9/1/20

Αρχίζει ο διάλογος με τον «δύσκολο» σύμμαχο

Στις 8 Ιούλιου 1997 , σχεδόν 18 μήνες μετά την «κρίση» των Ιμίων, και το ευχαριστούμε κύριε Κλίντον, άρχιζε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Εκεί, τότε, ο Αβρούρι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ υπέγραψαν το πρωτόκολλο της Μαδρίτης υπό την επίβλεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με σκοπό «την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες».
 Η συμφωνία έμεινε στην ιστορία ως «Συμφωνία της Μαδρίτης». 

Το 1974 , στις 26 Ιουνίου . λίγο πριν τον Αττίλα, συζήτησαν για την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο υπάλληλος της Cia Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. 

Στη Μαδρίτη ο Αβρούρι υποσχέθηκε να σέβεται τα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.

Στις 9 Ιανουαρίου 1998, ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, εξήγησε το πρωτόκολλο της Μαδρίτης που υπέγραψαν ο Αβρούρι με τον Ντεμιρέλ και είπε ότι οι τουρκικές πτήσεις στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 ν.μ. δεν αποτελούν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου διότι οι ΗΠΑ, που συνέταξαν το πρωτόκολλο αναγνωρίζουν ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, μόνο τα 6 ναυτικά μίλια.

 Επειδή ο Αβρούρι και ο Ντεμιρέλ δεσμεύτηκαν για συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, ξεκίνησε ο διάλογος περί «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». 
Μια ημέρα μετά τα εγκώμια Πενς και Πομπέο για τον «στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ», ξεκινά ελληνοτουρκικός διάλογος και μεταβαίνει στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών. Οι συνομιλίες θα «εστιασθούν» σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. 
Και στο βάθος είναι η Χάγη, την οποία επιδιώκει ο Ταγίπ και ο αμερικανικός παράγων. «Η ελληνική πλευρά μάς κατηγορεί ότι παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Ελλάδα να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο επιθυμεί»,  τόνισε, ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

22 Δεκεμβρίου 1940: Η δεύτερη απελευθέρωση της Χειμάρρας που παραμένει υπόδουλη

Τις πρωινές ώρες, της Κυριακής 22ας Δεκεμβρίου,την 56η ημερα  του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, τα πρώτα τμήματα του 6ου Συντάγματος Πεζικού ,(της...