6/7/19

6 Ιουλίου 1951. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση του Σοφοκλή

 Η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου με την είσοδο των Γ. Μαύρου, Ν. Μπακόπουλοτ, Τζών Γκλαβάνη, Κ. Μητσοτάκη, Ν. Τερζόγλου, έλαβε στις 6 Ιουλίου 1951, ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη στην υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος και του Πλαστήρα. 125 ψήφισαν υπέρ και 74 κατά . 

Ο Πλαστήρας, κατά τη σχετική συζήτηση, συνεπικουρούμενος και από τον Καρτάλη, επανέφερε το θέμα της Μακρονήσου και αξίωσε την άμεση απόλυση από εκεί όλων των εξόριστων και κρατουμένων. 

Με αφορμή το ζήτημα συγκέντρωσης του σίτου, αποχώρησε από τη κυβέρνηση την 1η Ιουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, και υπουργός Συντονισμού Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας Γεωργίος Παπανδρέου. Τον ακολούθησαν ο Ηλίας Λαγάκος υπουργός Δικαιοσύνης , ο Λέων Μακκάς υπουργός Βιομηχανίας, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος υπουργός Συγκοινωνιών, ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος υπουργός Γεωργίας, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς υφυπουργός Συντονισμού, ο Γεώργιος Μόδης υφυπουργός Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείαςκαι ο Δημήτριος Ζησόπουλος υφυπουργός Συγκοινωνιών, οι οποίοι επιθυμούσαν εκλογές και Παπάγο. 

Ο Βενιζέλος υπέβαλε παραίτηση, αλλά ο Άναξ Παύλος, που επιθυμούσε την καθυστέρηση των εκλογών δεν την δέχτηκε και ο Βενιζέλος έμεινε, ψήφισε νέο εκλογικό νόμο με τη βοήθεια του Λαϊκού κόμματος, και διεξήγαγε τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 που οδήγησαν στην Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα της 30ης Σεπτεμβρίου 1951.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΙΣΕ ΜΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ

Ν' ΑΛΛΑΞΩ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ


κουμουτσάκος






ΠΟΣΤΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΕΠΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ... ΜΠΟΥΚΛΕΣ


εγγύησις







ΘΟΔΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΛΙ ΤΡΕΛΑ

ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΕΡΟΥΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΛΑ ΤΡΑΒΕΛΑ


βαρδης

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...