2/7/17

Όταν ο Αδόλφος μπήκε (με το πιστόλι του) στην υπηρεσία των Αφεντικών

2 Ιουλίου 1934. Στις φυλακές Στάντελχαϊμ
του Μονάχου  εκτελέστηκε Ερνστ Ρεμ.
Έτσι έληξε η επιχείρηση, «Κολιμπρί»,
που ξεκίνησε με την κατασκευή
ενός πλαστού κατηγορητηρίου από τον Χάινριχ Χίμλερ, πως ο Ρεμ ,
(που είχε τάχα ομοφυλοφιλικές τάσεις),
είχε λάβει 12.000.000 μάρκα από τη Γαλλία
για να ανατρέψει τον Χίτλερ.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιχείρησης δεν δημοσιεύθηκε.
Ο νέος αρχηγός των ταγμάτων Εφόδου Βίκτορ Λούτσε, είπε αργότερα ότι εκτελέσθηκαν 81 άτομα. Σήμερα υπολογίζεται ότι στις τρεις ημέρες του πογκρόμ δολοφονήθηκαν περίπου 200 άτομα, κυρίως από τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο.
Στα μέσα ενημέρωσης τότε, ο Χίτλερ παρουσιάσθηκε ως θύμα συνωμοσίας του Ρεμ.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν τον όρο «Röhmputsch». (Στα ελληνικά «πραξικόπημα του Ρεμ»).
Ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά-Πονσέ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την εμπλοκή του ίδιου και της χώρας του στο "Πραξικόπημα Ρεμ", και έκανε επίσημο διάβημα στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, με τη σειρά του, απάντησε στο γαλλικό υπουργείο ότι «όλες οι αναφερόμενες κατηγορίες ήταν εντελώς ανυπόστατες» και ότι «ο Γάλλος πρεσβευτής θα εξακολουθήσει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του».
Ο Φρανσουά-Πονσέ παρέμεινε στη θέση του και έκτοτε είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον Χίτλερ απ' οποιονδήποτε άλλο ξένο πρεσβευτή στη Γερμανία.
Σε εσωκομματικό επίπεδο, η εξόντωση του Ρεμ απάλλαξε τον Χίτλερ από τα λαικά και σοσιαλιστικά «πολιτικά βαρίδια», της περιόδου που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, και διευκόλυνε τη συνεννόησή του με το πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό κατεστημένο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή σκότωσε τον καλό κομμουνιστή που αγαπούσε τους εργάτες.....μάλιστα....κατά Χατζάρα Ευαγέλιον.....

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν ήταν ο Ρεμ ο μόνος που έφαγε ο Χίτλερ... Έφαγε και τον Στράσσερ...

Ανώνυμος είπε...

Ο Ρεμ ηθελε την πραγματοποιηση της "δευτερης επαναστασης"-η πρωτη ηταν η κατακτηση της εξουσιας απο τους Εθνικοσοσιαλιστες.
Τον Ιουνιο του 1933 σε λογο του προειδοποιησε:
" Μια νικη επι του δρομου της γερμανικης επαναστασεως κερδηθηκε...Τα S.A. και τα S.S. που φερουν την μεγαλη ευθυνη για την θεση της γερμανικης επαναστασεως σε κινηση,δεν θα επιτρεψουν να προδοθη αυτη στα μεσα του δρομου...Εαν οι Φιλισταιοι νομιζουν οτι η εθνικη επανασταση διηρκεσε παρα πολυ...ειναι πραγματι καιρος να σταματησει η εθνικη επανασταση και ναι γινει αυτη σοσιαλιστικη...Εμεις θα εξακολουθησουμε τον αγωνα μας-με αυτους ή χωρις αυτους.Και αν ειναι αναγκη εναντιων αυτων...Ειμαστε οι αδιαφθοροι εγγυητες της ολοκληρωσεως της γερμανικης επαναστασεως".(N.S. Monatsheffe,No 39,Ιουνιος 1933)
Αλλα και τον Αυγουστο παλι σε λογο του ειπε:"Εξακολουθουν να υπαρχουν σημερα ανθρωποι σε επισημες θεσεις, οι οποιοι δεν εχουν την παραμικρη ιδεα περι του πνευματος της επαναστασεως. Πρεπει αδιστακτως να απαλλαγουμε απ'αυτους,εαν τολμησουν να θεσουν τις αντιδραστικες τους ιδεες σε εφαρμογη".

Ο Χιτλερ εκεινη την εποχη ειχε να διαχειρηστει μεγαλα προβληματα π.χ.την εξοδο της Γερμανιας απο το οικονομικο τελμα,τα 6.000.000 των ανεργων,την επιτευξη ισοτητος στους εξοπλισμους για την χωρα του στην Διασκεψη περι Αφοπλισμου της Γενευης,την αποφαση περι του ποιος θα διαδεχοταν τον τον ασθενη Προεδρο Χιντενμπουργκ μετα τον θανατο του.Επισεις χρειαζοταν χρονο για να στερεωσει την θεση του(και την θεση της χωρας).Η Δεξια-ο Προεδρος,ο στρατος,οι τραπεζες,οι μεγαλες επιχειρησεις,η αριστοκρατια,οι Γιουνκερ γαιοκτημονες-επρεπε να καταπραϋνθη.Ο Χιτλερ δεν ειχε σκοπο να χρεωκοπησει την Γερμανια και να διακιδυνευση ετσι και αυτην ακομη την υπαρξη του καθεστωτος του.Δεν ηθελε να υπαρξει δευτερη επανασταση.
Εξηγησε τουτο στους αρχηγους των S.A.και των S.S. σε εναν λογο του την 1η Ιουλιου:"Η επανασταση δεν ειναι μονιμος κατασταση πραγματων και δεν πρεπει να επιτραπει να εξελιχθει σε τετοια.Το εξαπολυθεν ρευμα της επαναστασεως πρεπει να κατευθυνθη εντος της ασφαλους διωρυγος της εξελιξεως...Γι'αυτο δεν πρεπει να διωξουμε εναν επιχειρηματια,εαν ειναι καλος επιχειρηματιας,εστω και αν δεν ειναι εθνικοσοσιαλιστης και ειδικοτερα,εαν ο εθνικοσοσιαλιστης που προκειται να καταλαβει την θεση του δεν γνωριζει τιποτε απο επιχειρησεις.Στις επιχειρησεις,η ικανοτητα πρεπει να ειναι το μονο κριτηριο...Η Ιστορια δεν θα μας κρινει αν διωξαμε ή φυλακισαμε τον μεγαλυτερο αριθμο οικονομολογων,αλλα αν κατωρθωσαμε να παραγουμε εργο...οι ιδεες του προγραμματος δεν μας υποχρεωνουν να ενεργησουμε ως ανοητοι και να καταστρεψουμε τα παντα αλλα να πραγματοποιησουμε την γραμμη της σκεψεως μας με συνεση και προσοχη.Με την παροδο του χρονου η πολιτικη μας ισχυ θα καθισταται πιο ασφαλης,εφ οσον θα την υποστηριζουμε περισσοτερο με οικονομικο υποβαθρο.Οι κυβερνητες των Κρατων οφειλουν συνεπως να μεριμνησουν,ωστε καμμια απο τις οργανωσεις του Κομματος να μην εκτελει κυβερνητικα καθηκοντα,να παυει προσωπα και να διοριζει σε αξιωματα,εργο για το οποιο αρμοδια ειναι μονο η κυβερνηση του Ραϊχ-και σε οτι αφορα τις επιχειρησεις,ο υπουργος της Εθνικης Οικονομιας του Ραϊχ".
Αυτη ηταν η πλεον εγκυρη δηλωση οτι η εθνικοσοσιαλιστικη επανασταση ηταν πολιτικη και οχι οικονομικη.

Ανώνυμος είπε...

Μόνον ο Όττο, ο αδελφός του Γκρεγκορ Στράσσερ γλύτωσε, γιατί πρόλαβε και το έσκασε στο εξωτερικό... Απεβίωσε το 1974.

Ανώνυμος είπε...

Η απογοητευση μεταξυ των κατωτερων ναζιστων και ιδιαιτερως μεταξυ των ανδρων των Ταγματων Εφοδου,υπηρξε πολυ μεγαλη.Στις αρχες του 1934 τα S.A. αριθμουσαν πλεον 2.500.000 μελη,μεγαλο δε μερος αυτων ηταν πρωην κομμουνιστες (οι απλοι γερμανοι αποκαλουσαν τα S.A. burger-μπιφτεκια-απο εξω Φαιοι,απο μεσα Κοκκινοι).Οι περισσοτεροι εξ αυτων ησαν φτωχοι και δυσαρεστημενοι.Αντικαπιταλιστες εκ πειρας,πιστευαν οτι η επανασταση υπερ της οποιας ειχαν αγωνιστει,συμπλεκουμενοι στους δρομους,θα απεφερε σ'αυτους λαφυρα και καλες θεσεις ειτε στις επιχειρησεις ειτε στην κυβερνηση. Μετα απο την δηλωση του Φυρερ, οι ελπιδες τους κατεπεσαν."Η παλια συμμορια,ειτε ειναι μελη του Κομματος ειτε οχι,θα διατηρησει τις θεσεις και τον ελεγχο των θεσεων",ελεγαν.
Τον Φεβρουαριο του '34,ο Ρεμ παρουσιασε στο Υπουργικο Συμβουλιο ενα υπομνημα ,δια του οποιου προτεινε οπως τα S.A. αποτελεσουν το θεμελιο ενος νεου λαϊκου στρατου και οπως οι ενοπλες δυναμεις, τα S.A. τα S.S. και ολες οι ομαδες των παλαιμαχων,υπαχθουν σε ενα ενιαιο Υπουργειο Εθνικης Αμυνης,του οποιου-η υποδειξη ηταν σαφης-αυτος επρεπε να προϊσταται.Δεν ηταν δυνατον να φανταστει κανεις περισσοτερο αποκρουστικη ιδεα για το σωμα των αξιωματικων,τα δε ανωτερα μελη αυτου οχι μονο απερριψαν ομοφωνως την προταση,αλλα απευθυναν εκκληση στον Χιντενμπουργκ να του υποστηριξει.Αλλα και ο ιδιος ο Χιτλερ αντιταχθηκε.Σε αντιθεση με τον ξεροκεφαλο Ρεμ και τους οπαδους του,αντιλαμβανοταν σαφεστερα οτι δεν θα ηδυνατο να φθασει στην εξουσια χωρις την υπστηριξη ή τουλαχιστον την ανοχη των στρατηγων και οτι-τουλαχιστον προς το παρον-η αυτη παραμονη του στο πηδαλιο εξαρτιοταν εν μερει απο την συνεχιση της υποστηριξεως τους,καθοσον κατειχαν ακομη την φυσικη δυναμη να τον απομακρυνουν,εαν ειχαν την διαθεση.

Ο Ρεμ μυστικως προετοιμαζε την επανασταση του.Ειχε ερθει σε επαφη με τον στρατηγο ε.α. φον Σλαιχερ και με τον Γκρεγκορ Στρασσερ.Υπηρχαν αναφορες οτι αυτος ειχε ερθει σε συμφωνια να γινει υποκαγκελαριος,ο Ρεμ Υπουργος Αμυνης και τα S.A. θα ανεμιγνυοντο με τον στρατο.Καταλογοι υπουργων κυκλοφορουσαν κατα δεκαδες στο Βερολινο. Σε μερικους απ'αυτους ο Μπρυνιγκ εφερετο ως υπουργος Εξωτερικων και ο Στρασσερ της Εθνικης Οικονομιας.
Η εκκαθαριση των S.A. ηταν πλεον μονοδρομος,αλλα-οπως συμβανει παντα σε τετοιες καταστασεις-εξοντωθηκαν και αλλοι αντιπαλοι,κυριως στην αριστερα και στη δεξια.

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσου Χατζάρα τι έχει να γίνει στη Χρυσή Αυγή, όταν βγούνε τα μαχαίρια και αρχίσουν να αλληλοεξοντώνονται, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον "ηγέτη" Κασσιδιάρη...

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...