιτήριο).

Όλα τα γεγονότα της 28ης Απριλίου θα τα διαβάσετε εδώ...
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2018/04/28.html

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπυρο, για πες μας λεπτομέρειες απ' το Βελιγράδι και για τα...πορτοκάλια που έδωσε ο Ασλανίδης για να προκριθούμε !

Ανώνυμος είπε...

Της λεωφόρου, το είδαμε από τη βιτρίνα του Τρικαλιώτη στο Χαλάνδρι, γαύροι, βάζελοι, αεκτσήδες, όλοι μαζί. Και όταν ανέβαινε ο Πούσκας γιά γουρουνόπουλο στου Μίμη, του φωνάζαμε όλη η πιτσιρικαρία: Ύβ-Ύβ! Η ομορφιά του ποδοσφαίρου.

ΥΓ Και το Ρόμα-Μπαρτσελώνα 3-0 από 1-4. Η άλλη "ομορφιά" του ποδοσφαίρου...

dimostzor είπε...

Ανεπανάληπτος θρίαμβος!!!

PANTELIS είπε...

ποιος να σου το ελεγε οτι η αγαπημενη σου ομαδα θα αλλαξει σημα θα βγαλει το τρυφιλη και θα βαλει το αστρο του δαβιδ για να σωθει

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανείς το τριφύλλι πως προέκυψε; Γιατί τυχαίνει να είναι το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας!

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...