29/9/21

Η 29η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 29η Σεπτεμβρίου είναι η 272η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 93 μέρες ως το τέλος του έτους.

 ‎
518. Καθαιρέθηκε με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστίνου, 
ο μονοφυσίτης Πατριάρχης  Αντιοχείας Σεβήρος που θεωρείται ο μεγαλύτερος θεολόγος του  "αντιχαλκηδονισμού". Γεννήθηκε στη Σωζόπολη της Πισιδίας γύρω στο 465 και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 538. Προερχόταν από  ευγενή ελληνική οικογένεια. Σπούδασε Φιλοσοφία στην Αλεξάνδρεια και Νομικά στη Βηρυτό. Το 488 ασπάστηκε τον Χριστιανισμό Εκλέχτηκε  Πατριάρχης Αντιοχείας το 512.

1041. Ο Δούκας της Βοημίας Βρετίσλαος Α υπέγραψε στο Ρέγκενσμπρουγκ της Βαυαρίας, ειρήνη με τον βασιλιά της Γερμανίας Ερρίκο Γ, και παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του στα εδάφη της Πολωνίας και της Σιλεσίας. 

1096. Οι Σελτζούκοι στο λόφο του Ξερίγορδου, κοντά στην Νίκαια εξόντωσαν 6000 λαϊκούς Σταυροφόρους και 200 Ιππότες που οδηγούμενοι από κάποιον Ρεινάλδο είχαν καταλάβει το εκεί οχυρό στις 18 Σεπτεμβρίου.

1222. Ιδρύθηκε το  Πανεπιστήμιο της Πάδοβα.  

1227 .Ο Πάπας Γρηγόριος Θ' αφόρισε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν.


1273. Ροδόλφος Α΄ της Γερμανίας, εκλέχτηκε στην Φραγκφούρτη Αυτοκράτορας σε βάρος Όττοκαρ Β΄ της Βοημίας, που ήταν συγγενής εξ αίματος των Χοενστάουφεν.
 Ο Ρούντολφ ήταν ο πρώτος Αψβούργος. 


1364. Με τη νίκη των Άγγλων επί των Γάλλων ,στη μάχη του Ορέ στη Βρετάνη, στην οποία σκοτώθηκε και ο Δούκας της Βρετάνης, Κάρολος του Μπλουά, (ο Άγιος). έληξε ο πόλεμος της διαδοχής της Βρετάνης  υπέρ του  Ιωάννη Δ' της Βρετάνης, γιου του Ιωάννη του Μονφόρ.  Οι γαλλικές απώλειες στην μάχη του Ορέ  ήσαν 1000 νεκροί.  


1515. Οι Ελβετοί υπέγραψαν τη λεγόμενη «αιώνια ειρήνη» με τη Γαλλία. 


1538 . Εξεράγη το ηφαίστειο των «Φλεγομένων Πεδίων», (Campi Flegrei) που βρίσκεται πολύ κοντά στη Νάπολη. Από την έκρηξη του 1538 προέκυψε το Μόντε Νουόβο.

1567 . Η ανεπιτυχής  απόπειρα των Ουγενότων, υπό τον  Λουδοβίκο Α΄ των Βουρβόνων, πρίγκιπα  του Κοντέ και τον Γκασπάρ ντε Κολινί να αιχμαλωτίσουν  κατά την ημέρα που η καθολική εκκλησία τιμά τους Αρχαγγέλους  Μιχαήλ, Γαβριήλ, και Ραφαήλ, τον Βασιλιά Κάρολο Θ΄ και τη μητέρα του, την Αικατερίνη, των Μεδίκων  έδωσε  το έναυσμα για το δεύτερο γαλλικό θρησκευτικό πόλεμο στον οποίο οι Ουγενότοι  είχαν την  Αγγλική υποστήριξη. Οι Ουγενότοι την ίδια ημέρα έσφαξαν στην Μιμ 24 καθολικούς ιερείς και άλλους 80 καθολικούς.  Την ίδια ημέρα ο Δούκας της Άλμπα, Φερνάντο Αλβάρεζ ντε Τολέδο, συνέλαβε στην Φλάνδρα τους ναυάρχους  Φιλίπ Μονμορανσί, κόμη του Χορν και τον Λαμοράλ, κόμη του Εγκμόν, και πρίγκιπα της Γκαβέρ, τους οποίους  κατηγόρησε για Προδοσία του Φίλιππου Β 'της Ισπανίας.


1621.Στις 29 Σεπτεμβρίου/9 Οκτωβρίου οι δυνάμεις της Πολωνο -λιθουανικής Κοινοπολιτείας , αφού αντιστάθηκαν πάνω από ένα μήνα σε 100.000 Τούρκους υπέγραψαν την εκεχειρία του Χοτίν , βάσει της οποίας η Πολωνία ανέλαβε υποχρέωση να εμποδίζει τις επιδρομές των Κοζάκων στη Κριμαία. 

1655. Κατά τον ρωσο-πολωνικό Πολέμο (1654-1667) οι Κοζάκοι των Ρώσων νίκησαν τον πολωνικό στρατό στη μάχη του Γκαρότοκ στη σημερνή Ουκρανία.



1669.Ο Μιχαήλ Κορυμπούτ Βισνιοβιέκι στέφτηκε βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκα της Λιθουανίας. 

1684.Ο Φραντσέσκο Μοροζίνι κατέλαβε την Πρέβεζα.



 1687. Οι πολιορκημένοι Οθωμανοί στην Ακρόπολη των Αθηνών παραδόθηκαν στον Φραντσέσκο Μοροζίνι.



1712. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βορείου Πολέμου ο στόλος των Δανών κατέστρεψε στη ναυμαχία του Ρίγκεν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των σουηδικών που προσπαθούσε να ανεφοδιάσει την πολιορκημένη Στράλσουντ στην δυτική Πομερανία. 
Η σουηδική ήττα , ήταν η αρχή του τέλους της σουηδικής υπεροχής στη νότια Βαλτική. 

1739 . Στη Νις υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, με την οποία έληξε o πέμπτος Ρωσοτουρκικό πόλεμος. (1735-1739). Η Ρωσία έλαβε από τα φρούρια του Αζόφ και του Οτσακόφ. 



1793. Στο Παρίσι, λόγω του λιμού και την πίεση από τους λιμοκτονούντες Αβράκωτους, η Εθνοσυνέλευση , κατάργησε την Αγορά, και επέβαλε διατίμηση των καθημερινών καταναλωτικών αγαθών. 

1794 .Κατά την εξέγερση των  Πολωνών με αρχηγό τον Ταντέους Κοστιούσκο, έληξε στο δυτικό μέτωπο η Μάχη του Λαμπίσιν , στην οποία 7000 Πολωνοί επιστρατευμένοι εθελοντές υπό τον συνταγματάρχη Γιαν Ντομπρόφσκι,  νίκησαν περίπου 1000 Πρώσους που είχαν 350 νεκρούς.

1809. Στη Ρωσία ο Κόμης Νικόλαος Πέτροβιτς Ρουμιάντσεφ, διορίστηκε καγκελάριος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. 


1818. Άρχισε το Συνέδριο του Άαχεν με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Αυστρίας, της Πρωσίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.


1864. Η Ισπανία και η Πορτογαλία υπέγραψαν  τη Συνθήκη της Λισαβόνας που καθόρησε  τα σύνορα μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που ισχυουν και σήμερα. 

‎1871‎. Μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ Μαυροβουνίου και Τουρκίας. Η επίθεση του τουρκικού στρατού, με επικεφαλής τον Μιραλά Σαλί Μπέη  αναχαιτίστηκε στη μάχη στο Λίποβο  κοντά στο Κολάσιν. Ο τουρκικός στρατός αναγκάστηκε στη συνέχεια να εγκαταλείψει το έδαφος του Μαυροβουνίου.‎


1911. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

1913. Στην Κωνσταντινούπολη υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου της Βουλγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

1914. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική 9η Στρατιά άρχισε την επίθεση με στόχο την κατάληψη της Βαρσοβίας, η οποία εξελίχθηκε μετατρέπεται στη μάχη του Βιστούλα. 

1916.Ο στόλος της Αντάντ κατέπλευσε στο Φάληρο και απείλησε  με βομβαρδισμό των  Αθηνών.

1918. Οι Σύμμαχοι διέσπασαν  τη Γραμμή Χίντενμπουργκ. Η Βουλγαρία υπέγραψε στη Θεσσαλονίκη, την ανακωχή με τους Συμμάχους. Εν όψει της διαφαινόμενη ήττας της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Λούντεντορφ ζήτησε την κατάπαυση του πυρός.

1923 .Η Μεγάλη Βρετανία ανέλαβε επίσημα τον έλεγχο της Παλαιστίνης. Με βάση την εντολή της Κοινωνίας των Εθνών. 

1925. Δημοσιεύθηκε το Σύνταγμα που κατάρτισε η 30μελής Επιτροπή της Εθνοσυνελεύσεως. Ο Στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος  διέλυσε την Εθνοσυνέλευση αλλά προκήρυξε μόνο  δημοτικές εκλογές για τον Οκτώβριο.

1932. Μετασεισμική δόνηση από το επίκεντρου της Χαλκιδικής  τρομοκράτησε τη Θεσσαλονίκη.

1936. Στην Ισπανία, το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας διόρισε ως επικεφαλής του κράτους και «αρχιστράτηγο» των  Εθνικιστικών δυνάμεων τον Φρανσίσκο Φράνκο.


1938 . Η συμφωνία του Μονάχου. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία υπέγραψαν τη συμφωνία του Μονάχου, η οποία επέτρεψε στη Γερμανία να προσαρτήσει την περιοχή, της γερμανικής εθνικής μειονότητας των Σουδητών.
 Η Τσεχοσλοβακία δεν είχε προσκληθεί. 


1939 . Η Εσθονία έδωσε στη  Σοβιετική Ένωση τα λιμάνια της στη Βαλτική Θάλασσα.
1940 .Η Ρουμανία αποσύρθηκε από το Βαλκανικό Σύμφωνο.

1943.  Στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας,  ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και ο Πιέτρο Μπαντόλιο υπέγραψαν στις 11και 30 ,  επί του Βρετανικού Θωρηκτού Νέλσων   την παράδοση της Ιταλίας. Οι Ιταλοί ονόμασαν την συμφωνία «πρόσθετοι όροι της διαρκούς ανακωχής».
Στο Τόκιο,  έληξε η δίκη του σοβιετικού κατασκόπου Ρίχαρντ Ζόργκε  ο οποίος καταδίκασε  σε θάνατο.
 Στην Ήπειρο, οι Γερμανοί , καθ' υπόδειξη των Τσάμηδων, εκτέλεσαν στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας 
49 Έλληνες  οι οποίοι διατάχθηκαν να σκάψουν προηγουμένως  τον τάφο τους.


1946 . Στις 5 το πρωί πολυμελής Κ]Σ επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Κάτω Θεοδωρακίου—Κιλκίς δυνάμεως 13 ανδρών. Η δύναμη του Σταθμού αναγκάστηκε   να υποχωρήσει στην  Βάθη, όπου ήταν το στρατόπεδο   μεταβατικού αποσπάσματος. Περί  ώρα 06,45' το μεταβατικό απόσπασμα Βάθης επιτέθηκε στους Κ/Σ. Μετά από δίωρο μάχη οι  Κ]Σ υποχώρησαν εγκαταλείψαντες   3 τετράτροχα κάρρα με τρόφιμα και είδη ιματισμού. Στο Κάτω Θεοδωράκιο βρέθηκε ένας νεκρός Κ/Σ. Παράλληλα ,  100 περίπου, Κ/Σ επιτέθηκαν  στο χωριό Κοτρωνιά Σουφλίου. Η δύναμη του Σταθμού Χωροφυλακής   εξ ενός Υπενωμοτάρχου  και 9 Χωροφυλάκων αμύνθηκε  σθεναρώς μέχρι το εσπέρας αρνούμενη να παραδοθεί . Τις εσπερινές ώρες κατέφθασαν  δύο μεταβατικά αποσπάσματα, που επιτέθηκαν στους Κ/Σ οι οποίο διέφυγαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι Κ/Σ είχαν 7 νεκρούς. Στο Σταθμό χωροφυλακής σκοτώθηκαν οι 4 από τους 9.
Επίσης μέγας αριθμός συμμοριτών επιτέθηκε  κατά του Κυπαρισσίου Σπάρτης , και αποκόμισαν τρόφιμα και είδη ρουχισμού .Οι Χωροφύλακες  του εκεί Σταθμού αφοπλίσθηκαν.

 1947. Πολυμελής Κ/συμμορία επετέθη κατά του Κολινδρού Πιερρίας που τον υπεράσπιζε μικρή δύναμη Χωροφυλακής καί ΜΑΥ. Μετά 5ωρον μάχη  οι Κ]Σ αποκρούστηκαν και δεν μπήκαν στον Κολινδρό.
Ισχυρότατη δύναμη Κ/Σ προσέβαλλε το Δυρράχιο Αρκαδίας.

Η   δύναμη  αμύνης ,αποτελείτο εξ ενός Ενωμοτάρχη, 3 μονίμων Χωροφυλάκων, 24 άνευ θητείας, προερχομένων εκ τοπικής στρατολογίας και 44 ΜΑΥ, αμύνθηκε με άφθαστο ηρωισμό. Απώλειες ημετέρων 6 νεκροί. Οι Κ/Σ  υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τα πτώματα 24 δικών τους.

1949. Στο Μπουρέλι της Αλβανίας άρχισε η διήμερη Συνδιάσκεψη των κομματικών οργανώσεων των τμημάτων του ΔΣΕ στο Γράμμο-Βίτσι, με τη συμμετοχή  325 αντιπροσώπων.

1955. 24ωρη παγκύπρια απεργία διαμαρτυρίας για την απόρριψη της Ελληνικής προσφυγής στον ΟΗΕ.

1957. Στη Σοβιετική Ένωση, έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Μαγιάκ, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Τσελιαμπίνσκ. Μολύνθηκαν   470.000 κάτοικοι και τουλάχιστον  200 πέθαναν (επισήμως)  από  καρκίνο.

1958. Στη Γιουγκοσλαβία μεταδόθηκε η πρώτη εκπομπή τηλεόρασης από τα στούντιο στο Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα. 


1962.
 Η Εθνοσυνέλευση της Αλγερίας με 159 ψήφους υπέρ και 1 κατά, εξέλεξε ως πρώτο πρωθυπουργό τον Αχμέντ Μπεν Μπελά. Ο Μπεν Μπέλα είχε ως στόχο να οικοδομήσει τον  αλγερινό σοσιαλισμό με ταυτόχρονους δεσμούς με την Κούβα την Αίγυπτο και τη Γαλλία,  εθνικοποίησε το εμπόριο και τη βιομηχανία και επεδίωξε να προωθήσει την αυτοδιαχείριση με τη συμβουλή του τροτσκιστή επαναστάτη Μιχάλη Ράπτη  (Πάμπλο), που το 1980 συμβούλευε τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

1964. Δημοσιεύθηκε από τον Αργεντινό σκιτσογράφο Κίνο η πρώτη γελοιογραφία με τη Μαφάλντα.

1966. Δημοσιεύτηκε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για την πολύκροτη υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Παραπέμθηκαν 28 από τους 30 προφυλακισμένους αξιωματικούς. 

1967. Η διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. 

1968 .Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα επί του σχέδιου του Νέου Συντάγματος. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 92,21% των ψηφοφόρων ψήφισε «ναι». 

1970. Στην Αίγυπτο, μετά το θάνατο του Νάσερο Αντιπρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ ανέλαβε αρχηγός του κράτους. 

1972. Η Ιαπωνία και η Κίνα συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να ανταλλάξουν πρεσβευτές. 


1974. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε  την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.


1991. Οι Κροάτες μετά από πολιορκία 15 ημερών κατέλαβαν το στρατόπεδο του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στο Μπλιέλοβαρ. Σκοτώθηκαν 14 στρατιώτες και 455 αιχμαλωτίστηκαν . Ο διοικητής του στρατοπέδου συνταγματάρχης Μίλαν Τέπιτς ανατινάχθηκε μαζί με την αποθήκη πυρομαχικών για να μην περιέλθουν στην Κατοχή των Κροατών τα πυρομαχικά του στρατοπέδου. Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, που είχε από το 1970 στην τοπική Βουλή της Βρέμης.

1995. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας δήλωσε ότι , «ουδέποτε παραιτήθηκε η χώρα μας από τις απαιτήσεις της έναντι της Γερμανίας για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

1998. 
 Η οικονομική κρίση της Ιαπωνίας οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώχευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανακοινώθηκε η πτώχευση της  εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης «Japan Leasing Corporation», τα χρέη της οποίας ξεπέρασαν τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.   
Στην Αλβανία, ο Φάτος Νάνο παραιτήθηκε , λόγω αδυναμίας σχηματισμού νέου υπουργικού συμβουλίου, από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία και την ηγεσία  προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προτάθηκε ο 30χρονος Παντελή Μάικο, που εγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην Ευρώπη.

2001. Επιτράπηκε στους Ρώσους πολίτες να ανοίγουν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες.


2002. Έπειτα από πολιορκία δέκα ημερών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ βγήκε από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, χαρακτηρίζοντας «τέχνασμα» την αποχώρηση των Ισραηλινών. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη. Ο λαός της Σερβίας προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει πρόεδρο, για πρώτη φορά μετά την αποπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, πριν δύο χρόνια. Η συμμετοχή ήταν 57%. Η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, δήλωσε  ότι θα αντιμετωπίζει ως στρατιωτικούς στόχους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

2003. Επτά Πακιστανοί λαθρομετανάστες έπεσαν σε ναρκοπέδιο στον Έβρο, στην περιοχή Λυκόφη και σκοτώθηκαν,

2007. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» τη CIA και τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

2010.  Στην Ισπανία έγινε  η πρώτη γενική απεργία από το 2002. Η Αριστερά εκανε διαδηλώσεις κατά της  λιτότητας σε Πορτογαλία, Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία, Τσεχία, Κύπρο, Σερβία, Ρουμανία, Πολωνία, Γαλλία και Ιρλανδία.
Σε επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων στο Νταγκεστάν σκοτώθηκαν 14 ισλαμιστές τομοκράτες. Στην Ολλανδία  ο Γκερντ Βίλντερς μπήκε σε κυβέρνηση Συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα για Ελευθερία και Δημοκρατία (VVD), και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA).



2011. Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ψήφισε υπέρ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

2013. Bουλευτικές εκλογές, στην Αυστρία . To Kόμμα των Ελευθέρων,  ήρθε 3ο, με  20,51%.

2014. Παρά την «εκεχειρία», ο στρατός του Κιέβου προσπάθησε να ανακαταλάβει τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών Οι ρωσόφωνοι κατέστρεψαν ενα ΤΟΜΑ της 79ης Ταξιαρχίας του ΝΑΥΟΟυκρανικού Στρατού. Οι απώλειες (της εκεχειρίας) για τους ΟΥΚους ήσαν, επτά νεκροί και εννέα τραυματίες. Ο στρατός της Νοβορωσίας είχε 5 νεκρούς ενώ σκοτώθηκαν και 3 άμαχοι μέσα στην πόλη του Ντονέτσκ. Στη Μόσχα ξεκίνησαν ανακρίσεις και συγκέντρωση καταθέσεων και αποδεικτικού υλικού για να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά της Πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας και των στελεχών της Εθνοφρουράς και του «Δεξιού Τομέα» σύμφωνα με το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας, με την κατηγορία της γενοκτονίας σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

2019. Στις πρόωρες  βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Χειραφετημένο Σεμπάστιαν Κουρζ πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμά του από το 2002, και πήρε 37,8% εις βάρος του Κόμματος Ελευθερίας, που  βρισκόταν σε απότομη πτώση και έχασε 9,8%   από την δύναμη του μετά από ένα «σκάνδαλο» στο οποίο ενέπλεξαν  το «Μέσα» τον πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 21,18% και οι Πράσινοι 13,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στις 8 Οκτωβρίου 1957, δολοφονήθηκαν στην Κύπρο από τον προδότηκαι συνεργλατη των Αγγλων Μιχαήλ Ασσιώτη οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Χρύσανθος Μυλωνάς και Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου...

  Ο Χρύσανθος Μυλωνάς γεννήθηκε στο χωριό Γαλάτα της επαρχίας Λευκωσίας, το 1939. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Γαλάτας και ήταν μαθητής της ...