26/4/18

26 Απριλίου 1937. Η Λουφτβάφε «ζωγράφισε» την Γουέρνικα

1937. Η Luftwaffe αλλά και 3 ιταλικά αεροπλάνα που επιχειρούσαν στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό του Φράνκο βομβάρδισαν τη μικρή αγροτική κωμόπολη, (6000 κατοίκων) , Γκερνίκα,(Γκουέρνικα), στη χώρα των Βάσκων. Ήταν η πρεμιέρα του «ολοκληρωτικού πολέμου», στην Ευρώπη. Περισσότερα από το 70% των σπιτιών στην Γκερνίκα, κάηκαν από τις εμπρηστικές βόμβες. Σκοτώθηκαν 1654 άμαχοι.

26 Απριλίου 1941 .Η Ελληνική Πομπηία  
                         Το πέρασμα με καΐκια από τη Ναύπακτο απέναντι

Λίγο μετά το χάραμα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στην νότια πλευρά της γέφυρας του Ισθμού που φυλασσόταν από μερικά άρματα ελαφρού τύπου της 4ης ταξιαρχίας των Ουσάρων και μερικά Bofort των Νεοζηλανδών. Στην γέφυρα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά ώστε να αποτραπεί η διέλευση των Γερμανικών στρατευμάτων, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά οι γερμανοί κατάφεραν να αποσυνδέσουν τους μηχανισμούς και να μαζέψουν όλα τα εκρηκτικά στην μέση της γέφυρας. Την στιγμή εκείνη οι άγγλοι έκαναν αντεπίθεση και λίγο αργότερα δύο βρετανοί αξιωματικοί κατάφεραν να ανατινάξουν τα εκρηκτικά που ειχαν συγκεντρώσει οι Γερμανοί πυροβολώντας τα από μακριά.
Παρόλο όμως που η γέφυρα καταστράφηκε οι γερμανοί κατάφεραν να φτιάξουν μια πρόχειρη μέχρι το τέλος της ημέρας. Η 1η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Ες-Ες, του σωφέρ του Χίτλερ Γιόζεφ Ντίντριχ, έφθασε στο Αντίρριο και τη Ναύπακτο και από εκεί πέρασε στην Πελοπόννησο .Στις 26 Απριλίου κατελήφθη η Πάτρα.
Ο τότε Δήμαρχος Βασ. Ρούφος, ο νομάρχης Αχαϊας Αθάν. Πέππας, ο στρατιωτικός διοικητής ο Γ. Καραβοκύρης και ο Αστυνομικός Διοικητής ο Ιωάν. Σαλταμαύρος που παρέδωσαν την Πάτρα στον Γερμανό συνταγματάρχη Βέρνικερ. Στο Άγιο Όρος οι Ηγούμενοι των είκοσι «Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών» υπέγραψαν την Αναφορά (13/26 Απριλίου 1941) προς τον Χίτλερ και του ζήτησαν να διατηρηθεί το καθεστώς του αυτοδιοίκητου και να αποτραπεί η βουλγαρική κατάληψη. Οι Γερμανικές αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα και στις 3 και 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ανακοινωθέν της Γερμανικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης Αιγαίου ότι το Άγιον όρος ετίθετο υπό Γερμανική προστασία.

Οι Γερμανοί έφτασαν στον Μαραθώνα .


Οι κομμουνιστές του Άη-Στράτη επιτέθηκαν στην φρουρά που αμυνόμενη σκότωσε τρείς. Οι υπόλοιποι παραδόθηκαν στους Γερμανούς, μετά από δυο μέρες, όταν έφθασαν στο νησί.

26 Απριλίου 1944. Ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου ορκιζόταν πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο, Κρητικοί και Βρετανοί πράκτορες της SOE, απήγαγαν από το Ηράκλειο το διοικητή της γερμανικής φρουράς του νησιού, υποστράτηγου Χάινριχ Κράιπε, και τον μετάφεραν στη Μέση Ανατολή. Σαν αντίποινα οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα Ανώγεια, και τα χωριά από όπου τον πέρασαν. 

26 Απριλίου 1986. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986, όταν έγινε η έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Чернобыльская АЭС -Β.Λένιν. Στην Ελλάδα , το μεταδώσαμε τα μεσάνυχτα της 27ης Απριλίου, από το δελτίο των 24.00 της ΕΡΤ1. Την είδηση έγραψε ο Γ.Μητραλιάς, και την μετέδωσα εγώ. Το ραδιενεργό νέφος (Καίσιο 137) άρχισε να εισέρχεται στην Βόρειο Ελλάδα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 2 Μάιου 1986.
26 Απριλίου 1999. Η Γιουγκοσλαβική αεροπορία βομβάρδισε το αεροδρόμιο των Τιράνων όπου στάθμευε μια μοίρα από 12 AH64 Apache, των ΗΠΑ. Τα γιουγκοσλαβικά Σούπερ Γκάλεμπ απογειώθηκαν από αεροδρόμια διασποράς που βρίσκονταν κοντά στην Ποντγκόριτσα και το Νίκσιτς. Πέταξαν για 20 λεπτά χαμηλά, μέσα από τις χαράδρες, αιφνιδίασαν απολύτως τους αμερικανούς και κατέστρεψαν 5 Απάτσι. Γύρισαν στη βάση τους χωρίς απώλειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την είσοδο στα κράτη της Ένωσης, τα μέλη στα μέλη της οικογένειάς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε υπουργούς της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου. Πάνω-κάτω τις ίδιες κυρώσεις επέβαλε και στη Ρωσία το 2014. Το ΝΑΤΟ κατέστρεψε τη Γέφυρα Ζέζελι στο Νόβι Σανττ. Στην Κουρσούμλια που βομβαρδίστηκε ξανά, σκοτώθηκαν 17 άμαχοι. Καταστράφηκε η βιομηχανία μετάλλου «Metalac» .Περίπου 2.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι. Η ηρωική Κουρσούμλια, στις 78 ημέρες των νατοϊκών βομβαρδισμών, βομβαρδίστηκε 33 φορές. Χτυπήθηκαν 21 στόχοι με 432 βόμβες, επτά πυραύλους κρουζ, και 10 βόμβες Ναπάλμ. Ο συναγερμός της πολιτικής αεράμυνας χτύπησε 72 φορές και οι κάτοικοι πέρασαν 1.359 ώρες στα καταφύγια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


1. H ΕΧΘΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗΣ.


2)ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ, ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ..... ΒΕΒΑΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΖΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΠΟΥ ΕΠΕΔΙΩΚΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ .

ΔΕΝ ΑΠΗΓΑΓΕ ΨΑΡΑΔΕΣ,ΠΟΥ ΑΝΕΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ Ή ΣΤΑ ΙΜΙΑ. ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΕΞΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΠΑΖΑΡΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΚΟΥΣ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΝΩ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ (ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ-ΜΠΟΣΝΤΑΚ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ-ΣΟΙΛΟΥ Κ.Α) Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΘΕΤΕ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ.


3)Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΕΚΡΙΝΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΉΤΑΝ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ.

ΤΟ ΠΛΆΙΣΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΙΧΕ ΣΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΕΣΣΑΝΗΣ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ , ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ ΣΟΙΛΟΥ , ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΣΕΤΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΙΤ ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ.

ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ/ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΕΡΡΩΝ

ΤΕΛΙΚΩΣ ΕΙΤΕ ΕΙΣΒΑΛΛΑΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΗΓΑΓΑΝ , ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΟΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΦΕΛΚΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ.

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ ΗΣΑΝ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ 5 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, ΕΝΩ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ-ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΗΣΑΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΙΑΣ" ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΗΣΑΝ ΣΕ ΧΑΛΑΡΟ ΤΕΜΠΟ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ Ο ΑΚΑΡ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ.


4)ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΒΓΗΚΕ Η ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΑΣΧΕΤΩΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΒΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΖΑΛΙΣΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ,ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΩΣ ΟΜΗΡΟΥΣ.

ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ, ΑΝΑΝΔΡΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ.ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΑΝΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΝΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

5)Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΗ. ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ή ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΘΕΟ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ. Ο ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΣ.

Ο ΜΗ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ,ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ, ΑΠΟ ΑΝΕΔΑΦΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.

ΚΑΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ

ΜΟΝΟΝ Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ...

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΑΜΟΥ.

ΣΤΟΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ OI ΨΕΥΤΟΠΡΟΣΦΥΓΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΣΤΟ HOT SPOT ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ/ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΑΘΥ

ΣΤΟΠ

ΑΠΟ ΟΛΟΥΘΕ , EPOIKISMOS SOS ME ANOIXTA TA SYNORA SAN AYSTRALIA TOY 1910

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΑΦΡΙΚΗ ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΜΑΓΚΡΕΜΠΙΔΕΣ ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΕΣ- ΑΠΩ ΑΣΙΑ

ΕΣΚΙΜΩΟΙ ΚΑΙ ...ΛΙΛΙΠΟΥΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ

ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΑΚΟΜΗ)

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΑΝΕΛ ΘΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΟΝΤΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΒΟΥΤΣΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΑΝΤΙΦΑ, ΚΥΡΑ ΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ.