25/7/19

25 Ιουλίου 1261 . Η Ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης

Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος ήταν στρατηγός της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας και είχε λάβει το αξίωμα του Μεγάλου Δομέστικου επί της βασιλείας του Μιχαήλ Η´ του Παλαιολόγου. Κατά την εκστρατεία της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας εναντίον του Δεσποτάτου της Ηπείρου, που κατέληξε σε μεγάλη ήττα της Νίκαιας, ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στην Ήπειρο. Απελευθερώθηκε το 1261 και ο Μιχαήλ Παλαιολόγος, του έδωσε διαταγή να κατευθυνθεί με σώμα 800 στρατιωτών στα περίχωρα της Βασιλεύουσας, προκειμένου να κατασκοπεύσει και να τρομοκρατήσει τους Λατίνους. Όταν το Σώμα του Στρατηγόπουλου έφθασε κοντά στην Σηλυβρία στη Θράκη, οι αγρότες της περιοχής τον πληροφόρησαν ότι ο λατινικός στρατός και ο ενετικός στόλος της Κωνσταντινούπολης απουσίαζαν σε εκστρατεία κατάληψης της νήσου Δαφνουσίας στον Εύξεινο Πόντο, την οποία κατείχε η Νίκαια. 
Οι Κάτοικοι του είπαν και ότι η Πύλη της Ζωοδόχου Πηγής,παρέμενε αφύλακτη.

 Ο Αλέξιος τη νύχτα της 25ης Ιουλίου εισήλθε με τους στρατιώτες του από την Πύλη της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη και επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στους φρουρούς και πήρε τον έλεγχο των μεσόγειων τειχών. 
Μόλις πληροφορήθηκαν την εισβολή και την ήττα της φρουράς, ο Βαλδουίνος Β΄ και ο Λατίνος Πατριάρχης της μαζί με τους υπόλοιπους Καθολικούς κατέφυγαν στο λιμάνι, προσμένοντας τον ενετικό στόλο , ώστε να μην θανατωθούν ή αιχμαλωτιστούν. 

 Στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, εισήλθε στην Πόλη,  ο Μιχαήλ Η΄ μετά πομπής και γονυπετής στη Χρυσή Πύλη, όπου ακούστηκαν οι Δεκατρείς Προσευχές, τις οποίες συνέθεσε ο Γεώργιος Ακροπολίτης κατά παραγγελία του βασιλιά, με σκοπό να ευχαριστήσει τον Θεό για την νίκη του. Έπειτα στην Αγία Σοφία στέφθηκε Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 1940.37η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Η Απελευθέρωση της Πρεμετής και του Δέλβινου. και η κατάληψη του Υψώματος 1532 στο Πόγραδετς

Κατά την 37η ημέρα του Πολέμου, ο  διοικητής του Ιταλικού εκστρατευτικού Σώματος στην Σκιπερία στρατηγός Σοντού, πρότεινε στον Μουσολίνι «δι...