2/12/23

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 1940 .36η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

O Διαγγελέας Παπάγος μαζί με τον ΠΦούστη διάδοχο Παύλο έκαναν μια βόλτα στο μέτωπο.

 Ο Μεταξάς στην Αθήνα πήγε στα Νοσοκομεία.Στο ημερολόγιο του έγραψε: 
«Γενική προχώρησις. Συγκινητικά τηλεγραφήματα πατέρων που σκοτώθηκαν τα παιδιά τους». 

Η 4η Μεραρχία της Τριπόλεως που άρχισε να επιστρατεύεται στις 28 Οκτωβρίου, και μετα μετακινήθηκε στο Ναύπλιο από όπου αναχώρησε στις 19 Νοεμβρίου , έφρασε μετά από 35 ημέρες στο Μέτωπο .
 Η 2α Μεραρχία που κατείχε τη βορειοανατολική πλευρά της στενωπού Σούχα, με δύο συγκροτήματα δυνάμεως Συντάγματος επιτέθηκε για την εκπόρθηση της στενωπού .
 

Το απόσπασμα Δημοκωστούλα που ανήκε στην Μεραρχία Ιππικού κατόρθωσε παρά τη συνεχή και άφθονη χιονόπτωση να καταλάβει το χωριό Λούσγια, θέτοντας υπό τα πυρά του την Πρεμετή και τη γέφυρά της.  στον Αώο ποταμό. 
 Η Ταξιαρχία Ιππικού κατέλαβε στις 2 Δεκεμβρίου το χωριό Σεροπούλι δυτικά του χωριού Φράσερι αναγκάζοντας τους Ιταλούς να συμπτυχθούν στα ανατολικά της Κλεισούρας. 
 Στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, προσγειώθηκαν οκτώ αεροσκάφη Gloster Gladiator Mk II της 112 Βρετανικής Μοίρας ως ενίσχυση από την RAF.
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πολεμικό ανακοινωθέν Νο 178  στις 2 Δεκεμβρίου 1940 ανέφερτε: "Στο ελληνικό μέτωπο, βίαιες εχθρικές επιθέσεις αποκρούονταν παντού. Ο εχθρός, οπισθοχωρώντας από τις αντεπιθέσεις μας στις θέσεις εκκίνησης, υπέστη βαριές απώλειες ειδικά στα δεξιά της 11ης Στρατιάς, όπου της επίθεσης, της οποίας προηγήθηκε έντονη προετοιμασία πυροβολικού, διεξήγαγε ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού. Στο μέτωπο του Στρατού, ξεχώρισαν δύο τάγματα της μεραρχίας Pusteria και της μεραρχίας Ferrara. επικεφαλής του 47ου Συντάγματος Πεζικού  συνταγματάρχης Trizio έπεσε ένδοξα. Οι μονάδες ιππικού που αιφνιδιάστηκαν από τους αλπικούς εξερευνητές μας έχουν εκμηδενιστεί. Εχθρικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες χωρίς συνέπειες σε ερημικές περιοχές"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το άλλο το πήρες χαμπάρι, κύριε Χατζάρα; Τον προπονητή της ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο τον λένε Ματίας Αλμέιδα. Είναι από την Αργεντινή. Αλμέιδα όμως έλεγαν και τον αλήτη φρούραρχο του Ναυπλίου που συμμετείχε στην δολοφονία Καποδίστρια.

Πλησιάζει η ώρα της απελευθέρωσης του Τσασώβ Γιάρ στην ΛΔ.Ντόνετσκ

  Η Πολιτοφυλακή της ΛΔ Ντόνετσκ με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, απελευθέρωσε σήμερα το χωριό   Μπογκντάνοβκα στα βόρεια και Ανατολι...