9/10/12

Πάπαλα και στο Eurogroup. Η «δόση» πάει για μετά τις 6 Νοεμβρίου! (εάν βγει ο Ομπάμα)

Του Σπύρου Χατζάρα

 Οι φίλοι μας, ο Όλι , ο Ζαν Κλοντ και η Κριστίν (Λαγκάρντ) σε συγχορδία, με μια φωνή, είπαν στο Eurogroup, ότι η δανειακή συμφωνία του περασμένου Μαρτίου για την Ελλάδα, περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα μέτρα για την καταβολή της «δόσης», και επομένως , «η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει την επόμενη δόση από τα χρήματα του Μηχανισμού Στήριξης, και ούτε θα συζητηθεί η επιμήκυνση , αν δεν υπάρξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των υποχρεώσεων, που απορρέουν από το Δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής». Το «παραμύθι» ήταν γνωστό από τα πριν. Αυτομάτως γενάτε το πολιτικό ερώτημα.
Ποιες πολιτικές δυνάμεις, και ποιοι πολιτικοί αρχηγοί ψήφισαν το Δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής;
Οι Μπόμπολας, ο Αλαφούζος, ο Ψυχάρης, ο Βίκτωρ Πρώτο Θέμα, οι Λάτσης,Σάλλα, Βαρδινό, (μαζί με τον Σαουδάραβα επενδυτή), Σαμαράς ,Βενιζέλος, Voridis &Co. Η Νεα Δημοκρατία, οι νέο αποστάτες και το ΠΑΣοΚ. Και ποιούς ψήφισε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός;
Τους αφορολόγητους Μπόμπολα, Αλαφούζος, Ψυχάρης, Βίκτωρα , Λάτση, Σάλλα, Βαρδινό, Σαμαρά ,Βενιζέλο, και τον λακέ των αφορολόγητων Φώτη Κουρέλη, τον αποστάτη Βορίδη &Co.
Ο ΛΑΟΣ και ο Γ.Καρατζαφέρης, επειδή έκαναν «κωλοτούμπα» και δεν ψήφισαν το Δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τιμωρήθηκαν από τον «κυρίαρχο ελληνικό λαό» που διαδηλώνει κατά της Φράου αλλά ψηφίζει τα τσογλάνια της Σαμαρά ,Βενιζέλο, Φώτη Κουρέλη, Voridis &Co. Άσε που ο τσογλάν-Τζήμερος , γράφει, « αν δεν «γουστάρεις» την Μέρκελ, μην ζητιανεύεις».
Στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζαν Κλοντ , αλλά και ο Όλι , εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την πρόοδο αλλά οι αποφάσεις για την Ελλάδα παραπέμπονται τουλάχιστον για τον Νοέμβριο, αν όχι και αργότερα. Ο Αντωνάκης ο Στουρνάρας του, η Εθνική, η ΑΛΦΑ, και η Πειραιώς παρακαλάνε για τεχνικές λύσεις για να γίνει απευθείας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών χωρίς τα χρήματα της δόσης. Το μέλλον μας, το περιέγραψε ο πραγματικός πρωθυπουργός , Χόρστ Ράιχεμπαχ, που θα μείνει στον σβέρκο μας, βρέξει χιονίσει για τα επόμενα δυο τουλάχιστον χρόνια, μιλώντας σε εκδήλωση για την «οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα» που διοργάνωσε η το Think Tank CEPS. O Ράιχενμπαχ είπε ότι προέχει η «διοικητική μεταρρύθμιση» και η «συγχώνευση των κυβερνητικών υπηρεσιών» , διότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα διαφορετικά υπουργεία.Επομένως «απολύσεις» και «διαθεσιμότητα», όσων περισσέψουν. Πρέπει να «μειωθεί η γραφειοκρατία, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και να εισαχθεί ένα καλύτερο σύστημα δημοσίων προμηθειών», και η νεα «φορολογική πολιτική, να εξασφαλίζει την «ίση μεταχείριση» του ελληνικού πληθυσμού. Η διαφθορά, που θα παταχθεί επικεντρώνεται σε δύο κύριους τομείς: το φορολογικό τομέα και τον τομέα της υγείας. Χρειάζεται ακόμα, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και να αντιμετωπισθεί η έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. και οι ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες. Ο Ράιχενμπαχ δήλωσε «αισιόδοξος» για την έκβαση των ιδιωτικοποιήσεων σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, του ακινήτου Αφάντου Ρόδου και της ΔΕΠΑ. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις δημόσιες επιχειρήσεις, ο Ράιχενμπαχ τόνισε ότι πρέπει πρώτα να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς τους και μετά να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους. Ως παράδειγμα ανέφερε τον ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι το εργασιακό καθεστώς δεν άλλαξε με αποτέλεσμα η επιχείρηση να υποφέρει ακόμα από «δυσλειτουργίες». Σύμφωνα με τον Ράιχενμπαχ οι τομείς στους οποίους η ελληνική οικονομία παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, το marketing τροφίμων, η γεωργία, ο ιατρικός τουρισμός και η ανάπτυξη ναυτιλιακών κόμβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: