14/12/23

ΠΟΥΤΙΝ: Για μια χώρα όπως η Ρωσία, η ύπαρξη χωρίς κυριαρχία είναι αδύνατη. Απλά δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον όχι με τη μορφή με την οποία υπάρχει τώρα, με την οποία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια


 Σχετικά με τα κύρια καθήκοντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ο Ρώσος Πρόεδρος είπε:

«Το κυριότερο είναι να ενισχυθεί η κυριαρχία. Και ενίσχυση της κυριαρχίας σημαίνει ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας, της ασφάλειας, διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της χώρας, ανάπτυξη του πολιτικού μας συστήματος, κοινοβουλευτισμός, διασφάλιση της ασφάλειας στον οικονομικό τομέα, τεχνολογική κυριαρχία.Είμαι βέβαιος ότι ολόκληρη η χώρα κατανοεί πολύ καλά ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς αυτό» .
 Απαντώντας σε ερώτηση για την Ουκρανία είπε ότι «η ειρήνη στην Ουκρανία θα έρθει όταν η Ρωσία πετύχει τους στόχους της» και επανέλαβε ότι, «Οι στόχοι της Ρωσίας είναι η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».
 
Σχετικά με την κατάσταση της Ρωσικής  οικονομίας ο Βλαδίμηρος είπε:
  «Ο κύριος οικονομικός δείκτης είναι το ΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του έτους, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5%. Αυτός είναι ένας καλός δείκτης. Σημαίνει ότι κερδίσαμε πίσω την περσινή πτώση και κάναμε ένα αρκετά σοβαρό βήμα προς τα εμπρός. Δυστυχώς, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται με 3,6% και η μεταποιητική βιομηχανία με 7,3%. Και αύξηση κατά 10% των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Το κέρδος των επιχειρήσεων ανήλθε σε συν 24%.
 Η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας είναι καλά νέα για όσους κρατούν χρήματα στις τράπεζες. Οι μισθοί και οι πραγματικοί διαθέσιμοι μισθοί του πληθυσμού αυξάνονται κατά 5-7%. Φυσικά, δεν είναι έτσι για όλους, αλλά για πολλούς. Από την 1η Ιανουαρίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί αμέσως κατά 18,5%. Δεν το κάνουμε συχνά. Το εθνικό χρέος μειώθηκε από 46 δισεκατομμύρια δολάρια σε 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ένας  ολοκληρωμένος δείκτης είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Το 2021, ήταν κατά μέσο όρο 70,06 χρόνια, το 2022 ήταν 72,3 χρόνια και το 2023 θα είναι 74 χρόνια.».
Σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου και την αποδυνάμωση του δολαρίου

«Πυροβολούν τον εαυτό τους στο πόδι. Γιατί μειώνουν τις δυνατότητες του δολαρίου και του ευρώ ως παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων; Το 2021, το 87% του ξένου νομίσματος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των εξαγωγών μας, δηλαδή του δολαρίου και του ευρώ μαζί. Το ρούβλι ήταν 11-13% και το γιουάν  0,4%. Από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η κατάσταση έχει ως εξής: το ρούβλι είναι 40%, το γιουάν είναι 33% και η συνδυασμένη χρήση του δολαρίου και του ευρώ είναι 24%.
Γιατί το έκαναν; Είναι κακό για εμάς; 
Όχι πραγματικά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το εθνικό νόμισμα στους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς υπολογισμούς, τόσο το καλύτερο. 
Αυτό αυξάνει την κυριαρχία και τις δυνατότητές μας. Η συναλλαγματική μας ισοτιμία κυμαίνεται, εξαρτάται από διάφορες συνθήκες, από τις τιμές των εξαγωγικών μας επιμελητηρίων και από την αυξανόμενη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, και αυξάνεται. Γενικά, η κατάσταση στη χρηματοπιστωτική αγορά είναι σταθερή»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: