13/7/19

Αν ο Μαρδόνιος διέθετε 112…

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Το 492 π.Χ. ο Μαρδόνιος κατέλαβε Θράκη και Μακεδονία και ετοιμαζόταν να ροβολήσει κατά κάτω μεριά. Τον στόλο του, όμως, διέλυσε άγρια θαλασσοταραχή στη χερσόνησο του Άθω. Ήταν, άραγε, θέμα κλιματικής αλλαγής τότε; Ίσως, αλλά..... όχι λόγω ανθρώπινης επέμβασης στη φύση. Πολλές στραβές, λοιπόν, συμβαίνουν στη χώρα. 65 νεκροί το 2007 από πυρκαγιές στην Ηλεία. 25 νεκροί το 2017 από πλημμύρες στη Μάνδρα. 102 νεκροί το 2018 από πυρκαγιά στο Μάτι. Τώρα 7 νεκροί από τη θεομηνία στη Χαλκιδική. Και ξάφνου απεκαλύφθη ότι η χώρα δεν διαθέτει τον ευρωπαϊκό αριθμό 112 που προειδοποιεί για έκτακτες καταστάσεις, ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα προφύλαξης.

 Λες και θα συμμορφώνονταν οι πολίτες με τις προειδοποιήσεις. Αυτοί ξέρουν καλλίτερα. Πάντοτε. Προβλέπει π.χ. η Μετεωρολογική Υπηρεσία μπουρίνια, προειδοποιεί κ.λπ., αλλά ο ψαράς την αψηφά. Παίρνει τη βάρκα του, ανοίγεται για ψάρεμα και χάνει τη ζωή του. 
Το μόνο που θα μπορούσε κανείς να κάνει εξ αφορμής της νέας τραγωδίας είναι τούτο: να ανατεθεί σε ομάδα φοιτητών διαφόρων ειδικοτήτων η εκπόνηση διατριβής με θέμα «Γιατί το 112 δρομολογήθηκε εν έτει 2011, αλλά δεν ολοκληρώθηκε μέχρι την 11.07.2019;».
 Για να γίνει σωστά η δουλειά, να διαταχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι μανδαρίνοι να απαντήσουν εν τάχει σε όλα τα ερωτήματα που θα τους τεθούν και να θέσουν αμέσως στη διάθεση των φοιτητών όλα τα έγγραφα που θα τους ζητηθούν, ώστε εντός έτους να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ανάγλυφο αποτύπωμα της αβελτηρίας που διακρίνει την κρατική μηχανή, για τη λειτουργία της οποίας ουδείς ενδιαφέρεται. 
Αρκεί ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί, όπως δεσμεύθηκαν προεκλογικώς όλα τα κώματα. 
Αν είναι δυνατόν να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος, όταν είναι πασίδηλον,
 ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν την αφρόκρεμα του λαού, είναι οι πιο άξιοι, οι πιο μορφωμένοι, οι πιο ευσυνείδητοι, οι πιο εξυπηρετικοί, ότι είναι αντιγραφειοκράτες, ακομμάτιστοι και πιστοί στην υπηρεσία του πολίτη, ότι ουδείς εξ αυτών χρηματίζεται, ουδείς εξ αυτών είναι κοπανατζής, ουδείς εξ αυτών κατέλαβε θέση χωρίς να την αξίζει, ουδείς εξ αυτών σηκώνει κεφάλι από τη στιγμή που θα πάει στην Υπηρεσία του 07:30 και όχι 07:31 και θα φύγει 14:30 και όχι 14:29. Άσε που κάνουν και υπερωρίες χωρίς αμοιβή. 
Εντάξει, το ότι μπορεί να παίρνουν άδεια για την κοπή της βασιλόπιττας ή την Παρασκευή, ώστε μαζί με την καθαρά Δευτέρα, να λείπουν 4ήμερο, δεν είναι και τόσο κακό. Ούτε χάθηκε ο κόσμος που ελάχιστοι πετάγονται για μια ωρίτσα στο σούπερ μάρκετ για ψώνια. 
Ούτε φταίνε αυτοί, αν δεν προλαβαίνουν να ικανοποιήσουν όλους τους πολίτες που συρρέουν στις Υπηρεσίες από ώρα 05:00, για να πάρουν σειρά προτεραιότητας, μήπως και εξυπηρετηθούν μέχρι 13:00. 
Συνήθιζα να λέω και να γράφω, ότι στη χώρα μας το προφανές δεν είναι αυτονόητο. Τώρα θα χρησιμοποιώ μια άλλη φράση που άκουσα στο ραδιόφωνο χωρίς να συγκρατήσω, δυστυχώς, το όνομα αυτού που την εκστόμισε. 
Πολύ πιο ακριβή: 
«Στην Ελλάδα το αυτονόητο είναι κατόρθωμα».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξέχασες αυτούς που έχουν προσληφθεί σε υπηρεσίες που υπάρχουν μόνο στο ΦΕΚ χωρίς να έχουν υπάρξει ποτέ στην πραγματικότητα και οι υπάλληλοι απλά κάθονται σπίτι τους και μπαίνει το μηνιάτικο, και να θέλουν να πάνε για δουλειά δεν υπάρχει η δουλειά για να πάνε. Βλέπε την υπηρεσία διαστήματος και άλλα πράγματα βαθιά θαμμένα σε παμπάλαια ΦΕΚ.

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες αυτούς που δουλεύουν νυχτοκαματο κάθε σαββατοκύριακο ενώ εσύ ροχαλιζεις, που δουλευουν Ανάσταση κ Κυριακή του Πάσχα, τα Χριστούγεννα κ Πρωτοχρονιά που δεν έχουν άδεια, τα ετήσια και μηνιαία πλαφον σε υπερωρίες και νυχτερινά που δεν τα πληρώνονται παρά το ότι τα δούλεψαν, τα κλεμμένα ρεπό κάθε μήνα που δεν πήραν και ας δούλευαν είκοσι μέρες συνεχως, την υπερφορολογηση από το πρώτο ευρώ ενώ εσύ έχεις διπλή ταμειακή, τις ασφαλιστικές εισφορές για να παίρνουν σύνταξη από τα 45 οι ευγενείς της κομματοκρατιας, τις διπλές και τριπλές εισφορές αλληλεγγυης και άλλα πολλά.. Ξέχασες τέλος την θρυλική ρήση του μαλακοπιτουρα γραικυλου "Εγώ σας πληρώνω!!" .

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...