7/4/23

7 Απριλίου 1825. Η Νίλα των αγγλοφρόνων δανειοληπτών και των μισθοφόρων τους στο Κρεμμύδι, από το Ιμπραήμ. Πολέμησαν τρέχοντας για να σώσουν το τομάρι τους, οι ρουφιανοπατριώτες.




«Τρείς έφερε μοχθούσα Γίγαντας της Γης η σφαίρα», όπως έγραψε ο τροβαδούρος της Στοάς και δολοφόνος του Καποδίστρια, Σούτζος. «Και οι τρείς κηρύττουσι μητέρα το Ψωροραγιαδιστάν». 

Ο Υδραίος λοστρόμος Κυριάκος Σκούρτης που ήταν ο στρατηγός της Μάχης του Κρεμμυδίου. Ο στρατάρχης της μάχης της Φλώρινας , σύντροφος Βλαντάς και ο Μπακόπουλος του Παπάγου, που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη και τα οχυρά στους Γερμανούς. 

Το Πάσχα είχε πέσει νωρίς το 1825. Στις 29 Μαρτίου.

Και , αφού, χώνεψαν το Αρνί. οι μισθοφόροι των «δανειοληπτών», ξεκίνησαν να τα βάλουν με τον Ιμπραήμ.
 Αρχηγός της εκστρατείας ήταν ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Γεώργιος Κουντουριώτης, που όμως τον ζάλιζε το άλογο και τα παράτησε.
 Αρχιστράτηγο των χερσαίων δυνάμεων, διόρισε τον δικό του, Υδραίο λοστρόμο Κυριάκο Σκούρτη, που έδινε διαταγές "ναυτικές". Όρτσα, μάινα κλπ. 
Ο Σκούρτης ήταν λοστρόμος . Πριν την επανάσταση είχε υπηρετήσει στο οθωμανικό ναυτικό. 
Το Μάιο του 1824, ήταν ο «κομισάριος» των Υδραίων στο μισθοφορικό Σώμα του Βούλγαρου Κρίστε που νίκησε τις δυνάμεις των Νικηταρά, Πλαπούτα, Τσώκρη και Πάνου Κολοκοτρώνη στις μάχες της Δαλαμανάρας και των Μύλων. 
Μετά, ως έμπιστος μετέφερε τους αιχμάλωτους στην Ύδρα. 
 Το μισθοφορικό Σώμα των δανειοληπτών ήταν περίπου 3500. Ρουμελιώτες, Σουλιώτες, Μακεδόνες, και Βούλαγροι, με οπλαρχηγούς τον Κίτσο Τζαβέλα, τον Κώστα Μπότσαρη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Τάσο Καρατάσο και τον Βούλγαρο Χατζηχρήστο. Πολιτικός Σύμβουλος ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. 
 
Ο Σκούρτης και ο Μαυροκορδάτος διάλεξαν την περιοχή του χωριού Κρεμμύδια, μεταξύ Μεθώνης και Ναυαρίνου (Πύλου), και την τοποθεσία  "Γλυκοριζάκι" για να φτειάξουν ταμπούρια  και να περιμένουν τον Ιμπραήμ. 
Ο Ιμπραήμ είχε 3000 πεζούς, 400 Ιππείς και 4 Κανόνια. 
Στο Κέντρο της παράταξης ήταν ο Καπετάν Σκούρτης. 
Ο πρώτος που το έβαλε στα πόδια .
Στη μάχη του Κρεμμυδίου ο αιγυπτιακός στρατός πέτυχε αποφασιστική νίκη . 

Τα ανεμομαζώματα των Κουντουριώτηδων διαλύθηκαν. 
600 μισθοφόροι άφησαν τα κοκαλάκια τους στο Κρεμμύδι. 
Οι μισθοφόροι απέδωσαν την ήττα και την διάλυση στην κακή τύχη. Ο Καραϊσκάκης, που συμμετείχε στην εκστρατεία διαολόστειλε τον Σκούρτη, πήρε τους δικούς του και γύρισε στη Στερεά. 
 Όλοι οι Ρουφιάνοι , «Ιστορικοί» προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στην «διχόνοια», στην «φαγομάρα», και όχι εκεί που πρέπει. 
Στους δειλούς αργυρώνητους δανειολήπτες στα «νόθα και Ασιανά σπέρματα», που αποτελούσν την Φάρα την υπαλλήλων της Εταιρείας της Ανατολής και της Αγγλικής πολιτικής.
Το νόθο και Ασιανο σπέρμα, ο Αλέξανδρος Μαυρκορδάτος, ήταν παρών σε τρείς καταστροφικές μάχες από όπου διέφυγε τρέχοντας . Στην καταστροφή του Πέτα. Στην καταστροφή στο Κρεμμύδι και στην καταστροφή στην Σφακτηρία.
Το ηρώο για τους.... πεσόντες που δεν το εβαλαν στα πόδια

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Βορίδης έχει πάρει εργολαβία να φουσκώσει το ποσοστό του «αδελφού» του Κασιδιάρη. Τον προορίζουν για πρωθυπουργό μετά την ήττα στο Αιγαίο, όταν όλοι οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί θα έχουν καεί…