8/4/14

Ουκρανία: Λύση με διάλογο ή με τα όπλα

Ανακλήθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ

Η Ρωσία καλεί την το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές προετοιμασίες για να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο και επιμένει σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην Ουκρανική κρίση. 

  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στην Μόσχα, μετά από συνάντηση του με τον υπουργό εξωτερικών της Αγκόλας, ότι στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές χώρες , οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας , και τόνισε ότι σε αυτές τις συνομιλίες θα πρέπει να εκπροσωπούνται και οι Νότιες και Ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας.

«Η δυσαρέσκεια στη νότια και την ανατολική της Ουκρανία δεν μπορεί να αγνοηθεί και κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις όποια μορφή και εάν έχουν» τόνισε.

Μετά το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ, και το Ντόνετσκ, χθες το βράδυ οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Νικολάγιεφ . Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία μπροστά στην έδρα της Περιφέρειας. Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και 11 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ συνελήφθησαν 20 διαδηλωτές.

Στο Ντόνετσκ το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την μεσολάβηση του Ολιγαρχικού Ρινάτ Αχμέτωβ ,που είναι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης και ο εργοδότης της περιοχής, ανακάλεσε την απόφαση για την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και μετέθεσε το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου για το μέλλον «εφ όσον δημιουργηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις». 

  Ο δοτός υπουργός εσωτερικών Αβάκοβ μετά την εκκαθάριση του Χάρκοβου από τη μονάδα «Jaguar» σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι θα απολυθεί περίπου το 30% τον ανδρών της τοπικής αστυνομίας γιατί πήραν το μέρος των διαδηλωτών και «σαμποτάρισαν» τις ενέργειες που διέταξε. Κατά τις συγκρούσεις συνελήφθησαν 70 άτομα, που κρατούνται στις φυλακές του Κιέβου και της Πολτάβα.
Η μονάδα «Jaguar» μετακινήθηκε στην περιφέρεια της Βίνιτσα στη Νοτιοδυτική Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: