16/9/15

Εδώ είναι Βαλκάνια

O κ. Βούτσιτς και είδε και φωτογραφήθηκε με τον Μπάιντεν 

  Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στους σέρβους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι ο Μπάιντεν του είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πλήρης μόνο μετά την ένταξη της Σερβίας», και πρόσθεσε ότι , «μίλησαν για όλα τα βασικά ζητήματα» και ότι «οι συνομιλίες ήσαν πολύ επιτυχημένες». Για το ρωσικό φυσικό αέριο, είπε ότι, «η Σερβία θέλει να αποφύγει κάθε είδους ενεργειακή εξάρτηση», είπε ότι η Σερβία θα έχει
« φθηνότερο φυσικό αέριο», (αμερικανικών συμφερόντων), και ότι, «επανέλαβε τις θέσεις για την ενεργειακή κατάσταση, που ανέπτυξε κατά την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Ιούνιο», και, «επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Σερβία έχει συνομιλίες με την ΕΕ για την κατασκευή διασυνδέσεων των αγωγών με τη Βουλγαρία».
Ο κ. Βούτσιτς που ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσει τα θέματα Ενέργειας ο αρμόδιος υπουργός Αλεξάνταρ Άντιτς είπε ότι ο Μπάιντεν επαίνεσε τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στη Σερβία, και πρόσέθεσε:«Ξέρουν τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουμε και γνωρίζουν πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται».
Για την κρίση με τους πρόσφυγες ο κ. Βούτσιτς είπε ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον πανικό, που εκδηλώνεται σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε τμήμα του σερβικού κοινού, διότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί σε μια ατμόσφαιρα πραγματικής αλληλεγγύης». (Προφανώς αυτό ήταν το αμερικανικό μήνυμα).
Ο κ. Βούτσιτς επισκέφθηκε επίσης χθες την Παγκόσμια Τράπεζα. Σήμερα θα γίνει δεκτός από τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών κ. Κέρι.

Στο Βελιγράδι, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάνταρ Βούλιν, πιστός στην «ατμόσφαιρα πραγματικής αλληλεγγύης» που υπέδειξε η Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι, «θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη Σερβία και να εγκατασταθούν στα κέντρα υποδοχής στους μετανάστες που δεν καταφέρνουν να διασχίσουν τα ουγγρικά σύνορα και παραμένουν στην «ουδέτερη ζώνη», αλλά δεν θα γίνει αποδεκτή από τη Σερβία, η επαναπροώθηση όσων έχουν περάσουν στην Ουγγαρία».
Στο ίδιο πνεύμα «πραγματικής αλληλεγγύης» η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέστειλε χθες επιστολή στη Γενικό Διευθυντή της UNESCO κ. Ιρίνα Μπόκοβα, στην οποία τονίζει ότι η αποδοχή της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για να ενταχθεί στον οργανισμό θα έθετε σε κίνδυνο τη χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στο Κόσσοβο και το Μετόχι αλλά και τα θρησκευτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σέρβων.

Κάθαρση στην αλβανική Δικαιοσύνη

Η αλβανική υπηρεσία κατά της διαφθοράς (HIDAA), που συγκροτήθηκε το 2003 για να ελέγξει τον πλούτο των δημοσίων λειτουργών ανακοίνωσε, (15 Σεπτεμβρίου), ότι ανέθεσε σε εισαγγελέα την διερεύνηση του επικεφαλής του Εφετείου των Τιράνων κ. Αλαουντίν Μαλάι διότι δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει ικανοποιητικά την προέλευση της περιουσίας ύψους 1,7 εκ. ευρώ που έχει δημιουργήσει δίκτυο κατασκευαστικών εταιρειών για τη νομιμοποίηση των παράνομων προσόδων του.
Στην πρώτη δήλωση που υπέβαλε στην υπηρεσία ο δικαστής Μαλάι το 2003, ανέφερε ως συνολική αξία της περιουσίας του 60.000 ευρώ, αλλά στη δήλωση του 2014, ανέφερε ότι ηυ αξία της περιουσίας του ανήλθε σε 1.700.000, ευρώ. Το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία θεωρείται από ευρωπαίους και αμερικανούς ως άκρως διεφθαρμένο. Το κοινοβούλιο της Αλβανίας μελετά τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης ως μέρος των υποχρεώσεων για την ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, η αντιπολίτευση καταγγέλλει διαδικασία είναι αργή λόγω διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ενώ η αντιπολίτευση ότι ο κυβερνών συνασπισμός μέσω της «μεταρρύθμισης», προσπαθεί να ποδηγετήσει το δικαστικό σύστημα.

Αυτονομία θέλουν οι Ούγγροι

Στο Βουκουρέστι ιδρύθηκε χθες από τους Ούγγρους της Ρουμανίας μια Επιτροπή , που θα διεκδικήσει την νομική κατοχύρωση της αυτονομίας της ουγγρικής μειονότητας, σε εδάφη τα οποία κατοικούνται αποκλειστικά από Ούγγρους. Η ουγγρική μειονότητα που είναι περίπου δύο εκατομμύρια, εκπροσωπείται στο ρουμανικό κοινοβούλιο. Μια μέρα πριν,τη Δευτέρα απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών, ο ιδρυτής του Κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας, Κορνέλιου Βαντίμ Τουντόρ.
Δικαστήριο του Βουκουρεστίου αποφάσισε ότι παράταση της προφυλάκισης του δήμαρχου της πρωτεύουσας Σορίν Οπρέσκου, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 25.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία. Σύμφωνα με τον Ρουμανικό Τύπο, το 18% των νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 18 ετών εγκαταλείπουν το σχολείο.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία έχει εξοφλήσει τα χρέη της προς το ΔΝΤ αλλά μπορεί να ζητήσει νέο δάνειο στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Υλοποιείται η μεταβατική συμφωνία των κομμάτων της BJRM

Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση κ. Χαν αναμένεται να επισκεφθεί την πΓΔΜ την Παρασκευή, «για συνεχίσει τη διαδικασία ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου», που συμβάλει στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της πΓΔΜ με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ξεκίνησε χθες τη συζήτηση του σχεδίου-νόμου που κατατέθηκε από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων των τεσσάρων κομμάτων , Ίλια Ντομόφσκι (VMRO – DPMNE),Ταλάτ Τζαφέρι (DUI)., Γκόραν Σουγκαρέφσκι (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) Sugarevski και Ιμέρ Αλίου (DPA), με το οποίο δημιουργείται ένα νέο γραφείο της Εισαγγελίας, που θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση των κατηγοριών που προέκυψαν για παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπόθεση.
Σύμφωνα με το νόμο, το Συμβούλιο της Εισαγγελίας θα εκλέξει τον "ειδικό" Εισαγγελέα με θητεία 4 ετών και με δυνατότητα επανεκλογής. Η υποψήφια που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων το βράδυ της Δευτέρας είναι η κυρία Κατίτσα Γένεβα που σήμερα υπηρετεί ως εισαγγελέας στη Γευγελή.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, με ανακοίνωσή της συνεχάρη τα κόμματα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον διορισμό της Κατίτσα Γιάνεβα. «Ο διορισμός αυτός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση της υπευθυνότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους εταίρους μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή βοήθειας στην πΓΔΜ, να εφαρμόσει τη συμφωνία του Πάρζινο και να προχωρήσει στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ως μια ζωντανή, ευημερούσα και πολυεθνική δημοκρατία», σημειώνει η αμερικανική πρεσβεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης χαιρέτισε τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι θεωρείται ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτικής συμφωνίας που διευκολύνει το έργο του Επιτρόπου της Διεύρυνσης Γιόχανες Χαν.
Τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή της «συμφωνίας Χαν» περιλαμβάνουν το διορισμό των νέων υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας, (που θα προέρχονται από τη SDSM), μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. 100 ημέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που έχουν προκηρυχθεί για τις 24 Απριλίου το 2016, το VMRO-DPMNE θα προτείνει ένα υπηρεσιακό Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: