8/4/14

Η μεταρρύθμιση του ΔΝΤ καίει τον Ομπάμα

Έρχεται και το υπερ-συνάλαγμα των BRICS 

Οι Υπουργοί Οικονομικών της G20 στην διήμερη σύνοδο που αρχίζει αύριο Ουάσιγκτον θα συζητήσουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συστήματος των ποσοστώσεων του ΔΝΤ που έχει αποφασιστεί μεν από το 2010 αλλά την εφαρμογή του την καθυστερούν οι ΗΠΑ.
Οι Ρώσοι και η ομάδα των αναπτυσσόμενων BRICS λένε ήδη στους δημοσιογράφους ότι η διευθέτηση του ζητήματος της μεταρρύθμισης του ΔΝΤ δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω και τονίζουν: «Πολλές χώρες είναι απίθανο να συμφωνήσουν για μια ακόμη φορά με την πρόταση να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δώσουμε στους Αμερικανούς εταίρους την ευκαιρία να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις στο δικό τους επίπεδο. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα έχει ευκαιρία να θέσει αυτό το θέμα στο Κογκρέσο πριν από το Νοέμβριο».

Το σχέδιο μεταρρύθμισης του ΔΝΤ είχε εγκριθεί το 2010, κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στη Σεούλ , και στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου των αναδυόμενων αγορών στη διαχείριση του οργανισμού και ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του 2010 , η Ρωσία , η Βραζιλία , η Ινδία και η Κίνα θα πρέπει να ενταχθούν στην ομάδα των 10 μεγαλύτερων μετόχων του Ταμείου .

Η ημερήσια διάταξη της G20 δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της Ουκρανίας αλλά το θέμα θα τεθεί από την άποψη των κινδύνων που δημιουργεί η κρίση στην ουκρανική οικονομία για το περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο είχε συζητηθεί σε γενικές γραμμές, και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Σε ξεχωριστή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας BRICS αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της δημιουργίας μιας τράπεζας των BRICS και της δημιουργίας Καλαθιού των περιφερειακών νομισμάτων, για να αντισταθμίσουν την αστάθεια του ευρώ και του δολαρίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=JP7UzgLfFgk