11/12/23

Η 11η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 11η Δεκεμβρίου είναι η 345η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 20 μέρες ως το τέλος του έτους 

361. Ο αυτοκράτορας Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός εισήλθε στην Κωνσταντινούπολη.

969. O εραστής της 28χρονης σπαρτιάτισσας συζύγου του Νικηφόρου Φωκά  Θεοφανούς , Ιωάννης Κουρκούας ή Τζιμισκής στέφτηκε αυτοκράτορας  αφού προηγουμένως ο Πατριάρχης  υποχρέωσε τον Τζιμισκή  να απομακρύνει  τη Θεοφανώ που το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία ή Αναστασώ από το παλάτι. .
 
1282. Πέθανε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Η  Παλαιολόγος ο ιδρυτής της δυναστείας των Παλαιολόγων.


1295. To Σικελικό Κοινοβούλιο ανακήρυξε τον  τρίτο υιό του Πέτρου Γ´της  Βαρκελώνης  και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν,  Φρειδερίκο Β΄ ως βασιλιά της  Σικελίας. 

1515. Άρχισε  στη Μπολόνια,‎‎ η συνάντηση μεταξύ του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α ́ και ‎‎του Πάπα‎‎ ‎‎ ‎‎Λέοντα ‎‎ ‎‎10ου  για τις σχέσεις της Γαλλίας με το Βατικανό

1519. Η Πολωνική Δίαιτα αποφάσισε  να ξεκινήσει  πόλεμο με το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών και  εισάγαγε  νέους φόρους για την πρόσληψη στρατιωτών. Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας αρνήθηκε ,να παράσχει στην Πολωνία στρατιωτική βοήθεια

1618. Ο τσάρος Μιχαήλ Ρομανόφ, υπέγραψε την ανακωχή του Ντεουλίνο με την οποία έληξε ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία. Με τη συνθήκη παραχωρήθηκε στους Πολωνούς το Σμολένσκ, ενώ μετά την Ανακωχή απελευθερώθηκε από τους πολωνούς και επέστρεψε στη Μόσχα ο πατέρας του Μιχαήλ Πατριάρχης Φιλάρετος.

1688 . Στην Αγγλία, κατά την Ένδοξη Επανάσταση, ο Ιάκωβος Β΄ Στούαρτ , εγκατέλειψε το Λονδίνο και αποπειράθηκε να διαφύγει στη Γαλλία ενώ πέταξε τη Μεγάλη Σφραγίδα του Βασιλείου στον Τάμεση. Συνελήφθη στο Κεντ λίγες μέρες αργότερα και τέθηκε υπό κράτηση αλλά τον απελευθέρωσε στις 23 Δεκεμβρίου, ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης.

1699 . Ο Μέγας Πέτρος καθιέρωσε τη σημαία του Αγίου Ανδρέα ως επίσημη σημαία του Ρωσικού Ναυτικού.

1718. Στις 30 Νοεμβρίου/11 Δεκεμβρίου, σκοτώθηκε ενώ πολιορκούσε το φρούριο Φρέντρικστεν ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΒ'. Ήταν 36 ετών. Τον διαδεχζτηκε η αδελφή του Ούρλικα- Ελεονόρα.

1785. Ο «πεφωτισμένος» Ιωσήφ Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο αδελφός της Μαρίας Αντουανέτας, υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο επιτρεπόταν η λειτουργία των τεκτονικών Στοών στα εδάφη των Αψβούργων και καθοριζόταν το πλαίσιο λειτουργίας τους, υπό τον κρατικό έλεγχο.

1792. Στο Παρίσι, ο αιχμάλωτος Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ οδηγήθηκε μπροστά στη Συμβατική Εθνοσυνέλευση ως πολίτης «Λουί Καπέτος», και απάντησε στις ερωτήσεις του κατηγόρου Μπερτράν Μπαρέρ.

1813. Με τη Συνθήκη του Βαλενσέ ο Ναπολέων αναγνώρισε τον αιχμάλωτο Φερδινάνδο Ζ΄ ως νόμιμο βασιλιά της Ισπανίας . 

1858 . Η Σερβική Συνέλευση απομάκρυνε από το θρόνο τον Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς και επανέφερε στο θρόνο τον Μίλος Ομπρένοβιτς.

1861. Εκδόθηκε  στο Ιάσιο η διακήρυξη του πρίγκιπα Αλεξάντρου Ιωάν  Κούζα για την Ίδρυση του εθνικού κράτους της Ρουμανίας και την δημιουργία  του Ρουμανικού έθνους.

1868. Ο Βασίλι Λέφσκι ξεκίνησε την πρώτη περιοδεία του στη Βουλγαρία.

 1881. Στην Φιλιππούπολη άνοιξε τις πύλες του το πρώτο  επαγγελματικό θέατρο που ίδρυσαν Ρώσοι από το Χάρκοβο.

1888 .Το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε το Σύνταγμα που προτείνε το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, που ακλουθούσε το μοντέλο του βελγικού συντάγματος του 1831.

1899. Κατά τον δεύτερο πόλεμο των Μπόερς, οι επαναστάτες νίκησαν το σώμα του στρατηγού λόρδου Παύλου Μέθουεν που έσπευδε για να λύσει την πολιορκία του Κιμπερλέυ.

1894. Στο Παρίσι, άνοιξε η πρώτη έκθεση αυτοκινήτων στον κόσμο, στην οποία μετείχαν εννέα κατασκευαστές.

1901. Ο Ιταλός εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι έστειλε το πρώτο υπερατλαντικό τηλεγράφημα, 

1916. Μετά τις στρατιωτικές ήττες που υπέστη η Ρουμανία  σχηματίστηκε  στο Ιάσιο κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας των Μπρατιάνου -Ιονέσκου.

1920.Σε αντίποινα για μια ενέδρα του ΙΡΑ, οι βρετανικές δυνάμεις έκαψαν και λεηλάτησαν το Κορκ της Ιρλανδίας.

1926. Δημοσιεύτηκε ο δεύτερος τόμος του βιβλίου του Χίτλερ, «ο Αγών μου». 

1927 . Εξέγερση των Κομμουνιστών στο Κουανγκτσόου της Κίνας και δημιουργία τοπικού σοβιέτ.


1930. Στη διάρκεια της κρίσης του 1929,  χρεοκόπησε η Bank of United States της Νέας Υόρκης.
Η Τράπεζα που ιδρύθηκε από τον Joseph S. Marcus το 1913 είχε πάνω από 400.000 πελάτες. Οι New York Times έγραψαν ότι οι καταθέσεις στην τράπεζα είχαν μειωθεί από 212 εκατομμύρια δολάρια στις 17 Οκτωβρίου 1930 σε 160 εκατομμύρια στις 11 Δεκεμβρίου.
Το μεσημέρι της 11ης Δεκεμβρίου , 20.000 έως 25.000 καταθέτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα και μέχρι το τέλος της ημέρας 2.500 έως 3.000 καταθέτες είχαν αποσυρθεί 2.000.000 από το υποκατάστημα του Μπρονξ.


1937 .Το Βασίλειο της Ιταλίας αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών, εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον διεθνή οργανισμό, μετά την εισβολή στην Αιθιοπία.

1938. Στο βασίλειο της  Γιουγκοσλαβίας έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Ριζοσπαστική Ένωση του Μίλαν Στογιαντίνοβιτς που έλαβε 1.643.783 ψήφους ή 54,1% και εξέλεξε 306  από τους 373 βουλευτές. Η Ενωμένη Αντιπολίτευση με 1.364.524 ψήφους έβγαλε 67 βουλευτές. Η συμμετοχή ήταν
74,5%.

1940. Η IV Μεραρχία κατέλαβε με ηρωική έφοδο τα υψώματα νότια του Μάλι Σπατ. Το 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, που επιχειρούσε στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Δρίνου απέναντι από τα χωριά της Κάτω Δρόπολης επιτέθηκε προς το Άνω Λάμποβο. Στην επίθεση έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες ΜΠΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΦΟΥΤΖΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ και ΧΑΛΑΖΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ. Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του έγραφε: «11 Δεκεμβρίου, Τετάρτη-45 ημέρα (πολέμου) Απόψε. Μέγα Πολεμικόν Συμβούλιον ένεκα Παπαδήμα ζητούντος δράσιν του στόλου εις Αδριατικήν. Εισήγησίς μου περί ανάγκης τηρήσεως στόλου δια Δωδεκάνησον. 

1941.Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία και Φασιστική Ιταλία ως σύμμαχοι της Ιαπωνίας κήρυξαν τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ιταλία. Η εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

1943. Ολοκαύτωμα των τριών ορεινών χωριών των Πιερίων ορέων Παλαιογράτσανο, Καταφύγι και Αγία Κυριακή με την ολική καταστροφή τους. Εκτελεστήκαν από τυς Γερμανούς 13 άνθρωποι στο Παλαιογράτσανο, 22 στο Καταφύγι και 7 στην Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη).

1944 .Η τελευταία κομμουνιστική επίθεση στου Μακρυγιάννη .Την 11η Δεκεμβρίου προσγειώθηκε λίγο πριν  τα μεσάνυχτα στο Χασάνι, (Έλληνικό), προερχόμενος έξ Ιταλίας, ο νέος ανώτατος διοικητής του θεάτρου επιχειρήσεων Μεσογείου Στρατάρχης Αλεξάντερ, μετά του υπουργού Χάρολδ Μάκ Μίλλαν και του Στρατηγού Αϊρευ, αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών.


1947.
 Πολυμελής συμμορία κομμουνιστών επετέθη διά βαρέων όπλων κατά  τού Σταθμού Χωροφυλακής και Μ.Α.Υ. Σωσάνδρας. Οι συμμορίτες  έκαψαν ένδεκα οικίες και ένα αχυρώνα και απήγαγαν  δύο άνδρες και μία γυναίκα. Τμήμα Στράτου κινηθέν εξ Αρδέας συνεπλάκη με  ομάδα  συμμοριτών  και σκότωσε 2 ενώ συνελήφθησαν 4, εκ των οποίων ένας  βαρέως τραυματίας. Εις χείρας του στρατού  περιελθόν εν Γερμανικό μυδράλιο, ένα αυτόματο  καί έξ τυφέκια. Περί ώρα  ΙΙ.ΟΟ παρά το 24ο
 χιλιόμετρο  της οδού Τριπόλεως-Σπάρτης  στρατιωτικό αυτοκίνητο εφ' ου επέβαιναν 10 Χωροφύλακες και δύο Στρατιώτες  έπεσε σε ενέδρα συμμοριτών. Φονεύθηκαν τρεις  Χωροφύλακες και ένας στρατιώτης. Αγνοούμενοι ένας Χωροφύλακας και ένας στρατιώτης. Περί ώρα 23.30' 100μελής -συμμορία επετέθη κατά του Στρατού  και  της Χωροφυλακής Ρυακίων-Κατερίνης. Οι  συμμορίτες   άρπαξαν σιτηρά και 200 αιγοπρόβατα. Εφονεύθησαν εις οπλίτης ΜΑΥ και εις πολίτης.Το Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης εξέδοσε την απόφαση για την Λαιϊκή Αυτοάμυνα. 29 Θανατικές καταδίκες.1955.
 Μάχη της ΕΟΚΑ στα Σπήλια όπου βρισκόταν και ο Γρίβας, με τους Άγγλους που είχαν 15  στρατιώτες νεκρούς και 35 τραυματίες. Ο Γρίβας ο Αυξεντίου και οι άνδρες τους διέφυγαν στον ορεινό όγκο της Κακοπετριάς. Στο Λευκόνοικο σκοτώθηκε  από θραύσματα βόμβας που ρίφθηκε κατά Άγγλων, ο Κυριάκος Μπάκας, ετών 31.

1958 . Η Άνω Βόλτα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γαλλία.– Ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Δαχομέης, το σημερινό Μπενίν.

1960. Μεγάλες διαδηλώσεις στο Αλγέρι για την ανεξαρτησία της Αλγερίας.


1961.
Το βοηθητικό αεροπλανοφόρο USS Core αγκυροβόλησε στη Σαϊγκόν μεταφέροντας 32 ελικόπτερα CH-21 Shawnee , τέσσερα μονοκινητήρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη και περίπου 400 μέλη της 8ης και 57ης Μοίρας Μεταφορών , των πρώτων μονάδων ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού που αναπτύχθηκαν στο Νότιο Βιετνάμ.

1964. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

1967.Παρουσιάστηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας το πρωτότυπο του υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Κονκόρντ.

1973 . Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ και Πρωθυπουργός της Τσεχοσλοβακίας Λιούμπομιρ Στρουγκαλ υπέγραψαν την ακύρωση της Σύμφωνίας του Μονάχου του 1938, με το οποίο το οποίο δόθηκε στη Γερμανία η Σουδητία. 

1974. Ο δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίστηκε προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Φαίδωνα Γκιζίκη.

1981. Ο Περουβιανός Χαβιέ Πέρεζ ντε Κουέγιαρ έγινε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ σφαγιάσε  900 άτομα στη σφαγή του Ελ Μοζότε. Ο τελευταίος αγώνας του Μωχάμετ Άλη .Εχασε από τον Καναδό Τρέβορ Μπέρμπικ.

1982. Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη. Διαλύθηκαν οι ΑΜΠΑ.

1987 . Στη Σαραγόσα ανατινάχθηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο της ETA.11 άτομα Νεκροί.


1991
.Στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας έληξε το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΟΚ που ενέκρινε το κείμενο της νέας Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοντά στο Όσιγιεκ Κροάτες  Οσίεκ, παραστρατιωτικοί  σκότωσαν 17 αθώους Σέρβους και έναν Ούγγρο πολίτη..Στη δυτική Σλαβονία, οι Κροάτες παραστρατιωτικοί έκαψαν  τις Σερβικές ιδιοκτησίες, στις περιοχές της Νόβα Γκρικοζία, Νταρούβαρα Daruvara, και Σλαβονικό Ποζέγκε.

1992.Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε την αποστολή 800 κυανοκράνων στην Σεβερνοματσεντόνιγια.

1993. Ο Εντουάρντο Φρει , κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή.

1994. Ο Μπόρις Γέλτσιν διέταξε την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.

1995. Η  Γαλλία αποστράτευσε τον διοικητή των Κυανοκράνων στο Σεράγεβο, στρατηγό Ρενέ Μπασλέτ  επειδή πρόβλεψε ότι η ένταξη του Σερβικού Σεράγεβο  στη μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία θα προκαλούσε αναπόφευκτα μαζική έξοδο των Σέρβων.

1997 .Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα,  στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφηκε συνθήκη, για  μείωση της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά μέσο όρο 5,2%.

2001. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έγινε  μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου. 

 2006. Στο Μεξικό έγινε η επιχείρηση Επιτζούντο Μιτσοακάν κατα του Καρτέλ Ναρκωτικών.

2007. Η  Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ενέκρινε ψήφισμα το οποίο έλεγε ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την πλήρη κατάργηση των εξουσιών της Βόννης του Ύπατου Εκπροσώπου .Βομβιστές αυτοκτονίας επιτίθενται στα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλγερίας. 41 νεκροί  συμπεριλαμβανομένων 17 κυανόκρανων του ΟΗΕ.

2008. Συνελήφθη ο ιουδαίος μεγαλοαπατεώνας Μπέρναντ Μάντοφ  κατηγορούμενος  για απάτες ύψους  50.000.000.000 δολαρίων.

2009Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ πραγματοποίηση  επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο,  για πρώτη φορά στα 130 χρόνια από την καθιέρωση διακρατικών σχέσεων μεταξύ Μαυροβουνίου  και Τουρκίας.‎ Στην Κύπρο βεβηλώθηκε ο τάφος και κλάπηκε η σορός του Τάσου Παπαδόπουλο.

2010 .Στη Μόσχα, στην πλατεία Μανιέζ, πραγματοποιήθηκε μια αυθόρμητη συγκέντρωση της ρωσικής νεολαίας, η οποία απαίτησε από τις αρχές να πάψουν τις διακρίσεις εις βάρος των Ρώσων και να προστατεύσουν τα εθνικά δικαιώματα των Ρώσων, και να τιμωρήσουν όλους τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του οπαδού της Σπαρτάκ Γεγκόρ Σβιρίντοφ στις 6 Δεκεμβρίου από Καυκάσιους που αφέθηκαν παράνομα ελεύθεροι . Ο δολοφόνος του Γεγκόρ Σβιρίντοφ καταδικάστηκε τελικά σε 20,5 χρόνια. 

2016.  Στα δυτικά των Άλπεων, η σήραγγα του Αγίου Γοτθάρδου , η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο, δόθηκε στην κυκλοφορία. Εκλογές στη Ρουμανία. Συμμετοχή 32%.  Οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Λίβιου Ντραγκνέα , ήρθαν πρώτοι και εξέλεξαν 154 βουλευτές και 67 Γερουσιαστές . Στη Συρία, το ισλαμικό κράτος κατέλαβε και πάλι την Παλμύρα εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στο Κάϊρο επίθεση των Ισλαμιστών στον ΙΝ Πέτρου και Παύλου, της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 29 νεκροί και 47 τραυματίες.

2018. Στη Γαλλία, επίθεση ισλαμιστών στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου .5 νεκροί και 11 τραυματίες. Στο Μάλι, σαράντα Τουαρέγκ σφαγιάστηκαν,κοντά στη Μενάκα,από ένοπλους Ισλαμιστές

2019. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, παρουσίασε  τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πλησιάζει η ώρα της απελευθέρωσης του Τσασώβ Γιάρ στην ΛΔ.Ντόνετσκ

  Η Πολιτοφυλακή της ΛΔ Ντόνετσκ με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, απελευθέρωσε σήμερα το χωριό   Μπογκντάνοβκα στα βόρεια και Ανατολι...