28/1/10

Η Οικονομία καταρρέει και αυτοί καλύπτουν τα υπεύθυνα Καρτέλ

Η «συντονισμένη προσαρμογή τιμών» ανοίγει τον δρόμο αθώωσης των καρτέλ; Νομικό πανδαιμόνιο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά τις αποφάσεις των Διοικ. δικαστηρίων. Η τύχη του καρτέλ του χάλυβα.

http://www.stopcartel.info/2010/01/28/ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ/Η_οικονομία_καταρρέει_και_αυτοί_καλύπτουν_τα_υπεύθυνα_καρτέλ/2648.html

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επανέρχεται με αυτεπάγγελτη έρευνα για τη λειτουργία Kαρτέλ στην αγορά της ακτοπλοίας.
Η παρούσα ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί να αρχίσει στις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕΑ, καθώς και οι αντίστοιχες συνεννοήσεις των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων - μελών της διοίκησης της ΕΕΑ, αφορούν συντονισμένη προσαρμογή τιμών στο αυξημένο κόστος καυσίμων την περίοδο 2006 - 2008.

Επίσης αφορούν τη συντονισμένη υποβολή ή μη δηλώσεων δρομολόγησης πλοίων και προσφορών σε διαγωνισμούς κάλυψης των άγονων γραμμών κατά τη χρονική περίοδο 2002-2008.

Πάντως ο εισηγητής διαπίστωσε κατά την έρευνά του ότι την περίοδο εκείνη συντονισμένα οι εταιρείες μετακύλισαν στο τελικό κόστος του εισιτηρίου τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Στό σημείο αυτό ας επιχειρήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στή θέση τους, επισημαίνοντας τρία θέματα τα οποία έχουν θεμελιώδη σημασία.

Πρώτον: Ξενίζει η χρησιμοποίηση σε μία εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ορολογίας η οποία δέν περιέχεται στόν Αντιμονοπωλιακό Νόμο 703/77 ο οποίος περιγράφει τίς απαγορευόμενες συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων σάν εναρμονισμένες πρακτικές καί μόνο.

Η χρησιμοποίηση μιάς διαφορετικής νομικής ορολογίας ,εκ πρώτης όψεως συγγενούς εννοιολογικά, ανοίγει ενδεχόμενα το δρόμο της αθώωσης των καρτέλ στην Ελλάδα, αφού οι ελεγχόμενες παραβάσεις Kαρτέλ (εναρμονισμένες πρακτικές) θα μπορούν να βαφτίζονται συντονισμένες η παράλληλες προκειμένου ,οι καρτελιστές να προστατεύονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καί να αθωώνονται.

Δέν εκπλήσει τό γεγονός ότι ,επελέγη η αυτεπάγγελτη έρευνα στην ακτοπλοία, προκειμένου να δημιουργηθεί μιά νέα νομολογία αθώωσης των Kαρτέλ.

Η υπόθεση της ακτοπλοίας έπασχε εξ αρχής από πλευράς στοιχειοθέτησης πιθανών παραβάσεων τού νόμου περί εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ) καί συνεπώς πιθανόν να εκτιμήθηκε ότι αποτελεί μία καλη ευκαιρία να περάσει η νέα νομολογία.

Δεύτερον:Γιά τίς εισηγήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού από το 2005 μέχρι σήμερα έχει τεθεί ζήτημα ακυρότητας, μετά τίς αλλεπάλληλες αποφάσεις τού Διοικητικού Εφετείου Αθηνών οι οποίες έκριναν άκυρες τίς τοποθετήσεις συγκεκριμένων στελεχών σέ αντίστοιχες θέσεις ευθύνης καί παράνομη την παρουσία της Σοφίας Καμπερίδου η οποία υπέγραφε όπως καί οι υπόλοιποι, πολλές από αυτές,.

Η ίδια η Αντιμονοπωλιακή Αρχή ενώ έχει προσφύγει στό ΣτΕ κατά των αποφάσεων αυτών καί θα έπρεπε να αναμένει την τελεσίδικη απόφαση, προχωρεί στήν εκδίκαση των υποθέσεων γιά τίς οποίες τίς εισηγήσεις έχουν διεξάγει τα παραπάνω στελέχη, μέ κινδυνο οι σχετικές αποφάσεις τελικά να ακυρωθούν.

Τρίτον:Μέσα σε αυτό τό νομικό πανδαιμόνιο το οποίο έχει δημιουργήσει μέσα στην ελληνική Αντιμονοπωλιακή Αρχή η προηγούμενη διοίκηση τού Σπύρου Ζησιμόπουλου και το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται με τις παραπάνω τακτικές της διορισμένης από την προηγούμενη κυβέρνηση, σημερινής ολομέλειας, στήν περίοδο πού έρχεται πρόκειται να εξεταστούν καί άλλες υποθέσεις πού εκκρεμούν.

Η αίτηση της IRONTENCO για την ανάκληση της αθωωτικής απόφασης κατά μέλους τού καταγγελμένου πρίν από 4 χρόνια καρτέλ τού χάλυβα, η οποία στηρίχτηκε σέ έρευνα και εισήγηση πού διεξήγαγε και υπέγραψε δύο φορές η παράνομη διευθύντρια Σοφία Καμπερίδου ,πρόκειται να εξεταστεί στίς αρχές Φεβρουαρίου.

Η εξέταση αυτή γίνεται ενώ αγνοείται η τύχη της αυτεπάγγελτης έρευνας πού διεξήχθη μετά από δύο καταγγελίες της IRONTENCO καί μετέπειτα υποβολή στοιχείων και από τό ΤΕΕ για ύπαρξη και λειτουργία καρτέλ χάλυβα στήν Ελλάδα όπως καί η τύχη των δύο εκείνων καταγγελιών.

Η καταγγελίες της εταιρείας αυτής για το καρτέλ τού χάλυβα, όπως καί η αυτεπάγγελτη έρευνα έγιναν πολύ πρίν από την έρευνα για την ακτοπλοία.

Καί όμως για εκείνες υπάρχει απόλυτη σιωπή.

Καί όλα αυτά ενώ η οικονομία καταρρέει σαν αποτέλεσμα της διαχείρησής της ακριβώς από τίς συμμορίες των καρτέλ των τραπεζιτών και των εμποροβιομηχάνων πού χαίρουν απόλυτης ασυλίας σε αυτή τη χώρα.

Μήπως επειδή επικεφαλής του καρτέλ τού χάλυβα είναι δύο από τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής οικονομικής ελίτ, οι κ.κ K.Αγγελόπουλος και Ν.Στασινόπουλος ;

Λέμε μήπως κύριε Κυριτσάκη.
STOPCARTEL

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ VODAFON ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ????

ΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ!!!!
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ!!!

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΑΛΗΤΙΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ?

ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ??? NAI NAI TA ΓΝΩΣΤΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ.

ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ
ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΥΣ.

ETHEROVAMON