1/7/17

Το Κόκκινο Νταχάου στον Φενεό και οι σφαγές του ΚΚΕ

Του Σπύρου Χατζάρα

Φέτος το ετήσιο μνημόσυνο των 3000 και πλέον θυμάτων των Κομμουνιστών Κόκκινο Νταχάου του Φενεού θα τελεσθεί στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου τη Κυριακή 16 Ιουλίου, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας.
 Όταν μιλάμε για την ανθρωποσφαγή που έγινε στον  Φενεό, 
δεν αναφερόμαστε  μόνο στις εκτελέσεις των κατοίκων της περιοχής που έγιναν  από τις  12 μέχρι τις 18 Ιουλίου 1944 στο βάραθρο στη θέση Κοκοβούνι,
6 χιλιόμετρα από τη μονή του Αγίου Γεωργίου, και στις εκτελέσεις γύρω από τη Μονή.

Οι κομμουνιστές «αντάρτες»   φάνηκαν στο χωριό Φονιάς, (σημερινό Πανόραμα), τον Ιούνιο του 1943 και τότε έγιναν οι  δύο πρώτες εκτελέσεις, «αντιδραστικών» από το Μάτι,(Γκιόζα), στην θέση Τουρκόβρυση.  

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου καταλήφθηκε έκτοτε  από το ΚΚΕ  και είχε μετατραπεί σε Κόκκινο Νταχάου,  που αποτελούσε τον τελικό σταθμό εκείνων που είχαν χαρακτηρισθεί από τις τοπικές οργανώσεις   ως «αντιδραστικοί» και «ανεπιθύμητοι», που σήμαινε ότι έπρεπε να βγουν από τη μέση. Από τον Ιούνιο του 1943   μέχρι τις 19 Ιουνίου 1944,  που έκλεισε το Κόκκινο Νταχάου,   πέρασαν από το Μοναστήρι 3167 κρατούμενοι από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου.  

Ο συνήθης αριθμός των κρατουμένων παρέμενε σταθερός, γύρω στα 400 άτομα. Από αυτούς, ελάχιστοι διέφυγαν το θάνατο όπως ο Βασίλης Δωρής που τους ξέφυγε πάνω από την Τρύπα.

 Επομένως οι σφαγμένοι στον Φενεό ήταν τουλάχιστον 3150.

Αρχικά οι εκτελέσεις  γινόντουσαν  στην χαράδρα του μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου, στο Διάσελο της Ζαρούχλας, στη Μακριά Λάκα της Ζήρειας, και σε  περιοχές γύρω από τα χωριά Καλύβια και Γκούρα.

Το βάραθρο στη θέση Κοκοβούνι το χρησιμοποίησαν οι κομμουνιστές  τις τελευταίες εβδομάδες και από εκεί, κλιμάκιο ιατροδικαστών από τους  Λουκόπουλο, Φατούρο, Κωνσταντέλο,  ανέσυραν από τις 4 Ιουνίου έως τις 15 Ιουνίου 1945 258 πτώματα από τα οποία αναγνωρίστηκαν μόνο 58.

Οι ιατροδικαστές σταμάτησαν διότι ο Μάρτυρας Νικήτας Σαμαρτζής είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 1945 για 260 εκτελέσεις. Προηγουμένως είχαν ανασυρθεί πτώματα από τον Αγγλικό στρατό, χωρίς να υπάρχει στα ελληνικά αρχεία το πρακτικό.  Το 1991 μετά από παράκληση συγγενών των θυμάτων πού  δεν ανασύρθηκαν , οι σπηλαιολόγοι Παυλίδης και Λελούδας, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, ανέσυραν τους σκελετούς 150 ακόμη περίπου νεκρών.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, έγιναν εκτελέσεις γύρω από το Μοναστήρι όπου βρέθηκαν ο ιατρός Γεωργουλόπουλος και τα εξαδέλφια του αλλά και οι καλόγεροι της Μονής. Είναι λάθος να μιλάμε μόνο για τους εκτελεσμένους στην καταβόθρα και είναι μέγα λάθος να αποδίδουμε τις εκτελέσεις στο ΕΑΜ.
Οι Εκτελέσεις έγιναν με απόφαση του ΚΚΕ και από Κομμουνιστές.
Η επίρριψη της ευθύνης στο ΕΑΜ  ήταν πολιτική του ΚΚΕ.  

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και ακομα να παρουμε εκδικιση και να κανουμε αντιποινα στους εαμοβουλγαρους!
οχι μονο αυτο αλλα τους δωσαμε και την απολυτη εξουσια απο το 74!

φυσικα δεν πηραμε το αιμα μας πισω οτε απο οσμανλιδες τουρκαλμπαν και μπουλγκαρ-ταταρ κατακτητες που εσφαξαν εκατονταδες εκατομμυρια ελληνες ολους αυτους τους αιωνες....
το μονο πραγμα που πρεπει να ντρεπομαστε που ειμαστε ελληνες. το οτι δηλαδη δεν ανταποδωσαμε τις σφαγες που μας εκαναν ολοι οι βαρβαροι εισβολεις και δεν πηραμε το αιμα μας πισω!
ομως ποτε δεν ειναι αργα....

Ανώνυμος είπε...

Ώστε Χατζάρα δεν πρέπει να επιρρίπτουμε την ευθύνη στο ΕΑΜ; Προφανώς μόνον οι κομμουνιστές ήταν οι "κακοί" της υπόθεσης, οι Βενιζελικοί ήταν οσίες παρθένες... Και τα όπλα που έφεραν ήταν διακοσμητικά...

Ανώνυμος είπε...

11.40
τι θες να πεις με τις ασυναρτησιες σου?
οι βενιζελικοι εσωσαν την ελλαδα απο τους εαμοβουλγαρους κομουνιστες, απο την κοκκινη πανουκλα ρε κοπανε

Ανώνυμος είπε...

Oi Benizelikoi ws stwikoi epaizan se 2 tablaux:
kai me to EAM kai me ta Tagmata

Ανώνυμος είπε...

MΠΕΝιζελικοί και Ε.Α.Μ.οβούλγαροι = υπάλληλοι τού Διεθνισμού/Σιωνισμού.

soulis είπε...

Σπυρο ακουσα και την Πεμπτη το βραδυ την εκπομπη σου που ελεγες γι αυτο το θεμα οτι η αποφαση για τις εκτελεσεις ηταν απο το ΚΚΕ και ανεφερες για τον Γληνο.
Οτι αυτο ο τενεκες (που μα τον παρουσιαζουν και σαν μεγαλο διανοουμενο) ηταν που ειχε την αποχη οτι περιπου το 15% (αν δεν κανω λαθος) του λαου ελεγε ειναι "αντιδραστικο" και αυτοι πρεπει να εξοντωθουν μεχρι 7ης γενεας οπως ειπες.
Το ακουσα και αμεσως το μυαλο μου πηγε στον Απφελμπαουμ (η Ραντομιλσκι η Χαρισον η οπως στον διαολο λεγοταν ο εβραιος που εγινε γνωστος με το ψεδωνυμο Ζινοβιεφ.
Αυτος ειχε πει το ιδιο σχεδον την εποχη της παντοδυναμιας του.
Οτι το 10 15% του ρωσικου λαου ειναι η μπουρζουαζια κρατικοι υπαλληλοι στρατιωτικοι δασκαλοι ιερεις εμποροι κλπ και ας μην τους λυπηθουμε ας τους πνιξουμε στο ιδιο τους το αιμα.
Απο αυτον το εκανε κοπυ πειστ το καθαρμα ο Γληνος

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τι πετάγεσαι άμα δεν γνωρίζεις; Στο ΕΑΜ είχαν προσχωρήσει όλοι οι Βενιζελικοί της εποχής που διώχθηκαν από τον Μεταξά. Αυτοί βρε κεφάλα δεν ήσαν ΕΑΜοβούλγαροι;

PlatonAfHellas είπε...

ΥΓΕΙΑ, δυστυχῶς ἡ Ἱστορία τῆς Ἑλλάδος κατὰ τὴν περίοδον 1941-44 εποτίσθη μὲ τὸ αἶμα τῶν μὴ ὑποκυπτόντων εἰς τὰ ὂργανα τῶν Ἂγγλων μασόνων, τὸ Ἑλληνοκτόνον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Εἰς Μεσσηνίαν, Φενεόν, καὶ ὃπου ἀλλοῦ υπῆρχαν καὶ ἐδολοφονοῦντο οἰ ἀντιστασιακοί τοῦ ΕΔΕΣ καὶ τοῦ Ψαρροῦ. Ἂς μὴν λησμονοῦμεν τὰ ἀντίποινα τῶν Γερμανῶν εἰς Χορτιάτην, Καλάβρυτα καὶ ἀλλοῦ. Ἡ ἐκδίκησις τῶν ληστροσυμμοριτῶν τοῦ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εἰς τὰς Ἑλληνοπόλεις ὃπου ὃλοι ἐπερίμεναν τὸ τέλος τοῦ Ἀδόλφου ὣστε νὰ ἐπανέλθουν τὰ πράγματα εἰς τὴν ὁμαλότητα...
Γεώργιος Δ. Κανελλόπουλος

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...