22/2/09

Στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ζήτησε από το Πεκίνο η Χίλαρι.Οι ευρωπαίοι ζητούν έλεγχο των "αγορών".

Επιμένω εδώ και μήνες, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει λάθος να παραμένει όμηρος των 20 τραπεζών που μονοπωλούν το ελληνικό δημόσιο χρέος, και ότι θα έπρεπε να αναζητήσει λύση στο διακρατικό δανεισμό, συζητώντας πρώτα από όλα με την Κίνα.
Το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό ερώτημα που απασχολεί την κινεζική ηγεσία , είναι η ασφάλεια των επενδύσεων που έχει κάνει σε δολάρια και αμερικανικά ομόλογα.
Η υποτίμηση του δολαρίου και η αντικατάσταση του από το Amero είναι ο βασικός πονοκέφαλος του Πεκίνου.
Αυτό που δεν σκέφθηκε να κάνει ο κ. Καραμανλής, το έκανε «η νέα διακυβέρνηση» Ομπάμα.
Η πρώτη επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στο εξωτερικό ήταν στο Πεκίνο όπου ζήτησε την «στήριξη της αμερικανικής οικονομίας».
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «προέτρεψε την κινεζική κυβέρνηση να συνεχίσει να επενδύει σε αμερικανικά ομόλογα, αφού -όπως είπε- η οικονομία της Κίνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία των ΗΠΑ» . Τα αμερικανικά ομόλογα «είναι ασφαλής επένδυση», είπε, για να διασκεδάσει τις ανησυχίες του Πεκίνου, αλλά τους κούνησε και το δάκτυλο. «Δεν είναι προς όφελος της Κίνας το να μην ανακάμψει η αμερικανική οικονομία».
«Θεωρώ έξυπνη την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας να επενδύουν σε αμερικανικά ομόλογα. είπε η Χίλαρι, και πρόσθεσε: «Είμαστε στο ίδιο πλοίο, κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, και μαζί, αν είναι θα βυθιστούμε ». Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κίνα ειναι ο πρώτος πιστωτής των ΗΠΑ, αφού στο κινεζικό Κρατικό θησαυροφυλάκιο υπήρχαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 696,2 δισ. δολαρίων . Συνολικά σε κινέζικα χέρια υπάρχουν ομόλογα 1,4 τρίς δολαρίων. Στη δεύτερη θέση των πιστωτών των ΗΠΑ βρίσκεται η Ιαπωνία.
Με «εργαλείο» τα κρατικά ομόλογα, η Ουάσινγκτον χρηματοδοτεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμά της, που πλέον έχει ξεπεράσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στο Βερολίνο οι Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί κλπ αποφάσισαν τους ότι πρέπει να επιβληθεί ένας αυστηρός οικονομικός έλεγχος για να αποτραπεί η επανάληψη της κρίσης που βύθισε το γκολ όμως στη ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα « οικονομικά προϊόντα» πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση και έλεγχο.
« Όλες οι οικονομικές αγορές, τα προϊόντα, και οι συναλλασσόμενοι, περιλαμβανομένων των hedge funds και άλλων ιδιωτικών επενδυτικών ομίλων πρέπει να τεθούν κάτω από την ανάλογη επίβλεψη και να ακολουθούν κανόνες» αναφέρεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν στο Βερολίνο οι ευρωπαίοι του G-20.
Στα μέτρα που προτείνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες περιλαμβάνονται η δημιουργία αποθεματικών από τις τράπεζες , και η διαφάνεια, στους «φορολογικούς παραδείσους» , ενώ συμφώνησαν ότι πρέπει να αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εφαρμογή των 47 σημείων που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον, από την G-20 .
Το σχέδιο επτά σημείων που υιοθέτησαν οι «μεγάλοι ευρωπαίοι» περιλαμβάνει τον διπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ, κυρώσεις κατά των φορολογικών παραδείσων, ενώ ζητούν οι παραβιάσεις του ανταγωνισμού να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό.

Το Βερολίνο προτείνε μια «παγκόσμια Χάρτα κανονιστικών και εποπτικών αρχών» τους, με την οποία θα επιβάλλονται κοινοί κανόνες στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένων κανόνων για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ,βελτίωση της διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές αγορές, κανόνες για τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, ισχυρότερο εποπτικό ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. άμεση αύξηση των πόρων του ΔΝΤ και άμεση μεταρρύθμιση στους πιστωτικούς οργανισμούς «έτσι ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητά τους στην αντίδραση κατά των κρίσεων και να εξασφαλιστεί ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελών τους».
Στόχος της γερμανικής «Χάρτας» είναι η μείωση των οικονομικών ανισορροπιών, με την ελπίδα την σταθεροποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών και την αποφυγή κρίσεων παρόμοιων με τη σημερινή.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν κενά στο κόσμο, αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τους παράγοντες στην αγορά και τα θεσμικά της όργανα» είπε η καγκελάριος Μέρκελ. Στο Βερολίνο συζητούν επίσης την επιδείνωση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα στην Ανατολική Ευρώπη.

Σπύρος Χατζάρας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μονο που θα είναι ηλιθιοι οι Κινεζοι αν εμπιστευθουν την Ελλάδα.
Ολοκληρος προεδρος της Κινας ήλθε για να υπογραψει την παραχωρηση μιας προβλήτας στον Πειραια για να διευκολυνθει το κινεζικο εμποριο και τα ελληνικά κανάλια δεν εδειχναν την επισκεψη αλλά ασχολουνταν με τα εσωτερικα μας προς καταπληξη των Κινέζων ενω ακουσε τα κομματα της αντιπολιτευσης να αντιτασσονται.
Μετα κάηκε η Αθηνα χωρις αντισταση και αρον-αρον οι Κινεζοι αποχωρησαν απο το διαγωνισμο της Θεσσαλονικης γιατι ζητουν εσωτερικη ασφάλεια όπου επενδυουν.
Η συμφωνια για τον Πειραια ισως γινει-αν περασει απο τη βουλη πριν διαλυθει-γιατι εχει εκτεθει κοτζαμ προεδρος της Κινας και ειναι και θεμα γοητρου αλλά πως θα βάλουν τα λεφτα τους οι Κινεζοι σε μια χωρα που ο καθενας όποτε θέλει την κανει θερινή.
Ο Καραμανλής κανει διαφορες κινησεις με Ρωσους ή Κινεζους,ατελέσφορες αφου δεν ελέγχει τιποτα στο κρατος και το διαλυουν οποια στιγμη θέλουν και ο ΓΑΠ ετοιμαζεται να αντικαταστησει το κρατος απο Μη Κυβερνητικες Οργανωσεις και θα δανεισουν λεφτα οι Κινεζοι;Για βλακες ψαχνουμε.