27/7/19

27 Ιουλίου 1302. Η ήττα του Μουζάλωνα στο «πεδίο του Βαφέως».

Το 1302 Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος για να αντιμετωπίσει την απειλή για τη Νικομήδεια, από το οθωμανικό Εμιράτο των Οσμανιδών διέταξε τον Μέγα Εταιρειάρχη Γεώργιο Μουζάλωνα να διασχίσει τον Βόσπορο και να βοηθήσει την Πόλη. Μουζάλων εκστράτευσε με μια δύναμη περίπου 2000 ανδρών οι μισοί από τους οποίους ήταν Αλανοί μισθοφόροι.
 Ο Μουζάλων συνάντησε μια δύναμη Τούρκων ελαφρών Ιππέων υπό τη διοίκηση του Οσμάν Α', στο «πεδίο του Βαφέως» πιθανώς στα ανατολικά της Νικομηδείας, στις 27 Ιουλίου 1302. 
Το τουρκικό ιππικό επιτέθηκε στους Βυζαντινούς, ενώ το σώμα των Αλανών υποχώρησε και δεν πολέμησε. Οι Τούρκοι διέσπασαν τη γραμμή των Βυζαντινών, αναγκάζοντας τον Μουζάλωνα να υποχωρήσει στη Νικομήδεια. 
Η ήττα των Βυζαντινών σήμανε την μαζική απομάκρυνση του χριστιανικού πληθυσμού από την περιοχή προς το ευρωπαϊκό μέρος της αυτοκρατορίας, προκαλώντας αλλαγές στη δημογραφική ισορροπία της περιοχής. 
Ο Βαφεύς σήμανε την οριστική απώλεια της Μικράς Ασίας για τους Βυζαντινούς, αν και η κατάληψη της Βιθυνίας από τους Οθωμανούς δεν ήταν άμεση .
Το τελευταίο βυζαντινό οχυρό στην περιοχή, η Νικομήδεια, αντιστάθηκε μέχρι το 1337.

2 σχόλια:

mike είπε...


Αυτή ήταν η πρώτη ήττα των Ρωμαίων (Βυζαντινών) στις αναμετρήσεις τους με τους
Οσμανλήδες.

Πικρή επέτειος...

Ανώνυμος είπε...

Μόνο 1000 στρατιώτες μάζεψαν, ! Δλδ οι υπόλοιποι τι έκαναν με τους Τουρκομανους?. Μήπως ήταν από το 1200 μ.χ. σε συνεργασία με τους οσμανλιδες και είχαν και πολιτικά αξιώματα.
Περιέργως δλδ ότι υποχώρηση και προέκταση των οσμανλιδων γινόταν και γίνεται είναι με την συνεργασία των Ρωμιών !
Τι διαφορά έχει αυτό με την Κύπρο και τους αττιλες?
Από το Μυριοκέφαλο το 1176 μ.χ. στο Ικόνιο όλοι σχεδόν οι αξιωματούχοι ήταν μικρασιάτες της εποχής τους.
Θα φτάσει 1000 χρόνια το ανέκδοτο.

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...