6/12/23

Δεκεμβριανά! 4η Ημέρα

Στις 6 Δεκεμβρίου 1944 άρχισε 
η πολιορκία του Συντάγματος Χωροφυλακής στου «Μακρυγιάννη» από τους κομμουνιστές.
Τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του σύνταγματος χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
 
Η φρουρά του Συντάγματος αποτελείτο από 88 αξιωματικούς της Χωροφυλακής και 429 χωροφύλακες.
 Σε αυτούς προστέθηκαν ορισμένοι εθελοντές όπως Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, που ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων.
 Οι εθελοντές του Στρατού ήσαν λιγότεροι από 20. 

Υπήρχαν ακόμα οι χίτες που κατέφυγαν εκεί μετά τη μάχη του Θησείου αλλά και μερικοί καταδιωκόμενοι από το ΚΚΕ, όπως ο διοικητής του Σταθμού Χωροφυλακής της Νέας Ιωνίας Ανθυπομοίραρχος Αθανάσιος Κρινής , ο πατέρας της μητέρας του Ζώη, και ο πατέρας μου Αλέξανδρος Χατζάρας που είχε δραπετεύσει από την Πάρνηθα όπου τον είχαν για εκτέλεση

 Διοικητής του Συντάγματος ήταν ο συνταγματάρχης χωροφυλακής Γεώργιος Σαμουήλ και υποδιοικητής ο Αντισυνταγματάρχης Ευάγγελος Σοφράς.
 Ο Σαμουήλ πριν αρχίσει η μάχη μίλησε στους υπερασπιστές του Συντάγματος και είπε: 
 «Πάρετέ το απόφαση. Είμεθα όλοι μελλοθάνατοι. Βάλετέ το καλά εις τον νουν σας, ότι μόνον η νίκη θα σώσει και την Ελλάδα και ημάς τους ίδιους. Ας αποθάνωμεν τουλάχιστον όχι από τας μαχαίρας των αναρχικών, αλλ’ επί του πεδίου της μάχης διά την τιμήν και την ελευθερία της Πατρίδος μας!». 

 Η επίθεση του ΚΚΕ ξεκίνησε στις 05:45 της 6ης Δεκεμβρίου, με σφοδρό βομβαρδισμό από τα ορειβατικά πυροβόλα των κομμουνιστών που ήταν ταγμένα στους λόφους Αρδήττου και Φιλοπάππου και πυκνά πυρά πεζικού από πολλές κατευθύνσεις. 

 Την πρώτη ημέρα οι Ελασίτες κατέλαβαν 4 από τα 7 περιμετρικά φυλάκια. Όσοι υπερασπιστές τους δεν σκοτώθηκαν ή δεν συμπτύχθηκαν προς το στρατόπεδο, συνελήφθησαν, διαπομπεύθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. 

 Οι απώλειες των αμυνομένων κατά την πρώτη ημέρα ήταν σημαντικές. 14 νεκροί, 33 τραυματίες και 41 αγνοούμενοι.

 Ο ΕΛΑΣ, μετά από διήμερη πολιορκία κατέλαβε και πυρπόλησε, το επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου και Δεριγνύ κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η Ειδική Ασφάλεια Αθηνών. 

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

ΔΟΞΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ είπε...

έχουν σημασία οι λέξεις. Ε.ΛΑ.Σ. ή ακόμη καλύτερα ελας κι όχι ΕΛΑΣ. Μας έχουν πάρει φαλάγγι στην προπαγάνδα οι ινστρούχτορες των κουμουνιών και των νεοταξιτών

Πλησιάζει η ώρα της απελευθέρωσης του Τσασώβ Γιάρ στην ΛΔ.Ντόνετσκ

  Η Πολιτοφυλακή της ΛΔ Ντόνετσκ με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, απελευθέρωσε σήμερα το χωριό   Μπογκντάνοβκα στα βόρεια και Ανατολι...