27/4/14

27 Απριλίου 1941. Οι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα

.

O Κώστας Σταυρόπουλος είχε την ευκαιρία να φωνάξει, Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων από το στούντιο το Ζαππείου και να προειδοποιήσει τους ακροατές του. «Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων». Τώρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Οι τηλε-πελάτες έπρεπε να ξέρουν από το 1941 ότι τα ΜΜΑ (μέσα μαζικής αποβλάκωσης) της Κατοχής του ΔΝΤ μεταδίδουν ψέματα.

Ο Κώστας Σταυρόπουλος, εγγονός του εθνικού ευεργέτη Πανταζή Βασσάνη, ήταν ο πρώτος αρχιεκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών,που δημιούργησε παράδοση και «σχολή» εκφωνητών. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και πέθανε στην Αθήνα το 1974. Προσελήφθη το 1939 με πανελλήνιο διαγωνισμό για την κάλυψη μιας θέσης εκφωνητή. Από τους 180 υποψήφιους, πέτυχε πρώτος. Ο Σταυρόπουλος μετέδωσε το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 κι αυτός μετέδιδε που κάθε βράδυ στις 23:20 το λακωνικό ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου. Όταν τα εχθρικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, ο Σταυρόπουλος μπροστά στο μικρόφωνο, με φωνή που έπαλλε από συγκίνηση, εκφωνούσε από στήθους: «Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων».
Το απόσπασμα αυτής της συγκλονιστικής μετάδοσης κι άλλα πολεμικά ανακοινωθέντα, των οποίων οι μαγνητοταινίες χάθηκαν στην Κατοχή, ηχογραφήθηκαν ξανά μετά τον πόλεμο από τον ίδιο τον Σταυρόπουλο για το ηχητικό ντοκουμέντο «Ο Μεγάλος Πόλεμος» που βγήκε σε βινίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: