16/7/19

Τα βάσανα των Ελλήνων

16 Ιουλίου 1906. Πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Φιλιππούπολης. Καταστροφές ελληνικών ιδρυμάτων και εκκλησιών .Οι Έλληνες εγκατέλειψαν την Ανατολική Ρωμυλία και κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

16 Ιουλίου 1907.Το σώμα Μακεδονομάχων του μανιάτη ανθυπολοχαγού Νικόλαου Τσοτάκου ,(από το χωριό Γέρμα του Οιτύλου της Μάνης), περικυκλώθηκε από τους Τούρκους στο Καλογερικό Καστοριάς και μετά από μάχη σκοτώθηκε ο Τσοτάκος και 23 άνδρες του σώματός του ενώ αιχμαλωτίστηκαν 11 τραυματίες. 

16 Ιουλίου 1914. Το ελληνικό Ολοκαύτωμα στον Πόντο. Ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός από την Σινώπη και την παραθαλάσσια περιοχή της Κασταμονής στάλθηκε σε εξορία και εξοντώθηκε Το Σάββατο 16 Ιουλίου 1054 την ώρα του εσπερινού, εισήλθαν στην Αγία Σοφία Οι εκπρόσωποι της Ρώμης, ο καρδινάλιος Ουμβέρτο ντε Σίλβα, ο αρχιγραμματέας του πεθαμένου από τις 19 Απριλίου πάπα Λέοντα Θ, Φρειδερίκος της Λωραίνης, και ο αρχιεπίσκοπος του Αμάλφι Πέτρος και άφησαν στην Αγία Τράπεζα πλαστεπίγραφη βούλα στα λατινικά, με την σφραγίδα του νεκρού Πάπα, με την οποία αφοριζόταν ο Μιχαήλ Κηρουλάριος και ο αρχιεπίσκοπος Λέοντας της Αχρίδας.
 Καθώς αποχωρούσαν ο διάκονος του ναού έτρεξε από πίσω τους κρατώντας την παπική βούλα και ζητώντας τους να την ανακαλέσουν, εκείνοι αρνήθηκαν και εκείνος την έριξε στον δρόμο. 
O Κηρουλάριος πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του αναθέματος αφού το μετέφρασαν από τα Λατινικά οι Πρωτοσπαθάριος Κοσμάς, και ο μοναχός Ιωάννης ο Ισπανός. 

Όλα τα γεγονότα της 16ης Ιουλίου, μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2019/07/1054.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις:

16 Ιουλίου 1914. Το ελληνικό Ολοκαύτωμα στον Πόντο. Ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός από την Σινώπη και την παραθαλάσσια περιοχή της Κασταμονής στάλθηκε σε εξορία και εξοντώθηκε...

Ὄντως ἀπὸ περιγραφὲς τοῦ συγχωρεμένου τοῦ παπποῦ μου ἦταν καλοκαίρι μὲ ἔντονη ζέστη καὶ τοὺς εἶχαν πάρει ἀπὸ τὰ παράλια τῆς Κασταμονῆς (Ἰνέμπολη κτλ) καὶ τοὺς ἔστειλαν μέχρι τὴν Τσανκίρι (200 χλμ) μέσα ἀπὸ βουνὰ καὶ ταλαιπωρίες. Ἐκεῖνος ἐπέζησε. Ἡ ἀδελφὴ του καὶ ἡ μάνα του χάθηκαν. Ὁ πατέρας του εἶχε ἐξαφανισθεῖ μὲ τὶς ἐπιστρατεύσεις τοῦ ὀθωμανικοῦ στρατοῦ.

ΠΑΟΚ Σεπόλια

mike είπε...


Πονεμένη Ρωμιοσύνη,που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Φώτης ο Κόντογλου..