2/4/23

. 2 Απριλίου 1999. Ημερολόγιο του Πολέμου στην Γιουγκοσλαβία

 1999. Κατά την 10η ημέρα της επιδρομής του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στις 01:30  με 3 πυραύλους χτύπησαν το χωριό Νόγκαβατς, στο δήμο του Οράχοβατς  στο Κόσσοβο και το Μετόχι . 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά.

 Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Κουρσούμλια σκοτώθηκαν 13 άμαχοι υπέστησαν ζημιές περίπου 500 σπίτια , καθώς και το μοναστήρια της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου από το 12ο αιώνα.



 

Πύραυλοι "Κρουζ" χτύπησαν το Υπουργείο Εσωτερικών, (MUP) στο Βελιγράδι, στην Λεωφόρο Κνιαζ Μίλος . Βόμβες έπεσαν κοντά στο Μαιευτήριο του Βελιγραδίου και το Ψυχιατρείο «Λάζα Λαζάρεβιτς».

 Ο Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι απορρίφθηκε το αίτημα του Βατικανού και της Παγκόσμιας Ένωσης Εκκλησιών για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του Πάσχα Καθολικών. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Βρετανός υπουργός Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα «εντείνει την εκστρατεία από αέρος», αλλά δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις.

 Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μαιντάνι κάλεσε το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Αλβανίας.

 Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δέχτηκε την αντιπροσωπεία της Ρωσικής Κρατικής Δούμας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Μπαμπόυριν. 

Ο υπουργός Άμυνας Παύλε Μπουλάτοβιτς ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. 

Τμήματα του F-117 που κατατρίφθηκε παραδόθηκαν στη Ρωσία. 

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ανατόλι Κβάσνιν είπε ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία «είναι δυνατή, αλλά αυτό εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις».

 Το Ρωσικό σκάφος επικοινωνιών «Λίμαν» απέπλευσε από το λιμάνι της Σεβαστούπολης με κατεύθυνση την Αδριατική Θάλασσα.

 Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι τουλάχιστον 230.000 Αλβανοί έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η Αλβανία έκανε έκκληση για βοήθεια προς τους πρόσφυγες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...