11/4/14

Τετραμερής ενόψει για την Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες θέλουν να στείλουν EULEX και στο Κίεβο


Ενώ από το ΝΑΤΟ ουρλιάζουν βοήθεια «έρχονται οι Ρώσοι», και οι ρουφιάνοι του «Μαιντάν» σκάβουν χαρακώματα στην Οδησσό για να αντιμετωπίσουν την «επικείμενη απόβαση των Ρώσων», η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε τετραμερή συνάντηση για την Ουκρανική κρίση, η οποία πιθανότατα θα γίνει την μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου.

«Η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει το μήλο της έριδος , αλλά ένας κρίκος στην αλυσίδα της νέας αρχιτεκτονικής της ασφάλειας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σερκέι Λαβρώφ ανακοινώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για μια τετραμερή συνάντηση για την Ουκρανία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ της ΕΕ και των προσωρινών αρχών του Κιέβου.
«Η αποκλιμάκωση της τρέχουσας ουκρανικής κρίσης , είναι πολύ πιθανή. Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες αλλαγές στις θέσεις της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος του φυσικού αερίου που έθεσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με επιστολή του προς τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών», δήλωσε σήμερα ο Σερκέι Λαβρώφ και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για να επιβληθεί η νομιμοποιήση της προσωρινής κυβέρνηση του « Μαϊντάν », και να δοθεί προτεραιότητα στην συζήτηση για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην οποία πρέπει να μετάσχουν όλες οι περιφέρειες και η οποία θα καθορίσει το καθεστώς όλων των παραγόντων της Ουκρανίας.
  «Η Ρωσία θα προστατεύσει τους θεμελιώδεις κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου , συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού στο δικαίωμα των λαών για ίσα δικαιώματα και στο δικαίωμα να αποφασίζουν το μέλλον τους , χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις» είπε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία που είναι η μητρική γλώσσα για πολλούς, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο .
Ο κ. Λαβρόφ είπε ακόμα ότι αντι-ρωσική πολιτική που ακολουθείται από έναν αριθμό χωρών είναι « μια νέα έκδοση» της γραμμής περιορισμό της Ρωσίας. «Σε απάντηση των προσπαθειών μας για την τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και τη δημιουργία ενός καθολικού συστήματος ασφαλείας , έχουμε την πολιτική της διάδοσης « γεωπολιτικής επιρροής στην Ανατολή , η οποία έχει γίνει , στην ουσία ,μια νέα έκδοση» της γραμμής περιορισμού τη Ρωσίας» , δήλωσε .

Παράλληλα στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό του και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί μεν για την αύξηση του χρέους φυσικού αερίου της Ουκρανίας , αλλά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην υποστήριξη της Ουκρανίας μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση », υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών η Μόσχα παρείχε στην Ουκρανία επιχορηγήσεις 35.400.000.000 δολάριων και τονίζοντας την ανάγκη για «ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην ηγεσία της χώρας .

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, η Βρετανία, η Σουηδία και η Πολωνία, με κοινή τους πρόταση προς την ΕΕ ζητούν την αποστολή ομάδας ευρωπαίων συμβούλων για την αστυνομία και την δικαιοσύνη , σαν την αποστολή EULEX που λειτουργεί στο Κόσσοβο, για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην χώρα.

Πρόκειται δηλαδή για προσπάθεια να γίνει η Ουκρανία, προτεκτοράτο της ΕΕ και όχι προτεκτοράτο του ΟΗΕ με την αποστολή κυανοκράνων όπως ζητούν οι εξεγερμένοι στιες ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...