15/9/15

Εδώ είναι Βαλκάνια

Τριήμερη επίσκεψη Βούτσιτς στις ΗΠΑ

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρχίζει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό εξωτερικών Τζον Κέρι. Τα βασικά θέματα της επίσκεψης είναι το Κοσσυφοπέδιο, οι «ειδικές»σχέσεις του Βελιγραδίου με τη Ρωσία, η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, και η αμερικανική στήριξη στη Σερβική Οικονομία. Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα. Joksimovic πρόσθεσε. Ο κ. Βούτσιτς κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ θα συναντηθεί, επίσης με τη διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.Κιμ. «Κυβερνητικές πηγές» εξέφρασαν την αισοδοξία τους στον σημερινό σερβικό Τύπο ότι η επίσκεψη του κ. Βούτσιτς στην Ουάσιγκτον, «θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ και στην πρόοδο του διάλογου με την Πρίστινα. Η αμερικανική πλευρά θέλει επίσης να ενημερωθεί για την εκτέλεση των τριών Αμερικανο-Αλβανών αδελφών Ίλι, Μεχμέτ και Αγκρόν Μπιτίκι σκοτώθηκαν πριν από 16 χρόνια στο Πέτροβο Σέλο. Ενόψει της επίσκεψης, στις 9 Σεπτεμβρίου, δικαστήριο του Βελιγραδίου επέβαλε σε εννέα άτομα στις 9 Σεπτεμβρίου που κατηγορούνταν ότι πυρπόλησαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια ταραχών που προκλήθηκαν από τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, ποινές που κυμαίνονται από πέντε έως δέκα μήνες αλλά με αναστολή,

Ρεπούμπλικα Σέρπσκα-Σύνταξη για τους παλιούς του Κάρατζιτς 

  Ο πρόεδρος της RS, και ηγέτης των ανεξαρτήτων σοσιαλδημοκρατών ,(SNSD) με μια κίνηση προσεταιρισμού της παλιάς φρουράς του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσε (14 Σεπτεμβρίου) ότι θα υποβάλει νόμο για την χορήγηση τιμητικής σύνταξης 600 ευρώ τον μήνα σε όλους τους βουλευτές της πρώτης εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας που εξελέγησαν το 1991, ως αναγνώριση της ιστορικής συμβολής τους στην δημιουργία της Σερβικής Δημοκρατίας . Εάν Εθνοσυνέλευση υιοθετήσει αυτόν τον νόμο, το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι ετησίως 1 εκατομμύριο ευρώ. Αμέσως τάχθηκε κατά της πρωτοβουλίας η σημερινή ηγεσία του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος SDS,
(κ. Μλάντεν Μπόσιτς) , που έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με την παλιά «Εθνικιστική» Φρουρά . Ο κ. Μπόσιτς μάλιστα είπε ότι ο κ. Ντόντικ «καθοδηγείται από τους προσωπικούς στόχους και θέλει να διευρύνει τη σύγκρουση εντός του SDS.
Υπό την πίεση των εξελίξεων η βουλευτής του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, Αλεξάνδρα Παντούρεβιτς, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της «δεν θα επιτρέψει να σχηματιστεί σε οποιοδήποτε κρατικό επίπεδο νέο δικαστικό όργανο», απορρίπτοντας τη δικαστική μεταρρύθμιση της διεθνούς κοινότητας, που παραβιάζει τη συνθήκη του Ντέιτον, και την οποία το SDS είχε υποστηρίξει στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Η εφημερίδα Nezavisne Νovine αποκάλυψε ότι το ομοσπονδιακό Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, έχει προσλάβει περισσότερους από 50 συμβούλους, (ξένους και ντόπιους) που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περισσότερο από τους υπουργούς.

Μαυροβούνιο-Στήριξη υπό όρους από τον Μπάιντεν στον Μίλο

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο του είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ένταξη του Μαυροβούνιου στο ΝΑΤΟ , «υπό την προϋπόθεση ότι το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ότι θα ενισχυθεί η λαϊκή υποστήριξη για την ένταξη» . Σε δημοσκόπηση της εταιρίας «Damar» την προηγούμενη εβδομάδα στο ερώτημα «θα ψηφίζατε σε ένα δημοψήφισμα υπερ της ένταξης στο ΝΑΤΟ αν αυτό ήταν προϋπόθεση για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» το 46,2% απάντησε θετικά, το 37,2% αρνητικά και το 16, 6% απάντησε, «μη μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου». Σε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση, (και πιο επιστημονική), οι υποστηρικτές της ένταξης στο ΝΑΤΟ ήταν 36,3 %, οι πολέμιοι 37,3% και το 26,1% είπε δεν ξέρω δεν απαντώ.
Ο κ. Μπάιντεν επαίνεσε τον Τζουκάνοβιτς για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων για το κράτος-δικαίου και τον προέτρεψε να συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: