18/1/10

Το προβάδισμα 10 μονάδων του Γιανούκοβιτς είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας

Το ερώτημα είναι: Συνασπισμός Μόσχας ή Συνασπισμός Ουάσιγκτων.

Του Σπύρου Χατζάρα

Με καταμετρημένο το 97.66% των ψήφων ο ηγέτης της φίλο-ρωσικής παράταξης στην Ουκρανία, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, (Victor Yanukovych), είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας με ποσοστό 35.36%.
Η πρωθυπουργός και ηγέτιδα των «Πορτοκαλί» της Cia, Yulia Tymoshenko (Γιούλια Τιμοσένκα), έρχεται δεύτερη με 25.01%. Τρίτος ήταν ο πολυεκατομμυριούχος Τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκα (Sergiy Tigipko) με 13.01%.
Σύμφωνα με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις ο «αυθεντικός» Ολιγαρχικός υποψήφιος, απέσπασε πολλούς «φιλελεύθερους» ψηφοφόρους από την Τιμοσένκα. Ο Σεργκέι Τιγκίπκα, ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας μέχρι το 2005, όταν πέρασε στον «ιδιωτικό τομέα» για να γίνει επισήμως Κροίσος. Ο τρίτος της παρέας των υποψηφίων, Sergiy Tigipko, ζήτησε σήμερα να διεξαχθούν φέτος πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, τονίζοντας ότι, «δεν περιμένει τίποτα νέο είτε από την Τιμοσένκα είτε από τον Γιανούκοβιτς».Ουσιαστικά ζήτησε από τους μονομάχους να του αναθέσουν την πρωθυπουργία σε αντάλλαγμα για την «διακριτική» του υποστήριξη. Σύμφωνα με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις ο «αυθεντικός» Ολιγαρχικός υποψήφιος, απέσπασε πολλούς «φιλελεύθερους» ψηφοφόρους από την Τιμοσένκα. Ο Σεργκέι Τιγκίπκα, ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας μέχρι το 2005, όταν πέρασε στον «ιδιωτικό τομέα» για να γίνει επισήμως Κροίσος.
Τέταρτος ήταν , ο 36χρονος Αρσένιος Γιατσένιουκ (Arseniy Yatseniuk) από την Κριμαία, με 6.97%.Ο Αρσένιος Γιατσένιουκ έχει διατελέσει υπουργός εξωτερικών , πρόεδρος της Βουλής, και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.(υποδιοικητής το 2003-2005 με διοικητή τον Σεργκέι Τιγκίπκα) .

Ο απερχόμενος «πορτοκαλί», Viktor Yuschenko (Βίκτορ Γιούσενκα) , έλαβε 5.5%. Από τους άλλους υποψηφίους ο Petro Symonenko γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας και συμπατριώτης του Γιανούκοβιτς , από το Donetsk ,πήρε 2.8% .
Ο Volodymyr Lytvyn, που είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και σύμμαχος της Γιούλιας στις κοινοβουλευτικές εκλογές, πήρε 2.4% .(Ο Lytvyn ήταν ο προσωπάρχης του Κούτσμα).
Ο Oleh Tiahnybok από το καθολικό Lviv της δυτικής Ουκρανίας πήρε 2.1%. Το 2004 τον είχαν διαγράψει από το κόμμα του Γιούσενκα για αντισημιτικές και ξενοφοβικές δηλώσεις. Ο Anatoliy Hrytsenko, είναι τέως υπουργός Άμυνας με σπουδές στην Αμερική και έλαβε 1.7%.
Περίπου 3% μοιράστηκαν οι υπόλοιποι 9 υποψήφιοι, ενώ το 2,2% τους καταψήφισε όλους. Η συμμετοχή ήταν σχετικά χαμηλή (67%).
Το κλειδί για τον δεύτερο γύρο θα είναι η συμμετοχή, και η συμπεριφορά του μηχανισμού του Βίκτορ Γιούσενκα . Το 38,2 του Ντονιέτσκ θα πάει να ψηφήσει ξανά, όπως και το 25.01% των φανατικών «πορτοκαλί».
Οι Τιγκίπκα, Γιατσένιουκ, και Λίτβιν , (συνολικά 22%) , που προέρχονται από την ίδια «μήτρα», θα «τροφοδοτήσουν» με ψήφους την Τιμοσένκα αλλά δεν μπορούν να διασφαλίσουν το 100%, ούτε της συμμετοχής, ούτε να παραδώσουν στην Γιούλια, όλες τις ψήφους τους, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση (- 15% το ΑΕΠ το 2009), φέρει την υπογραφή των «πορτοκαλί».
Ο "πορτοκαλί" μηχανισμός του Γιούσενκα, που χωρίζεται από έντονα προσωπικά μίση και πάθη από τον μηχανισμό της Γιούλιας, είτε θα ζητήσει συγνώμη από τη Γιούλια , είτε θα ζητήσει "προστασία και θαλπωρή" ,από τη Μόσχα.
Ο Γιανούκοβιτς από την πλευρά του, μπορεί να ελπίζει ακόμη, σε κάποιες από τις ψήφους των Tiahnybok και Hrytsenko και να προσεύχεται για την αποχή των υπολοίπων .
Πρακτικά, τα επιχειρήματα πριν τον τελικό της 7ης Φεβρουαρίου, θα αφορούν την Οικονομική κρίση και το «αέριο» που προσφέρει η Μόσχα. Ζεστό σπίτι σημαίνει ψήφος στον Γιανούκοβιτς.Ψήφος στην Γιούλια σημαίνει παγωνιά.
Οι δυο μονομάχοι, ξεκινούν από το 40%, με προβάδισμα της Τιμοσένκα.
Το ποιος τελικά θα κερδίσει, θα το κρίνουν όπως πάντα οι... αναποφάσιστοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ακούω τραπεζίτες κάτι με πιάνει!!
Αλλά δεν προβλέπεται ο Πούτιν να τους αφήσει έτσι!!