16/4/18

1941 . Η Ελληνική Πομπηία

Ο βομβαρδισμός του Πλαταμώνα 
Στις 16 Απριλίου ο άνθρωπος του Παπάγου στην Ήπειρο τηλεγραφούσε στον Διαγγελέα. «Φρονούμεν ότι είναι αδύνατος κάθε περαιτέρω αντίστασις. Ενδεχόμενη διάλυσις του Στρατού θα δημιουργήση εσωτερικάς ανωμαλίας και ληστρικάς ορδάς με απεργράπτους συμφοράν διά την χώραν».
Η απάντηση του Παπάγου ήταν αρνητική, διότι η συνθηκολόγηση θα έφερνε τα βρετανικά στρατεύματα που εξακολουθούσαν να μάχονται στην Ελλάδα σε αδύναμη θέση και κατεύθυνε τις ελληνικές μονάδες προς το πέρασμα του Μετσόβου. Στο μέτωπο η συνεργασία ελληνικών και βρετανικών δυνάμεων είχε πάψει οριστικά, καθως οι Γερμανοί είχαν παρεμβληθεί ανάμεσα στη Στρατιά της Ηπείρου και τους νέους «Λεωνίδες των Θερμοπύλων.
Η 5η Μεραρχία Πάνστερ, αφού κατέλαβε τα Γρεβενά την 16η Απριλίου στράφηκε προς την Καλαμπάκα, και την διάβαση Μετσόβου.

Στο Κάστρο του Πλαταμώνα συνέχισε να αμύνεται το 21ο τάγμα της 2ας Νεοζηλανδικής Ταξιαρχίας. Οι Νεοζηλανδοί ότι οι Γερμανοί πέρασαν από τον
Νέο Παντελεήμονα και βρέθηκαν στα νώτα τους οπισθοχώρησαν προς τα Τέμπη, σπάζοντας τον κλοιό των Γερμανών, με μεγάλες όμως απώλειες.

Ο Άγγλος τενεκές Ουίλσον κάλεσε τον Παπάγο να διατάξει την σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού προς τις Θερμοπύλες.. Η γερμανική 6η Ορεινή Μεραρχία προέλασε δια του Όλυμπου. Τα στούκας της Λουφτβάφε βομβάρδισαν τη Χαλκίδα, τα Λουτρά Αιδηψού, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, και το Αλιβέρι.

Η Ηγεσία του Ναυτικού αποφάσισε να βυθιστεί «τιμητικά» το «Γ. Αβέρωφ»… στην Ψυττάλεια, και τοποθέτησε ως κυβερνήτη τον πλοίαρχο Βλαχόπουλο.

Στις 16 Απριλίου 1916 ο τουρκικός στρατός αποσύρθηκε από την Τραπεζούντα, την οποία απελευθέρωσε μετά από 450 χρόνια, ο ρωσικός στρατός.

Όλα τα γεγονότα της 16ης Απριλίου θα τα διαβάσετε εδώ

http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2018/04/h-16.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...



17 Απριλίου 1918

Με τρίτη κατά σειρά εγκύκλιό της, η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα....