5/3/24

Οι τουρκικές εξαγωγές εσπεριδοειδών το 2023 ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗ 05.03.2024 .Το 2023, η Τουρκία εξήγαγε εσπεριδοειδή αξίας 1,112 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά εξήχθησαν 1.950.000 τόνοι .23% περισσότεροι από το προηγούμενο έτος.
 Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα έσοδα από εξαγωγές του τομέα υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
 Η Τουρκία ικανοποιεί την κατανάλωση πολιτών δεκάδων χωρών σε όλο τον κόσμο με εσπεριδοειδή, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας, Hayrettin Uchak. Τα εσπεριδοειδή αντιπροσωπεύουν το 32% των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας το 2023, συνολικού ύψους 3.491.000 δολαρίων.
 Το πρωτάθλημα στις εξαγωγές εσπεριδοειδών είναι στα μανταρίνια, τα οποία με έσοδα 577 εκατομμύρια. . Οι εξαγωγές λεμονιού αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εισέπραξαν έσοδα 355 εκατομμυρίων ευρώ. 
 Μετά από αυτά στον κατάλογο εξαγωγών είναι πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ.
 Στην κορυφή της λίστας των τριών κορυφαίων χωρών στις τουρκικές εξαγωγές είναι η Ρωσία, το Ιράκ και η Ουκρανία. Η υψηλότερη αύξηση επιτεύχθηκε στις εξαγωγές προς το Ιράκ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 165% στα 181,5 εκατομμύρια δολάρια, από 68 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Εσπεριδοειδή αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ εξήχθησαν στη Βουλγαρία το 2023. 
Η χώρα κατέχει την έβδομη θέση στον κατάλογο εξαγωγών μετά την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σερβία και μπροστά από τη Σαουδική Αραβία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία. Σε 20 επαρχίες της Τουρκίας καλλιεργούνται εσπεριδοειδή για εξαγωγή. 
Η Σμύρνη, η Μούγλα, η Μανίσα, το Αϊδίνιο και το Ντενιζλί είναι οι χώρες από τις οποίες εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στο εξωτερικό. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στην Κρήτη όλα τα εσπεριδοειδή είναι στα δέντρα επειδή και καλά κοστίζουν τα εργατικά, μάλλον ούτε ως οινόπνευμα ή βιοκαύσιμο δεν είναι κερδοφόρο, μόνη λύση οι μισθοί Μπαγκλαντές για Έλληνες και 50 ευρώ το 5ωρο για Πακιστανούς με 15 ευρώ επιπλέον την κάθε ώρα, αυτά έχω ακούσει για Κρήτη

Ανώνυμος είπε...

Δεν αφήνεις βρε Χαταρα να τα πάρει όλα ο Ταγίπ; Αφού οι ραγιάδες ενδιαφέρονται μόνο για χαβαλε και διορισμό στο δημόσιο. Κάτω στην Κρήτη κάθε γωνιά και δημόσιος υπάλληλος. Κάθε σοκάκι και υπάλληλος τραπέζης. Όλοι μπήκαν με μέσον το πασοκ την δεκαετία του '80. Δεν φοβάται τίποτα, δεν ελπίζει τίποτα, είναι κομματοσκυλο (ο ραγιάς). Δεν ελπίζει τίποτα,δεν φοβάται τίποτα είναι μασόνος (ο Καζαντζάκης). Δεν φοβάται τίποτα, τους έχει όλους γραμμένους, είναι λαιον (η Φλέσσα, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ που ευχόταν χρόνια πολλά στον Βοθρολυμαιο).