1/12/23

Η 1η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 1η Δεκεμβρίου είναι η 335η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 30 ημέρες ως το τέλος του έτους.

800.Στην Ρώμη η Σύνοδος υπό τον Καρλομάγνο απέρριψε τις κατηγορίες των Αριστοκρατών εναντίον του Πάπα Λέοντα Γ' και τον αποκατέστησε στο θρόνο του.

1145. Μετά την πτώση της Έδεσσας το 1144, το σταυροφορικό πριγκιπάτο της Αντιόχειας δέχτηκε την επίθεση του Νουρ αντ-Ντι και ο άγιος Βερνάρδος, μοναχός του Κλερβώ κηρύξε τη Β΄ Σταυροφορία, την οποία «ευλόγησε» την 1η Δεκεμβρίου Γρηγόριος ΣΤ΄, ένας από τους τρεις Πάπες του 1145.

1167. 16 πόλεις της Λομβαρδίας , (μεταξύ άλλων Μιλάνο, Μπολόνια και Βενετία), με την ενθάρρυνση του πάπα Αλέξανδρου Γ’ και τον Τραπεζιτών, ίδρυσαν τη Λομβαρδική Ένωση, εναντίον του Φρειδερίκου Α' Χοχενστάουφεν, του λεγόμενου Κοκκινογένη. 

1299. Στο πλαίσιο του Πολέμου των Σικελικών Εσπερινών ο Φρειδερίκος Β της Σικελίας νίκησε στη μάχη της Φαλκονάρια, (ανάμεσα στην Μαρσάλα και το Τράπανι) τις  δυνάμεις του Βασιλείου της Νάπολης, υπό τον  Φίλιππο Α  του Τάραντα , ο οποίος συνελήφθη.

1328. 
Καταστρεπτικός σεισμός στην Κεντρική Ιταλία με επίκεντρο στη Νόρτσια. 

1347. Ο τσάρος της Βουλγαρίας Ιβάν Αλεξάντερ παντρεύτηκε την Εβραία Σάρα, από το Τάρνοβο, η οποία βαπτίστηκε  και έλαβε το χριστιανικό όνομα Θεοδώρα όπως η νόμιμη σύζυγος του Ιβαν Θεοδόρα Βεσαράμπ. 

1408.  Η Μόσχα πολιορκήθηκε  από τα στρατεύματα του Τατάρου Χαν Εντιγκέϊ.

1420 .Μετά τη Συνθήκη του Τρουά με την οποία  ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ της Γαλλίας σε μια  κρίση τρέλας, ανακήρυξε σαν διάδοχο του στον γαλλικό θρόνο τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Ε΄, που τον αρραβώνιασε με την κόρη του, Αικατερίνη του Βαλουά, ενώ ταυτόχρονα αποκλήρωσε τον γιο του και τον κήρυξε νόθο, εισήρθαν πανηγυρικά στο Παρίσι ο Καρόλου ΣΤ μαζί με τον γαμπρό και διάδοχό του Ερρίκου Ε΄ της Αγγλίας και τον  Φιλίππο της Βουργουνδίας.

1503.Πέθανε στο Ίνγκολστατ ο Γεώργιος, Δούκας της Βαυαρίας, από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ χωρίς διάδοχο. Έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος της διαδοχής ανάμεσα στους γαμπρούς. 

1640. Το τέλος της Ιβηρικής Ένωσης. Η Πορτογαλία ανακήρυξε βασιλιά τον Ιωάννη Δ' , τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

1742 . Η Ρωσίδα αυτοκράτειρα Ελισάβετ αποφάσισε  την απέλαση των Εβραίων από τη Ρωσία
 
1792. Γεννήθηκε  ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο νεότερος.

1803.Τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία ο νόμος για το βιβλιάριο των εργαζομένων.

1804 . Ο Ναπολέων Βοναπάρτης παντρεύτηκε  την Ιωσηφίνα Μπωχαρναί.

1821. Η Πελοποννησιακή  Γερουσία στο Αργος εξέλεξε ως πρόεδρο της  τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον Μιχαήλ Σχινά ως  «εξ απορρήτων. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, μετά την ανακήρυξή του ως Αρχηγού των όπλων της Αττικής, έφτασε με δύναμη Μανιατών στην Αθήνα.

1825. Ανακοινώθηκε ο αιφνίδιος θάνατος του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄, ενώ βρισκόταν στο Ταγκανρόγκ. (19 Νοεμβρίου με το Ιουλιανό). Στην Αγία Πετρούπολη, βρισκόταν ο Νικόλαος Α΄ και ο αδερφός του Κωνσταντίνος βρισκόταν στη Βαρσοβία.

1879. Αποτυχημένη επίθεση των Αναρχικών με εκρηκτικά κοντά στη Μόσχα, κατά του τραίνου του Τσάρου Αλέξανδρου Β. 

1900. Ανακοινώθηκε η απογραφή πληθυσμού στην Γερμανική αυτοκρατορία. Ήταν 56.345.014 κάτοικοι.

1909. Άνοιξε το Νοσοκομείο Συγγρού στην Αθήνα.


 1913 Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώθηκε στο ελληνικό Κράτος. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ύψωσαν  την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, στο λιμάνι των Χανίων. Η Φορντ εγκαινίασε τη γραμμή παραγωγής.

1918 . Ο Αλέξανδρος Καρατζώρτζεβιτς  της Σερβίας ίδρυσε το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Η επαρχία της Τρανσυλβανίας, πρώην μέρος της Αυστρουγγαρίας ενώθηκε με το Βασίλειο της Ρουμανίας. Αυτή η ημερομηνία γιορτάζεται ως εθνική εορτή της Ρουμανίας. Με απόφαση του  Κοινοβουλίου της Δανίας η Ισλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της.‎


1925
. Οι νικητές του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία υπέγραψαν στο Λονδίνο τις επτά συμφωνίες που συνάφθηκαν στο Λοκάρνο της Ελβετίας κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 16 Οκτωβρίου 1925. Στόχος των συμφωνιών ήταν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ νικητών και ηττημένων και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης υπό την ηγεσία του Γκούσταφ Στρέζεμαν (Gustav Stresemann). Το βασικό θέμα των συνθηκών ήταν η οριστικοποίηση των συνόρων των κρατών, όπως είχαν διαμορφωθεί με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Με τις συνθήκες τα ευρωπαϊκά σύνορα διακρίθηκαν σε δύο «κατηγορίες»: Τα δυτικά της Γερμανίας (αυτά εγγυήθηκαν οι Συνθήκες του Λοκάρνο) και τα ανατολικά, τα οποία παρέμεναν προς διαπραγμάτευση.


1934. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΣΕ και Γραμματέας του Κόμματος της περιοχής και της πόλης του Λένινγκραντ, Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ στις 4.30΄το απόγευμα πήγαινε στο γραφείο του, στο Σμόλνι. Μέσα στο κτήριο, τον πυροβόλησε στον λαιμό ο Λεονίντ Νικολάγιεφ διαγραμμένο μέλος του Κόμματος. 

1935. Ο Ο Τσιανγκ-Κάι-Σεκ, εξελέγη  ηγέτης των Κουομιτάνγκ

1940. Η φονική μάχη στο ύψωμα Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες Αργυρόκαστρου, το οποίο ήλεγχε την κοιλάδα της Δρόπολης απ’όλες τις κατευθύνσεις, καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που την διασχίζει.
Την 1η Δεκεμβρίου 1940, ημέρα Κυριακή, το χιόνι είχε σκεπάσει το ύψωμα  και ένα τμήμα του ιταλικού στρατού που οπισθοχωρούσε και κατευθυνόταν προς το Τεπελένι το κατέλαβε. Επεδίωκε την επιβράδυνση της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων. 
Το προηγούμενο βράδυ, το 6ο Σύνταγμα Πεζικού της Κορίνθου, που ανήκε στην 3η Μεραρχία, με διοικητή τον υποστράτηγο Γεώργιο Μπάκο  είχε φθάσει στο Βουλιαράτι. Ο Μπάκος εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Βαγγέλη Ζάρου και από εκεί  οργάνωσε τις  επιθετικές επιχειρήσεις κατά των οπισθοχωρούντων Ιταλών.
Με το πρώτο φως της ημέρας  άρχισε η μάχη για την εκτόπιση των Ιταλών από τον Άγιο Αθανάσιο. Η Ελληνική ανδρεία και ο πατριωτισμός υπερίσχυσαν.
Οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ορμή του Ελληνικού στρατού και υποχώρησαν με βαριές απώλειες. Οι απώλειες του Ελληνικού στρατού στη μάχη αυτή ήταν 17 νεκροί  και 150 τραυματίες.

1943. Στην Τεχεράνη ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των κυβερνήσεων των τριών συμμαχικών δυνάμεων. Ρούζβελτ, Στάλιν και Ουίνστον Τσώρτσιλ.
1944. Την 1 Δεκεμβρίου ο στρατηγός Σκόμπυ, εξέδωσε διαταγή αφοπλισμού των αντιστασιακών ομάδων, τονίζοντας ότι αν η εντολή του δεν γινόταν δεκτή, θα προέκυπταν ολέθριες συνέπειες. Οι υπουργοί του ΕΑΜ αποσύρθηκαν από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Σβώλος συναντήθηκε στην Μ.Βρετανία με τον επικεφαλής της εν Ελλάδι Σοβιετικής στρατιωτικής αποστολής συνταγματάρχη Ποπώφ, και του ζήτησε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

1957. Στην Κύπρο ανέλαβε το καθήκοντά του ο νέος Κυβερνήτης της Κύπρου ο Σερ Χιου Φουτ που διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα από 22/10/1957, Σερ Τζον Χάρντινγκ. 

1958. Πρώτη προβολή της ταινίας του Σακελλάριου,  «Η Κυρά μας η Μαμμή» με τη Γεωργία Βασιλειάδου και τον Ορέστη Μακρή.

1959. Υπογράφηκε η Συνθήκη για την Ανταρκτική, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση της για στρατιωτικούς σκοπούς.

1967 . Έκρηξη βόμβας των «Αντιστασιακών» στην Ομόνοια. Σκοτώθηκε μία νέα γυναίκα.

1968 . Πλημμύρες στην Αθήνα και τα προάστια μετά από πολύωρη νεροποντή. 11 νεκροί.

1970 . Το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο για το  διαζύγιο.

1971. Στο Καρατζόρτζεβο, το προεδρείο της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών , αντικατέστησε την ηγεσία του κόμματος της Κροατίας. Ακολούθησαν εκκαθαρίσεις στη Σερβία, τη Σλοβενία και τη Μακεδονία. Στην Καμπότζη, οι Ερυθροί Χμερ υποχρέωσαν τις κυβερνητικές δυνάμεις  να αποσυρθούν από το Κομπόνγκ Θμαρ και το  Μπα Ρέι, 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πνομ Πενχ.


1976 .Η Αγκόλα έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1981‎‎. Στο μεγαλύτερο δυστύχημα στην ιστορία της γιουγκοσλαβικής αεροπορίας, ένα αερο «DC-9 super 80» της σλοβενικής Inex-adria  συνετρίβη κοντά στο  Αιάκειο της Κορσικής. Και οι 178 από τους επιβάτες και το πλήρωμα έχασαν τη ζωή τους.‎

1982. Στην Μαδρίτη,  ο Φελίπε Γκονζάλες σχημάτισε την πρώτη  σοσιαλιστική κυβέρνηση της ισπανικής μοναρχίας.


1989
 . Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισκέφθηκε το Βατικανό. Το Κοινοβούλιο της Ανατολικής Γερμανίας κατάργησε  τη συνταγματική διάταξη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο κράτος. Στις Φιλιππίνες αποτυχημένο και αιματηρό πραξικόπημα για την απομάκρυνση της Κορασόν Ακίνο.
Στη Λιουμπλιάνα, απαγορεύτηκε η  «συγκέντρωση αλήθειας» που διοργανώθηκε από την Ένωση των  Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

1990. Οι εργάτες των συνεργείων που εσκαβαν σήραγγα της Μάγχης, από τη γαλλική και τη βρετανική πλευρά συναντήθηκαν στα 40 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

1991.Δημοψήφισμα στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας, και η συντριπτική πλειοψηφία, (80%) επέλεξε την ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ.

1992. Συνελήφθη  στην Αθήνα ο καταζητούμενος από το 1985, ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη», Γιώργος Μπαλάφας

 1993. Στη Γενεύη υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ των αυτονομιστών της Αμπχαζίας και της Γεωργίας για εκεχειρία, ανταλλαγή αιχμαλώτων και αποστολή ειρηνευτικής Δύναμης  στην Αμπχαζία Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρόβαλαν ΒΕΤΟ στον εφοδιασμό με ρωσικό  φυσικό αέριο της Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του χειμώνα

1998. H Exxon ανακοίνωσε την εξαγορά της Mobil αντί 73,7 δισ. δολαρίων. 

2001. Στη Μόσχα ανακοινώθηκε η ίδρυση του Κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».

2005. Πέθανε ο Ελληνικής καταγωγής πράκτορας της Αμερικανική C.I.A.,  Γκαστ Αβράκωτος,  διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην Χωρογραφία, «Πολυτεχνείο» και στην εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, και αργότερα στην οργάνωση των Μουτζαχεντίν της C.I.A., στο Αφγανιστάν. 

2006.Ολοκληρώθηκε το  ταξίδι του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Τουρκία.

2009. Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας.

2016 .Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία. γεγονός που δεν έχει ακουστεί κάτω από την Πέμπτη Δημοκρατία.

2018. Στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες, οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να αναστείλουν τους νέους εμπορικούς δασμούς για 90 ημέρες προκειμένου να γίνουν συνομιλίες. Συγκρούσεις των «Κίτρινων γιλέκων»  με την αστυνομία στο Παρίσι.  129 άτομα. Συλλήψεις. Οι φυλακισμένοι ηγέτες των αυτονομιστών της Καταλονίας, Ζόρντι Τουρούλ και Ζόρντι Σάντσεζ, άρχισαν απεργία   πείνας.

2019 .Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Σαρλ Μισέλ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Ένοπλοι μουσουλμάνοι σκότωσαν 14 Χριστιανούς σε ναό του χωριού Φουτουρί στην Μπουρκίνα Φάσο. Πρώτο επίσημο κρούσμα COVID-19 στο Βουχάν της Κίνας,

Δεν υπάρχουν σχόλια: