29/10/12

Προεδρικές ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ήδη ψήφισε! Οι υποψήφιοι δεν είναι μόνο δύο... (στυξ)

Το παράδοξο αμερικανικό εκλογικό σύστημα

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=4040 

Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αυτό που έχει σημασία είναι οι ψήφοι των εκλεκτόρων και ποια πολιτεία κερδίζει ο κάθε υποψήφιος. Η κάθε πολιτεία, ανάλογα του πληθυσμού της έχει ανάλογο αριθμό εκλεκτόρων. Έτσι, στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα, ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει την λαϊκή ψήφο σε εθνικό επίπεδο και να χάσει την προεδρία της χώρας, επειδή ο αντίπαλός του συγκέντρωσε περισσότερους εκλέκτορες. Αυτό ακριβώς συνέβη το 2000 στον τότε προεδρικό υποψήφιο Αλ Γκόρ, που κέρδισε την λαϊκή ψήφο, αλλά έχασε τις εκλογές απ’ τον Τζώρτζ Μπούς.
Ο ακριβής αριθμός των εκλεκτόρων μιας πολιτείας είναι ίδιος με τον συνολικό αριθμό των γερουσιαστών και βουλευτών που εκπροσωπούν τη συγκεκριμένη πολιτεία στο Κογκρέσο.
Κάθε πολιτεία έχει δύο γερουσιαστές και τουλάχιστον έναν βουλευτή, έτσι λοιπόν το εύρος του αριθμού των εκλεκτόρων ξεκινά από τρεις για μια μικρή πολιτεία όπως το Γουαϊόμινγκ, μέχρι 55 εκλεκτορικές ψήφους για την Καλιφόρνια που είναι η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων.
Ο υποψήφιος που κερδίζει τη λαϊκή ψήφο σε μια συγκεκριμένη πολιτεία λαμβάνει όλες τις εκλεκτορικές ψήφους της πολιτείας αυτής. Με δύο εξαιρέσεις: το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου οι εκλεκτορικές ψήφοι μοιράζονται σύμφωνα με το ποσοστό της λαϊκής ψήφου που κέρδισε ο κάθε υποψήφιος. Υπάρχουν συνολικά 538 εκλεκτορικές ψήφοι και ένας υποψήφιος χρειάζεται την πλειοψηφία, δηλαδή 270 ψήφους, για να κερδίσει την προεδρία. Από τα παράδοξα του αμερικανικού εκολογικού συστήματος, είναι πως οι κάλπες σε ορισμένες πολιτείες, έχουν ήδη ανοίξει. Έτσι ο Πρόεδρος Ομπάμα έγινε ο πρώτος αμερικανός Πρόεδρος που ψήφισε πριν την ημέρα των εκλογών, σε εκλογικό κέντρο στο Σικάγο. Το Ιλλινόι, είναι μια απ’ τις πολιτείες που δίνεται η ευκαιρία στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν και πριν την ημέρα των εκλογών. Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την διαδικασία εξαιρετικά αποδοτική, που δίνει την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες όποια μέρα θέλουν.
Είναι γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 6 Νοεμβρίου. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως οι ψηφοφόροι σε περίπου 40 από τις 50 πολιτείες έχουν ήδη δείξει έντονη υποστήριξη προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Μας λένε πως υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία, είναι δύο. Λάθος. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν όμως αρκετά χρήματα για να τους παρέχουν υποστήριξη τα αμερικανικά Μέσα του συρμού. Και επειδή η πληροφόρηση ελέγχεται κι από τα άλλα μεγάλα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων. Ουδείς λόγος γίνεται για τους άλλους «εναλλακτικούς» υποψήφιους. Έτσι τον υποψήφιο του Φιλελεύθερου κόμματος για την αμερικανική προεδρία, κυβερνήτη Γκάρι Τζόνσον και την υποψήφια των Πρασίνων Jill Stein αποφάισε να φιλοξενήσει η ρωσική τηλεόραση (RT – Russia Today) από τα στούντιό της στην Ουάσιγκτον στις 30 Οκτωβρίου. Οι ερωτήσεις που θα τους γίνουν –όπως προαναγγέλει η «RT»- θα αφορούν στην πραγματική σκέψη των αμερικανών πολιτών για τα τρέχοντα ζητήματα. Προηγουμένως, μόνον ο Λάρυ Κινγκ είχε τολμήσει να παρουσιάσει στην εκπομπή του (μία και μόνο φορά φυσικά) τους δύο αυτούς υποψήφιους, από το Σικάγο. Έτσι η πρωτοβουλία της RT τους δίνει μια ακόμα ευκαιρία επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους, αλλά και με το παγκόσμιο κοινό.
Εφέτος λοιπόν, μένουν εννέα «κρίσιμης σημασίας πολιτείες» όπου και οι δύο προεκλογικές εκστρατείες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους. Αυτό περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις των υποψηφίων στη συγκεκριμένη πολιτεία και χρήματα για τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά και άλλους τρόπους προώθησης της υποψηφιότητας τους. Οι εννέα «κρίσιμης σημασίας πολιτείες» που πρακτικά θα κρίνουν το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του 2012 είναι οι εξής: Οχάιο, Φλόριντα, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Αϊόβα, Νιου Χάμσαϊρ, Νεβάδα, Ουισκόνσιν και Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκινά έχοντας, θεωρητικά, εξασφαλίσει τις εκλεκτορικές ψήφους πολιτειών στις οποίες οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούνται πλειοψηφία. Η εκλεκτορική βάση Ομπάμα περιλαμβάνει τις περισσότερες πολιτείες της Νέας Αγγλίας και μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής ακτής των ΗΠΑ έως το Μέριλαντ και την πόλη της Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τμήματα του άνω μεσοδυτικών πολιτειών και την δυτική ακτή από την Καλιφόρνια μέχρι την πολιτεία της Ουάσιγκτον. Η ισχυρότερη υποστήριξη του Μιτ Ρόμνι προέρχεται από το Νότο, τις κάτω μεσοδυτικές πολιτείες και μερικές από τις μικρότερες πολιτείες των δυτικών διαμερισμάτων της χώρας. Δεν υπάρχει ρεπουμπλικανός υποψήφιος που να έχει κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς να κερδίσει την πολιτεία του Οχάιο. Το Οχάιο έχει, επίσης, ψηφίσει υπέρ του νικητή σε 27 από τις τελευταίες 29 προεδρικές αναμετρήσεις, καθιστώντας το έτσι ως μία από τις πλέον αξιόπιστες πολιτείες για την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος. Αν υπάρχει μια σκιά πάνω από αυτές τις εκλογές για την εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ, είναι το προβάδισμα που έχει ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Οχάιο. Χωρίς το Οχάιο και τις 18 εκλεκτορικές ψήφους του, ο κ. Ρόμνεϊ έχει περιορισμένες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αν χάσει το Οχάιο, ο κ. Ρόμνι θα πρέπει να κερδίσει την Φλόριντα (29 εκλεκτορικές ψήφους), τη Βιρτζίνια (13), τη Βόρεια Καρολίνα (15), το Κολοράντο (9), την Αϊόβα (6), τη Νεβάδα (6) και το Νιου Χαμπσάιρ (4). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις πολιτείες αυτές δείχνουν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι μια δύσκολη μάχη για τον κ. Ρόμνεϊ. Αν τώρα προσθέσετε το Οχάιο στην εκλεκτορική βάση του προέδρου Ομπάμα, τότε θα έχει να κερδίσει την Αϊόβα, τη Νεβάδα και το Νιου Χαμσάιρ που του δίνουν συνολικά 281 εκλεκτορικές ψήφους, δηλαδή 11 περισσότερες από ότι χρειάζεται. Το πλεονέκτημα του είναι ότι αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος έχει προβάδισμα στο Οχάιο, την Αϊόβα και τη Νεβάδα που φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρό, αν και σε καμία περίπτωση σίγουρο. Έχει επίσης ένα μικρό προβάδισμα στο Νιου Χαμσάιρ. Έτσι λοιπόν, προς το παρόν, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί φαίνεται να ευνοεί τον Πρόεδρο Ομπάμα, αν και το προβάδισμα του έναντι του Ρόμνι, είναι μικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: