4/8/20

Η 4η Αυγούστου στην Ιστορία

1072. 36 ημέρες μετά την τύφλωση του, πέθανε στην νήσο Πρώτη στην Θάλασσα του Μαρμαρά , από τη μόλυνση των τραυμάτων του, ο Ρωμανός Δ' Διογένης σε ηλικία 42 ετών. Τον οποίο είχε τυφλώσει με διαταγή του Καίσαρα Δούκα, Εβραίος Δήμιος στις 29 Ιουνίου 1072.

  1135. Στην ιταλική χερσόνησο, τα στρατεύματα της Πίζας επιτέθηκαν στην πόλη του Αμάλφι.

1258 . Στο Μιλάνο, συμφωνήθηκε η Ειρήνη του Αγίου Αμβροσίου που απέτρεψε την σύγκρουση μεταξύ του λαού και των ευγενών, εντός της πόλης του Μιλάνου.

1306. Ο βασιλιάς της Βοημίας Βέντσεσλας Γ’ Πρέμισλ δολοφονήθηκε από άγνωστο δράστη στο Όλομουτς, κατά την εκστρατεία κατά της Πολωνίας. Ετσι έληξε δυναστεία των Πρέμισλ στο Βασίλειο της Βοημίας. 

1427. Οι Ουσσίτες , (οι οπαδοί του Γιαν Χους), σε μία από τις πιο σημαντικές μάχες στην ιστορία της Βοημίας νίκησαν υπό την ηγεσία του Αντρεάς Πρόκοπ , 80.000 καθολικούς σταυροφόρους, υπό τον καρδινάλιο Ερρίκο Μπωφόρ, στη μάχη του Τάχοφ, τερματίζοντας έτσι την τέταρτη σταυροφορία εναντίον τους.

1477. Εκτελέστηκε στο Παρίσι για Προδοσία ο δούκας του Νεμούρ,  Ζακ ντ'Αρμανιάκ.

 
1578. Ο 24ετής, Πορτογάλος «μαρμαρωμένος βασιλιάς»,  Σεβαστιανός Α' ,  εξαφανίσθηκε στην  πολύνεκρη μάχη του Αλκάσερ Κουμπίρ στο Μαρόκο, αφήνοντας τον ηλικιωμένο θείο του, Καρδινάλιο Ερρίκο , ως μόνο κληρονόμος του . Στη μάχη των τριών βασιλέων στο Αλκάσερ Κουιμπίρ στο Μαρόκο , σκοτώθηκαν ο βασιλιάς της Φεζ και ο Μαυριτανός διεκδικητής του θρόνου, και 10000 στρατιώτες, ενώ εξαφανίστηκε ο 24χρονος βασιλιάς της Πορτογαλίας Σεβαστιανός Α, από τον Οίκο των Αβίς, αφού μετα τη μάχη δεν βρέθηκε το Σώμα του. Ο  θρύλος λέει ότι εξαφανίστηκε μπροστά στα μάτια των στρατιωτών του για να επιστρέψει μια μέρα. 
Μετά το θάνατο του άρχισε η παρακμή της Πορτογαλικής αυτοκρατορίας και
 ο λαός τον αποκαλούσε «ο επιθυμητός» περιμένοντας την επιστροφή του και μαζί την ακμή της χώρας. 


1627. Άρχισε η πολιορκία της Λα Ροσέλ από τον Λουδοβίκο ΙΓ.


1662. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-πολωνικού πολέμου του 1654-1667, εγινε στη Μόσχα στις 25 Ιουλίου /4 Αυγούστου, η εξέγερση των φτωχών ενάντια στην αύξηση των φόρων και στην κυκλοφορία υποτιμημένων χάλκινων νομισμάτων.

 1687. Ο Ιβάν Μαζέπα Στεπάνοβιτς που ανατράφηκε στην Αυλή του Πολωνού βασιλιά έγινε Αταμάνος της αριστερής όχθης. Στη διάρκεια του Βόρειου Πολέμου (1700-21) συμμάχησε με τον βασιλιά Κάρολο ΙΒ’ και μετά την ήττα των Σουηδών στην Πολτάβα (1709) κατέφυγε στους Τούρκους. 


1704 . Κατά τον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής, μετά από δύο ημέρες  αγγλο-ολλανδική πολιορκία και  μετά από τετράωρο βομβαρδισμό. η ισπανική φρουρά του Γιβραλτάρ συνθηκολόγησε,  και ο ναύαρχος Γεώργιος Ρουκ  αποβίβασε αγηματα, από τον αγγλικό και τον ολλανδικό στόλο κατέλαβαν την ισπανική πόλη του Γιβραλτάρ. 
  
1783. Η Ρωσία και η Γεωργία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Γκεοργκιεφσκ με την οποία δημιουργήθηκε το ρωσικό προτεκτοράτο πάνω από την Ανατολική Γεωργία.

1789 .Το κοινοβούλιο της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, κατάργησε όλα τα φεουδαρχικά προνόμια των ευγενών και του Κλήρου. 


1791. Υπό την πίεση του Λονδίνου και της Γαλλικής επανάστασης, η Αυστρία αποσύρθηκε από τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και υπέγραψε στο Σιστόβ της Βουλγαρίας συνθήκη ειρήνης με την Πύλη στις 4 Αυγούστου 1791,την οποία ετοίμασαν η Μεγάλη Βρετανία, η Πρωσία και η Ολλανδία. Το Κείμενο της Συνθήκης ήταν γραμμένο στα Γαλλικά και στα Τουρκικά. Η Πρωσία ως υποχείριο του Λονδίνου απειλούσε να εισβάλει στην Αυστρία. Η Αυστρία αποκήρυξε οποιαδήποτε διεύρυνση εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επέστρεψε το Βελιγράδι.   

1812. Άρχισε η διήμερη μάχη του Σμόλενσκ (4 Αυγούστου-6 Αυγούστου 1812) κατά την οποία η 1η Στρατιά του Μπάρκλεϊ ντε Τόλι και η δεύτερη του Μπαγκρατιόν αντιμετώπισαν ενωμένες τον στρατό του Ναπολέοντα έξω από το Σμολένσκ. 
1826. Ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος με την βοήθεια του σώματος του Στάικου Σταϊκόπουλου και σώματος Επτανησίων απέκρουσαν την επίθεση του Ιμπεαημ στο Παράλιο Άστρος. Ο Σταϊκόπουλος συνέλαβε και τους πρωτους 40 Αιγυπτίους αιχμαλώτους και τους έστειλε στο Ναύπλιο.
1834 Πέθανε στην Άμφισσα σε ηλικία 75 ετών  ο Πανουργιάς, που βαφτίστηκε Δημήτριος και το οποίου ο Πατέρας λεγόταν Ξηρός.

1848 . O διοικητής  του επαναστατημένου Μιλάνου, υπέγραψε την παράδοση της πόλης στους Αυστριακούς και τον  στρατάρχη Ραντέτσκι.

1859. Οι Γάλλοι απαγόρευσαν τη χρήση της ιταλικής γλώσσας στην Κορσική.


1865. Με βασιλικό διάταγμα, καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας, ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Σολωμού όπως μελοποιήθηκε από το Νικόλαο Μάντζαρο 
1870. Ήττα των στρατευμάτων του Ναπολέοντα Γ από τους  Πρώσους στην μάχη του Βίσενμπρούγκ. Οι Γάλλοι είχαν 2300 νεκρούς.


1879. Η Αλσατία και η Λωρραίνη εντάχθηκαν επίσημα ως εδάφη της Γερμανίας.
Το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας απάλλαξε  τον φόρο επί των εμπορευμάτων που εισάγονται από τη Μακεδονία, την Αδριανούπολη και την Ανατολική Ρωμυλία.

1881. Στην Ισπανία καταγράφηκε  η υψηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε πότε στην Ευρώπη 50 βαθμοί Κελσίου.
1914 . Τα Γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στο Βέλγιο και άρχισαν την πολιορκία της Λιέγης. Το Ηνωμένο Βασίλειο σε απάντηση κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.Στη Γερμανία, το Ράιχσταγκ ενέκρινε ομόφωνα τις πολεμικές πιστώσεις  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα παραμείνουν ουδέτερες στον ευρωπαϊκό πόλεμο. 
1915. 
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός κατέλαβε τη Βαρσοβία και τα Αυστρο-ουγγρικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Ιβάνγκαρόντ στον Βιστούλα.


1916. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν  τις  Παρθένους Νήσους καταβάλλοντας στη Δανία, 25 εκατομμύρια δολάρια. Στο Βουκουρέστι στις 4/17 Αυγούστου υπογράφηκε η  μυστική συμφωνία μεταξύ της ρουμανικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της Αντάντ  για την είσοδο της Ρουμανίας στον πόλεμο, με την πλευρά της συμμαχίας.


1919. Στις 18.00 το απόγευμα, ο ρουμανικός Στρατός εισήλθε στη  Βουδαπέστης και οι Εβραίοι κομμουνιστές υπό τον Μπελα Κουν μετά από 133 ημέρες εξουσίας το έβαλαν στα πόδια.

1934.  Η Βουλγαρία και η Σοβιετική Ένωση αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις.
1936. Ο Βασιλιάς Γεώργιος ανέστειλε τα άρθρα 5,6,10,11,12,14,20, και 95 του Συντάγματος διέλυσε τη Βουλή,  και ανέθεσε στον Ιωάννη Μεταξά την διακυβέρνηση. 

1954. Ο Βασιλικός Επίτροπος του Α΄ Στρατοδικείου Αθηνών,
Ν. Πολυχρονόπουλος, ανέγνωσε στον κρατούμενο στη «Σωτηρία» Νίκο Πλουμπίδη την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη του «δις εις θάνατο».



1958. Στη Κύπρο , σε διαφορετικές επιθέσεις οι Τουρκοκύπριοι σκότωσαν στα Μαμώνια τον Παναγιώτη Κυριάκου 60 ετών και τον ΧρήστοςΚυριάκου 72 ετών και στη Λευκωσία τον Παντελής Σάββα Μιχαηλά ετών 55 από την Αραδίππου.Στα κρατητήρια των Άγγλων πέθανε ο Πλάτων Στυλιανού 32 ετών από το Βουνί ενώ τελούσε υπό κράτηση. 
1960. Η  ανεξαρτησία του βελγικού Κονγκό. 

1964. Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «Μάντοξ» και "Τέρνερ",  (USS Maddox και USS Turner)  που στις 2 Αυγούστου ειχε αναχαιτίσει (ΑΘΕΑΤΕΣ) βιετναμέζικες τορπιλακάτους ενημερωσε το πεντάγωνο ότι δέχτηκε επίθεση με (ΑΘΕΑΤΕΣ) τορπίλες. Μετά την υποτιθέμενη επίθεση από βορειοβιετναμέζικα ταχύπλοα στον κόλπο του Τονκίνου η Βουλή των Η.Π.Α. εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Τζόνσον , με ψήφους 416-0 «να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να απωθήσει οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση κατά των δυνάμεων των Η.Π.Α.». 
Την ίδια ημέρα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέψευσε τις φήμες ότι θα συνεργαστεί μελλοντικά με την Ε.Ρ.Ε..«Ανήκω εις εκείνους», τονίζεται στη σχετική δήλωση, «οι οποίοι, κατά την διάρκειαν της 12ετούς δοκιμασίας της δημοκρατικής παρατάξεως, ουδέποτε ελύγισαν, εταλαντεύθησαν ή εσυμβιβάσθηαν με τη Δεξιάν», ανέφερε στη δήλωσή του. 


1965. Καταψηφίστηκε στη Βουλή η πρώτη κυβέρνηση Αποστατών υπό τον Αθανασιάδη-Νόβακαι παραιτήθηκε . Ο Βασιλιάς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Στέφανο Στεφανόπουλο, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου αρνήθηκε την εντολή.


1966. Η κυβέρνηση των Αποστατών ανακάλεσε την απέλαση των Τούρκων από τα Δωδεκάνησα.

1969 . Στο Παρίσι στο σπίτι του Γάλλου διαμεσολαβητή  συναντήθηκαν  μυστικά  ο Χένρι Κίσινγκερ και ο  εκπρόσωπος του  Βόρειου Βιετνάμ.

1972. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη διάρκεια των 31ων Βαλκανικών Αγώνων της Σμύρνης πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με χρόνο 10.22, ρεκόρ που κράτησε 21 χρόνια  και το κατέρριψε   ο Αλέξανδρος Τερζιάν 

1977. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ υπέγραψε το νόμο για την ίδρυση του Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

1983 . Ο Μπετίνο Κράξι έγινε ο πρώτος σοσιαλωποδύτης , πρωθυπουργός της Ιταλίας. 


1984. Η Αφρικανική Δημοκρατία της Ανω Βόλτα μετονομάστηκε Μπουρκίνα Φάσο.

1991 .Το Ελληνικό κρουαζιερόπλοιο  «Ωκαιανός» ναυάγησε ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής.

1993. Ο Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας κατέλαβε το όρος Ίγκμαν που δεσπόζει του Σεράγεβο. 


1994. Η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ομάδας Επαφής για τη Βοσνία, και ο Μιλόσεβιτς τους επέβαλε εμπάργκο και έκλεισε τα σύνορα στον ποταμό Ντρίνα.
Το Σουδάν παρέδωσε  στη Γαλλία τον  Κάρλος.

1995. Οι Κροάτες εξαπέλυσαν την επιχείρηση «Ολούγια»για να εξαλείψουν τον θύλακα της Σερβικής Κράινα που βρισκόταν υπό την προστασία του ΟΗΕ. Περίπου 250.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.


2002. Στη Βολιβία, εκλέχτηκε Πρόεδρος από το Κογκρέσο με 84 ψήφους, έναντι 43 για τον ηγέτη των Ινδιάνων, Έβο Μοράλες, , ο Γκονθάλο Σάντσεθ ντε Λοζάντα.

2006.Ποινή κάθειρξης 25 ετών και χρηματική ποινή 71.020 ευρώ επέβαλλε  το Γ' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Λεωνίδα Στάθη, που τον έκρινε ένοχο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δωροδοκία.


2018.Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο διέφυγε ζωντανός από την απόπειρα δολοφονίας του από μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: